Gutek124 Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Mam następujący problem panowie. Mój siostrzeniec wlał mi do podstawki z mojej muchołówki soku pomarańczowego. Stwierdził ze mój kwiatek potrzebuje dużo witamin żeby rosnąć. Kwiatek stal w tym cala noc. Niedawno go przesadzałem i tera nie wiem przesadzić go na nowo czy nie trzeba, parę godzin stal w tym soku czy torf mógł przesiąknąć pomarańczami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) No ja bym na Twoim miejscu przesadzał, a dodatkowo przed ponownym posianiem wrzuciłbym do jakiegoś pojemnika z wodą destylowaną na jakiś czas. Edytowane 26 Marca 2014 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Ja bym po prostu zostawił roślinę i patrzył, czy nic się z nią złego nie dzieje. Z dnia na dzień z tego powodu nie padnie, więc nie ma paniki. Jak coś się będzie działo - przesadź. Możesz też spróbować nieco przepłukać torf, wkładając doniczkę do wyższej podstawki, czy w ogóle drugiej doniczki, wypełnionej destylką, zaczekać parę minut, zmienić wodę i tak kilka razy, aczkolwiek wiele to raczej nie da. Trzeba czekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Ja wiem czy by tak zaszkodził sok pomarańczowy..? Przecie to w większości cukier woda i kwasy organiczne i nic więcej, które błyskawicznie się rozkładają. Ja w ramach eksperymentu podlewałem storczyki rozcieńczonym sokiem z cytryny (nie pytajcie dlaczego xD) nic im nie było. Sok pomarańczowy może tylko pomóc, chyba że to był sok "o smaku" pomarańczy to co innego. xD Czyli czysta chemia. xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Ja wiem czy by tak zaszkodził sok pomarańczowy..? Przecie to w większości cukier woda i kwasy organiczne i nic więcej, które błyskawicznie się rozkładają Ja w ramach eksperymentu podlewałem storczyki rozcieńczonym sokiem z cytryny (nie pytajcie dlaczego xD) nic im nie było Sok pomarańczowy może tylko pomóc, chyba że to był sok "o smaku" pomarańczy to co innego xD Czyli czysta chemia xD Dlaczego? Ale poważnie. Storczyki sokiem z cytryny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Nie wiadomo do końca jaki wpływ będzie miał sok na roślinę. Jest tam sporo dodatkowych składników, w tym cukry, które powodują, że roztwór jest hipertoniczny. Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował. Wstawiłbym doniczkę do dużej ilości wody (nawet po poziom ziemi), może być nawet zwykła, jeżeli żal Ci destylowanej czy deszczówki. Natomiast po takim płukaniu, niech będzie z kilka godzin, polałbym od góry destylką na wylot. Jak dysponujesz deszczówką, to na pewno będzie lepsza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Sok może i teoretycznie zawiera różne składniki, które mogły by być dla rośliny korzystne, myślę, że cośtam na pewno ktoś mógłby znaleźć.. Ale to rozkminy na zasadzie - dlaczego by do normalnego podłoża nie dodawać składników pożywki z in vitro , skoro w kulturach in vitro rośliny znacznie szybciej mogą rosnąć, dzielić się itd tak samo w pożywce mamy cukier, jak i w soku. No tylko, że są organizmy , które w takich warunkach o wiele lepiej sobie radzą, takie grzyby, czy bakterie, które znacznie szybciej się rozwiną, a ich 'metabolity' zniszczą nam roślinkę. Dlatego też w in vitro odgradzamy się od nich, to jest jedyna metoda. Może i powiem coś banalnego , w ramach przypomnienia (dla siostrzeńca ) , ale - sok pozostawiony otwarty w kartoniku za jakiś czas nam sfermentuje Wracając do tematu - podlejąc sokiem spowodujemy szybki rozwój niepożądanych bakterii, grzybów, co wpłynie na pewno źle na roślinkę. Do jakiego stopnia źle - tego nie wiem, nigdy doświadczeń z sokiem nie prowadziłem dlatego też jak masz pod nosem torf świeży, to sobie przesadź , parę sekund roboty, a jak nie to tak jak Krzysiek napisał - wstaw do wody, niech to się wypłucze i też z roślinką będzie . Pozdr Edytowane 26 Marca 2014 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 A ja niedawno przez pomyłkę do kuwety, gdzie mam rosiczki wlałem trochę wody z nawozem. Jak się skapnąłem, to szybko dolałem do kuwety dużo czystej wody, żeby to stężenie nawozu niewielkie było, mam nadzieję, że im nie zaszkodzi . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gutek124 Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 No wlasnie zauwazylem ze na gorze zaczal sie robic grzyb. W niektorych miejscach na gorze sie biale futerko zrobilo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 No wlasnie zauwazylem ze na gorze zaczal sie robic grzyb. W niektorych miejscach na gorze sie biale futerko zrobilo. Niektórzy to futerko nazywają pleśnią Przesadź roślinę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Wrzuc zdjęcia rośliny a plesn jak Ci weszła to przesądzaj:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi