Skocz do zawartości

Umiejscowienie dzbanecznika.

silurusglanis93

Rekomendowane odpowiedzi

Siema :)

Po zakupie dzbanków hookeriana i ventrata ustawiłem je dosyć daleko od wschodniego okna, bo nie ma miejsca na parapecie wschodnim ani zachodnim.

Słabo rosły mimo sporej wilgotności 70-80% temp. 20 stopni. Przestawiłem je na parapet okna południowego przysłonięte dwoma niezbyt gęstymi firankami.

Dzbanki stoją na podstawkach w dużym naczyniu wypełnionym keramzytem i wodą. Czy w takich warunkach dzbankom nic nie będzie??

Odnośnik do odpowiedzi

Po zakupie dzbanków hookeriana i ventrata ustawiłem je dosyć daleko od wschodniego okna, bo nie ma miejsca na parapecie wschodnim ani zachodnim.

Słabo rosły mimo sporej wilgotności 70-80% temp. 20 stopni. Przestawiłem je na parapet okna południowego przysłonięte dwoma niezbyt gęstymi firankami.

Dzbanki stoją na podstawkach w dużym naczyniu wypełnionym keramzytem i wodą. Czy w takich warunkach dzbankom nic nie będzie??

Nic im nie będzie, bo i co miało by być? :) Ja w ogóle nie filtruję słońca niczym prócz szyby, na południowym oknie. To dzbaneczniki robią za firankę :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Do mirandy nie ma potrzeby trzymać jej w misce z wodą jako zwiększenie wilgotności. Osobiście dałbym na parapet jeżeli to tylko przez miskę się nie mieści ta roślina. Mój dzbanek miranda był w zeszłym roku w ramach eksperymentu na balkonie bez wspomagania wilgotności i miał ładne dzbany.

Odnośnik do odpowiedzi