atomi Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Niedawno kupiłam w palmiarni muchołówkę. Chyba była przezimowana, w każdym razie wyglądała bardzo zdrowo.Problem w tym, że niedawno temperatura na zewnątrz zaczęła spadać, a tym samym oziębił się mój i tak nie najcieplejszy pokój. Boję się, że mała uzna to za czas na kolejne zimowanie. Czy, jeśli to się stanie, to zaszkodzi jej to znacznie? Dodam, że dogrzać jej nie mogę, bo kaloryfery już u nas nie grzeją. Niby mogę użyć grzejnika elektrycznego, ale potem rodzice się pienią, że rachunki za prąd takie wysokie przychodzą. Co robić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Nic nie rób. Moje stoją na zewnątrz i się nie obawiam, że postanowią ponownie przezimować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Moje też stoją na zewnątrz od tygodnia,a wcześniej miesiąc na parapecie w korytarzu przy otwartym oknie. Ładnie się rozrastają muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Nie wiem jaki masz zimny pokój, ale o ile nie ma w nim regularnie temperatury poniżej 10*C, to nie ma najmniejszych szans, żeby weszła w spoczynek. Poza tym, jeżeli raz była zimowana i wyszła ze spoczynku, to jest nastawiona na wzrost, wchodzenie w spoczynek to długotrwały proces, nie zdarzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) U mnie wczoraj było w nocy +1*C i ostatnio regularnie są takie temperatury. Muchole zwolniły tempo wzrostu wybarwiły się przy tym i to wszystko. jak poczują prawdziwą wiosnę to ruszą z kopyta i nic im nie będzie tak moim jak i Twoim. Edytowane 26 Marca 2014 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atomi Napisano 27 Marca 2014 Autor Share Napisano 27 Marca 2014 Donoszę, że na razie ani myśli zimować. Nawet zaczęła wypuszczać nowe pułapki, a dziś złakomiła się na całkiem sporą ważkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi