Skocz do zawartości

Zimowanie drugi raz?

atomi

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłam w palmiarni muchołówkę. Chyba była przezimowana, w każdym razie wyglądała bardzo zdrowo.Problem w tym, że niedawno temperatura na zewnątrz zaczęła spadać, a tym samym oziębił się mój i tak nie najcieplejszy pokój. Boję się, że mała uzna to za czas na kolejne zimowanie. Czy, jeśli to się stanie, to zaszkodzi jej to znacznie? Dodam, że dogrzać jej nie mogę, bo kaloryfery już u nas nie grzeją. Niby mogę użyć grzejnika elektrycznego, ale potem rodzice się pienią, że rachunki za prąd takie wysokie przychodzą. Co robić?

Odnośnik do odpowiedzi

Moje też stoją na zewnątrz od tygodnia,a wcześniej miesiąc na parapecie w korytarzu przy otwartym oknie. Ładnie się rozrastają muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki masz zimny pokój, ale o ile nie ma w nim regularnie temperatury poniżej 10*C, to nie ma najmniejszych szans, żeby weszła w spoczynek. Poza tym, jeżeli raz była zimowana i wyszła ze spoczynku, to jest nastawiona na wzrost, wchodzenie w spoczynek to długotrwały proces, nie zdarzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wczoraj było w nocy +1*C i ostatnio regularnie są takie temperatury. Muchole zwolniły tempo wzrostu wybarwiły się przy tym i to wszystko. jak poczują prawdziwą wiosnę to ruszą z kopyta i nic im nie będzie tak moim jak i Twoim.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi