dokkrb Napisano 29 Maja 2014 Autor Share Napisano 29 Maja 2014 Po raz kolejny pojawiłem się nad jeziorem Zawiad koło Bieszkowic, tym razem na zajęciach terenowych ze studentami. Zrobiłem kilka aktualnych ujęć z nowo nabytym obiektywem Samyang 8 mm Fish-eye. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Maja 2014 Autor Share Napisano 31 Maja 2014 Przedstawiam kolejne miejsce występowania owadożerów - Rezerwat Żurawie Błota, dwa lata temu brałem udział w przygotowaniu projektu ochrony tego rezerwatu, zajmowałem się jeziorami i ich roślinnością podwodną. Rezerwat położony jest na obszarze Kaszubskiego Parku Krajobrazowego, w północnej części Lasów Mirachowskich. Nad największym jeziorem (Kamienne) leży głaz narzutowy - Diabelksi Kamień o wys. 3m. Najciekawsze w rezerwacie są małe zbiorniki otoczone torfowiskami (1-5 na mapie), występują tutaj typowe rośliny bagienne dla ubogich torfowisk wysokich z rosiczkami, głównie okrągłolistną, także pływacz drobny W jeziorach woda jest brązowa od torfu, ale bardzo licznie występują w nich torfowce. oczko 1 Oczko 2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Przepiękne miejsca. Muszę się tam wybrać KONIECZNIE. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Maja 2014 Autor Share Napisano 31 Maja 2014 Widoczki z kolejnych oczek w Rezerwacie Żurawie Błota Oczko 3 Oczko 4 Oczko 5 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2014 Jedn z najobfitszych w rosiczki rezerwatów jaki znam to Rezerwat Dury, jest położony już w województwie kujawsko-pomorskim, na północ od miejscowości Osie (53.637438,18.35789). Rezerwat obejmuje cztery niewielkie oczka śródtorfowiskowe, otoczone torfowiskami, na niektórych oczkach występują pływające wyspy. Siedlisk występowania rosiczek jest sporo i dlatego miejscami jest ich ogrom. Występują wszystkie gatunki łącznie z mieszańcem (D. x obovata) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 To jest piękne po prostu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2014 I jeszcze kilka zdjęć samych rosiczek z Rezerwatu Dury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 Przepiękne te zdjęcia robisz, Dokkrb . Aż szkoda, że w takich małych formatach, ale rozumiem ograniczenia forumowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2014 Przepiękne te zdjęcia robisz, Dokkrb . Aż szkoda, że w takich małych formatach, ale rozumiem ograniczenia forumowe. Zdjęcia są ładne bo to ładne miejsca, jak się jeszcze pogoda trafi to jest bardzo kontrastowo i kolorowo. Oczywiście zdjęcia robię w dużo większej rozdzielczości bo często wykorzystuję je do druku ulotek, plakatów edukacyjnych, albo do wykładów, a ostatnio dla dzieci robiłem książeczkę do kolorowania m.in. z roślinami bagiennymi i puzzle z rosiczką okrągłolistną - były rozdawane na Festiwalu Nauki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 Zdjęcia robią wrażenie - masz ciekawe spojrzenie. Jakimi obiektywami robisz fotki makro i krajobrazy? Przeczesałem wątek dla tej informacji ale znalazłem tylko Samyang 8mm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 dokkrb dlaczego ja tak daleko od Ciebie mieszkam ? Sama bym się na kolorowanki pokusiła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2014 dokkrb dlaczego ja tak daleko od Ciebie mieszkam ? Sama bym się na kolorowanki pokusiła Daj namiar to Ci podeślę, nie ma problemu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2014 Zdjęcia robią wrażenie - masz ciekawe spojrzenie. Jakimi obiektywami robisz fotki makro i krajobrazy? Przeczesałem wątek dla tej informacji ale znalazłem tylko Samyang 8mm. Obiektywy mam bardzo różne, bo zdjęć robię bardzo dużo i różne tematycznie, specjalnych makro nie mam, używam canon 70-300 lub sigma 70-300 z macro często z pierścieniami makro albo mieszkiem, do krajobrazów standardowy canon 17-85 lub stałą 20 Sigmy, którą raczej wykorzystują częściej do zdjęć podwodnych ze względu na dobre światło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Miejscem wartym odwiedzenia ze względu na komplet rosiczek jest kompleks niewielkich oczek wytopiskowych, położonych na południowy-zachód od miejscowości Męcikał, niedaleko Chojnic. Najciekawsze są dwa oczka wysunięte na zachód, leżące niedaleko od Rezerwatu Jezioro Moczadło, na granicy Panku Narodowego Bory Tucholskie. Drosera intermedia Nuphar lutea Edytowane 2 Lutego 2017 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Ja sobie kiedyś zrobię takie miejsce. Nie wiem jeszcze jak, ale zrobię. One są po prostu niczym fragment rajskiego ogrodu. Po prostu aż chce się tam wsiąknąć i stać się mumią torfowiskową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi