Skocz do zawartości

[MUCHOŁÓWKA] - sztuczne oświetlenie.

ghostod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukalem juz czegos na forum ale nic satysfakcjonujacego nie znalazlem. Otoz mam muchołówke i okna na zachod. Chce stworzyc wentylowane terrarium z sztucznym oswietleniem i mam pare pytan:

1. Czy sa jakies w miare tanie i dobre swietlowki kompaktowe odpowiednie do naswietlania roslin, jak tak to jakiej firmy i w jakiej cenie?

2. Na jakiej wysokosci zamontowac oswietlenie w odleglosci od roslinki?

3. Lepiej by wentylator wpuszczal czy wysysal powietrze z terrarium?|

Pozdrawiam i z gory dziekuje za informacje!

Odnośnik do odpowiedzi

mam dluga ... nie ma swietlowek kompaktowych - to sa zarowki energooszczedne ...

zawiesozne sa na wys okolo 30 cm .. a co do wybarwienia nie ma to jak slonce :D .. moga sie wbarwic al to bardzo dlugo bedzie trwalo i oczywiscie to "swiatlo sztuczne" musi wydzielac promienie UV

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale żarówka energooszczedna to właśnie świetłówka kompaktowa. Świetlówka kompaktowa to chyba nawet bardziej prawidłowa nazwa dla tego źródła śwatła; zasada świecenia jest taka sama jak w świetłówce tradycyjnej, tylko że ta jest pozwijana. temat tych świetlówk był kiedyś poruszany. ja rok temu kupiłem w Praktikerze kompakty o barwie światła 6400K po 8 zeta, ale ogólnie mogą być droższe.

P.S.: zerknij do FAQ, czy nie ma coś na ten temat.

Odnośnik do odpowiedzi

mi wlasnie chodzi o kompaktowa bo mniej miejsca zajmuje, nie chce narazie tworzyc ogromnego terrarium, tylko male na jedna roslinke. To czy sa takie kompaktowe do roslin jak te tradycyjne (takie jak np. OSRAM Fluora), bo sie juz pogubilem?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.