dokkrb Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Na pewno się wybiorę . Rosiczki licznie występują ? Rosiczki występują licznie, ale tylko miejscami, zawłaszcza gdzie rosną brunatne torfowce, z tego co pamiętam jest też pośrednia, ale nigdzie nie mogę jej zlokalizować na zdjęciach, trafia się tylko daleko w tle. Będę niedługo w tym miejscu to potwierdzę obecność wszystkich gatunków. W jeziorku występuje bardzo dużo pływacza zwyczajnego, nieco mniej drobnego, akurat ja w tym jeziorze nie nurkowałem, dlatego zamieszczam zdjęcia kolegi (Marka M.), które obrazują jak wygląda świat tych roślin pod wodą - woda jest zabarwiona na brązowo przez torf - więc wszystko wygląda jakby rosło w coca coli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Zdjęcia pływaczy - bajka, zupełnie inny świat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 dokkrb, na przełomie lipca i sierpnia będę w tych okolicach. Znajdziesz chwilę czasu aby pokazać mi te piękne miejsca? Ewentualnie jakbyś mógł mi podać dane do gps. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 dokkrb, na przełomie lipca i sierpnia będę w tych okolicach. Znajdziesz chwilę czasu aby pokazać mi te piękne miejsca? Ewentualnie jakbyś mógł mi podać dane do gps. Jest to bardzo realne, bo cały lipiec i do połowy sierpnia jeżdżę w terem prowadząc badania, więc możemy się na kilka obiektów wybrać, będziemy się umawiać bliżej terminu, bo na razie nawet nie wiem jakie obiekty w tym roku będę badał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Innym bardzo ciekawym miejscem na Pomorzu, są torfowiska kotłowe, położone blisko miejscowości Żuromino w gminie Stężyca, przy zachodnim brzegu Jeziora Raduńskie Górne. Jest to obszar wchodzący w skład Sieci Natura 2000, ale znajduje się na gruntach prywatnych. Każde z sąsiadujących ze sobą torfowisk zajmuje inne zagłębienie, a jedno z największych zagłębień zajmuje jezioro Żuromińskie. Torfowiska te - to bezleśne mszary torfowcowe, tylko sporadycznie trafia się na nich skarlała sosna. Położone są w krajobrazie rolniczo-leśnym przez co wspólnie z jeziorem wyglądają bardzo malowniczo. Otoczone są typowym okrajkiem, czyli rowem z wodą wyciskaną z torfu, miejscami jest on głęboki i trudny do przebycia - jest to najżyźniejsze miejsce na torfowisku, gdzie trafiają się rośliny bardzo żyznych siedlisk jak m.in. pałka szerokolistna. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Występuje oczywiście cały komplet roślin typowych dla torfowisk wysokich, łącznie z rosiczkami, których strasznie dużo nie ma, ale zróżnicowanie powierzchni torfowiska jest wystarczająco wysokie, aby znalazły się różne co do wilgotności miejsca, preferowane przez poszczególne gatunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Tyle szukałem długolistnej koło mnie, a na Pomorzu jej tyle . Też na pewno będę w lipcu lub sierpniu . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Widać, że zdjęcia mocno trącają profesjonalizmem, są zachwycające. Ciekawi mnie jak zrobiłeś zdjęcie pływaczy w wodzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2014 Widać, że zdjęcia mocno trącają profesjonalizmem, są zachwycające. Ciekawi mnie jak zrobiłeś zdjęcie pływaczy w wodzie? Zajmuję się służbowo badaniami roślin podwodnych stąd zaopatrzyłem się w obudowę do zdjęć podwodnych do swojej lustrzanki - ale to prywatny zakup podobnie jak aparaty - niestety na uczelni na sprzęt fotograficzny nie ma pieniędzy, choć czasem uda mi się zdobyć fundusze na jakiś obiektyw do zadań specjalnych. Dla przykładu kilka zdjęć podwodnych z moich badań terenowych z różnych typów jezior. W jeziorach kwaśnych i ubogich rosną dobrze znane wszystkim hodowcom owadożerów torfowce, czasem mogą mieć nawet ponad 50 cm wysokości - są więc znacznie większe niż na torfowiskach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Kwietnia 2014 Share Napisano 20 Kwietnia 2014 Sorki za offtop, ale nie mogę się opanować. ŁaaaaŁ. Po prostu masz fantastyczne widoczki pod wodą. No i widzę, że to nie tylko takie sobie głowy zanurzenie, a nurkowanie z całym ekwipunkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2014 Sorki za offtop, ale nie mogę się opanować. ŁaaaaŁ. Po prostu masz fantastyczne widoczki pod wodą. No i widzę, że to nie tylko takie sobie głowy zanurzenie, a nurkowanie z całym ekwipunkiem. Ja to głęboko nie nurkuję bo nie przeszedłem żadnego kursu, ale kumpel który jest na zdjęciu nie ma wyjścia, zbiera rośliny do głębokości 10-11 m, do takiej maksymalnie w naszych jeziorach rosną. Zdjęcia pływacza zwyczajnego w jednym z jezior Parku Krajobrazowego Dolina Słupi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Kilka kolejnych zdjęć z torfowisk Żuromińskich. Mimo że to duże powierzchnie mszarne, to mozaika siedlisk rosiczek i innych roślin bagiennych jest bardzo duża, i dzięki temu występują tu wszystkie gatunki rosiczek z D. x obovata włącznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Trochę innych ciekawych gatunków na torfowiskach Żuromińskich Modrzewnica zwyczajna Wełnianka pochwowata Bobrek trójlistkowy Grzybienie białe w okrajku torfowiska i ryzykowne przejście na torfowisko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Piękne miejsca , fajne ujęcia Jakiego sprzętu używasz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Piękne miejsca , fajne ujęcia Jakiego sprzętu używasz ? Na ogół biegam z dwoma aparatami, aby nie zmieniać często obiektywów, najwięcej robię Canonem EOS 60D, a jako drugi używam EOS 400D, coraz rzadziej EOS 20D - bo to już trochę przestarzały, chociaż nadal porządny aparat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi