nafarcie Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Witam, mam pytanie czy te "zielone" zaznaczone największym kółkiem to są glony? Wierzch posypałem piaskiem, roślina rośnie w mieszańce torf+perlit+piasek+żwir. Doniczka 10cm poziom wody najwięcej 1,5cm. Mam także pytanie czemu czarnieją mi kamyczki od żwirku oraz miejscami miejsca styczne piasku z doniczką oraz kamyczkami. Te miejsca zaznaczyłem też kółkami. Dodam doniczka z rośliną jest ciągle akwarium, które ma przebieg powietrza. Wilgotność około 70%. Dziękuje za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 To na godzinie 6 to glony, pozostałe zaznaczone wyglądają jak wykwity mineralne. Piasek na wierzch, drobny jest średnim pomysłem, jeżeli podlewa się przez podsiąkanie. Jak posypałem wierzch podłoża rosiczkom bulwiastym ok. 1 cm warstwą drobnego piasku, to dopóki podlewałem przez podsiąkanie legły mi się glony i wyglądało to nieestetycznie. Od kiedy są na zewnątrz i pada na nie deszcz, glony też są, ale głębiej i na wierzchu ich nie widać. Jak dawać piasek, to taki grubszy. Chyba, że ktoś chce. Zabronić to ja nikomu nie mogę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 26 Marca 2014 Autor Share Napisano 26 Marca 2014 Z wykwitami minerałów to nic nie zorbie, jak podłoże jest z mieszanką piasku. A jak można pozbyć się glonów? Od góry dać żwirek? Czy to coś da teraz, czy to już musztarda po obiedzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi