dokkrb Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Trochę zbliżeń rosiczek z powyższych torfowisk koło Męcikału Drosera rotundifolia Drosera intermedia Rhynchospora alba Nuphar lutea Drosera intermedia Edytowane 2 Lutego 2017 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 Wczoraj miałem zajęcia terenowe ze studentami Ochrony Środowiska - Fitoindykacja zbiorników wodnych - odwiedziliśmy kilka jezior które opisywałem wcześniej, tj. w rezerwacie Pełcznica (Wygoda, Pałsznik i Krypko) a także Zawiad skąd prezentuję zdjęcia naszych rosiczek - chyba nie trzeba opisywać gatunków, bo są łatwo rozpoznawalne. Widać jaka jest skuteczność pułapek D. anglica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 Ciąg dalszy fotorelacji z torfowiska nad Jeziorem Zawiad, pogoda dopisała więc kolorystyka roślinności torfowiskowej wokół oczka jest niezła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2014 Odwiedziłem dzisiaj stare miejsce, na którym byłem 10 lat temu, gdy jeszcze nie miałem cyfrówki tylko analogową lustrzankę. Rezerwat Jeziorka Kozie koło Woziwody - już w kujawsko - pomorskim ale tuż przy granicy z pomorskim, Rezerwat dobrze znany głównie z powodu pływających wysp, które również dzisiaj były przestawiane przez wiatr. Rosiczek jest dużo, najliczniej w występuje Drosera intermedia występująca głównie w wodzie. Niestety wykorzystałem przestrzeń dla załączników i nie mogę wstawiać więcej zdjęć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 MAM PROŚBĘ, może to nie jest forum ogólno-przyrodnicze, ale wydaje mi się, że ukazanie kilku rzadkich i/lub unikatowych gatunków roślin torfowiskowych, które towarzyszą w tych bajecznych miejscach rosiczkom, nie byłoby aż takie złe. Bo ja osobiście czuję lekki niedosyt. Nie wierzę, że są tam jedynie rosiczki, bo na pewno są też jakieś storczyki, jakieś trawy czy turzyce. Zwierzętami absolutnie też nie wzgardzę. To jak, masz coś ciekawego z tego zakresu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Kolejne widoki z Jeziorek Kozich Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Trudno trafić na wyspy na samym środku w tym rezerwacie. Mi udało się tylko raz. Jeśli wykorzystałeś przestrzeń dla załączników, nie kasuj przypadkiem starych zdjęć. Polecam ten hosting: http://vpx.pl/ . Ze wszystkich darmowych chyba najlepszy. Moje zdjęcia wiszą po parę lat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Pozostaje jeszcze forumowa galeria. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Trudno trafić na wyspy na samym środku w tym rezerwacie. Mi udało się tylko raz. Jeśli wykorzystałeś przestrzeń dla załączników, nie kasuj przypadkiem starych zdjęć. Polecam ten hosting: http://vpx.pl/ . Ze wszystkich darmowych chyba najlepszy. Moje zdjęcia wiszą po parę lat. Faktycznie rzadko się zdarzają ma środku, zawsze można od brzegu odepchnąć i robić zdjęcia, ja jak prowadziłem tam badania w jeziorze, chyba w 2002 roku to wraz z kolegą wchodziliśmy na wyspy są bardzo stabilne, mając wiosła można swobodnie na takich pływać, ale ile wtedy było tam rosiczek, nie było, a przynajmniej ja nie miałem wtedy jeszcze cyfrówki i robiłem analogową lustrzanka i dysponuję tylko kiepskimi skany tych zdjęć: I dzięki za namiary na serwery, dostałem już także od Cephalotusa, będę próbował chociaż w tych sprawach jestem trochę atechniczny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Trochę zdjęć samych rosiczek z Jeziorek Kozich Edytowane 15 Czerwca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Ciekawym miejscem niedaleko Trójmiasta, choć ubogim w owadożery (bo występuje tylko rosiczka okrągłolistna i pływacz zwyczajny) jest bezimienne oczko koło miejscowości Kamień. Jest to bardzo małe jeziorko, ale jego głębokość wynosi 7,8m. Pływacza zwyczajnego jest całkiem sporo, na zdjęciach wspólnie z siedmiopalecznikiem błotnym. Z roślin bagiennych występuje m.in. wełnianka pochwowata turzyca bagienna bobrek trójlistkowy bagnica torfowa i bagno zwyczajne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Cudowne takie zagęszczenie rosiczek:) jednak natura to potrafi zafascynować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Ciąg dalszy: Część 2. KLIKNIJ TUTAJ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi