Skocz do zawartości

problem z podłożem u cefalk

nafarcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy te "zielone" zaznaczone największym kółkiem to są glony? Wierzch posypałem piaskiem, roślina rośnie w mieszańce torf+perlit+piasek+żwir. Doniczka 10cm poziom wody najwięcej 1,5cm. Mam także pytanie czemu czarnieją mi kamyczki od żwirku oraz miejscami miejsca styczne piasku z doniczką oraz kamyczkami. Te miejsca zaznaczyłem też kółkami. Dodam doniczka z rośliną jest ciągle akwarium, które ma przebieg powietrza. Wilgotność około 70%. Dziękuje za pomoc.

post-6464-1395859192_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To na godzinie 6 to glony, pozostałe zaznaczone wyglądają jak wykwity mineralne. Piasek na wierzch, drobny jest średnim pomysłem, jeżeli podlewa się przez podsiąkanie. Jak posypałem wierzch podłoża rosiczkom bulwiastym ok. 1 cm warstwą drobnego piasku, to dopóki podlewałem przez podsiąkanie legły mi się glony i wyglądało to nieestetycznie. Od kiedy są na zewnątrz i pada na nie deszcz, glony też są, ale głębiej i na wierzchu ich nie widać. Jak dawać piasek, to taki grubszy. Chyba, że ktoś chce. Zabronić to ja nikomu nie mogę. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Z wykwitami minerałów to nic nie zorbie, jak podłoże jest z mieszanką piasku. A jak można pozbyć się glonów? Od góry dać żwirek? Czy to coś da teraz, czy to już musztarda po obiedzie?

Odnośnik do odpowiedzi