silurusglanis93 Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Siema Po zakupie dzbanków hookeriana i ventrata ustawiłem je dosyć daleko od wschodniego okna, bo nie ma miejsca na parapecie wschodnim ani zachodnim. Słabo rosły mimo sporej wilgotności 70-80% temp. 20 stopni. Przestawiłem je na parapet okna południowego przysłonięte dwoma niezbyt gęstymi firankami. Dzbanki stoją na podstawkach w dużym naczyniu wypełnionym keramzytem i wodą. Czy w takich warunkach dzbankom nic nie będzie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Moje wiszą nad parapetem okna o wystawie południowej i mają się świetnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Po zakupie dzbanków hookeriana i ventrata ustawiłem je dosyć daleko od wschodniego okna, bo nie ma miejsca na parapecie wschodnim ani zachodnim. Słabo rosły mimo sporej wilgotności 70-80% temp. 20 stopni. Przestawiłem je na parapet okna południowego przysłonięte dwoma niezbyt gęstymi firankami. Dzbanki stoją na podstawkach w dużym naczyniu wypełnionym keramzytem i wodą. Czy w takich warunkach dzbankom nic nie będzie?? Nic im nie będzie, bo i co miało by być? Ja w ogóle nie filtruję słońca niczym prócz szyby, na południowym oknie. To dzbaneczniki robią za firankę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Nie wiem czy takie stanie w wodzie im nie zaszkodzi. Akurat te dzbaneczniki nie przelwać i nie przesuszać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silurusglanis93 Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 One bezpośrednio w wodzie nie stoją, tylko na odwróconych podstawkach, a podstawki nie są zanurzone w wodzie Pytam, bo młode dzbanki zaczeły mi usychać, jeszcze sie nie otworzyły a już schną... Pewnie skutki aklimatyzacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Chciałbym się spytać czy mój dzbanecznik jest w dobrym miejscu bo sami widzicie na parapecie się nie zmieści. Oczywiście stoi za południowym oknem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Do mirandy nie ma potrzeby trzymać jej w misce z wodą jako zwiększenie wilgotności. Osobiście dałbym na parapet jeżeli to tylko przez miskę się nie mieści ta roślina. Mój dzbanek miranda był w zeszłym roku w ramach eksperymentu na balkonie bez wspomagania wilgotności i miał ładne dzbany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 moja miranda cały rok wisi nad parapetem, więc może spróbuj tej metody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Niestety mój na pewno się nie zmieści już próbowałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 25 Kwietnia 2014 Share Napisano 25 Kwietnia 2014 jest udało się powiesiłem tom mirande trochę się przemeblowało ale wisi przy oknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi