Skocz do zawartości

Cephalotus - kompozycja Kropki

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna marzyło mi się zainstalowanie cefalka w kompozycji terraryjnej. Kilka tygodni temu stworzyłam swoje nano-cephalotusarium na wzór przepięknej kompozycji, którą wszyscy chyba znamy: http://www.terraforums.com/forums/showthre...a-Vertical-Wall

W pełni świadomie starałam się powtórzyć tą kompozycję w swoim akwarium, ponieważ szalenie mi się podoba, a w projektowaniu terenu, nawet tak małego jestem kiepska... Dlatego też, podaję źródło oryginału i chylę czoła przed autorem rolleyes

Akwarium jest identyczne jak to: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...c=17200&hl=, stoją pod wspólnym doświetleniem. Podłoże stanowi torf, gruby piasek kwarcowy, perlit i sporo skały wulkanicznej dla utrzymania stabilności konstrukcji. W bajorku na dole warstwa piasku. Chyba niepotrzebnie pod torfem dodałam warstwę keramzytu i agrowłókninę na całości dna, która teraz tylko wystaje mi co rusz spod żwirku przy podlewaniu <_<

Cephalotus ciężko przeżył przesadzenie, uschły niemal wszystkie młodociane bukłaki, a dorosłe pozamykały wieczka, zatrzymał całkowicie wzrost. Już myślałam, że będzie z nim kiepsko. Na szczęście dochodzi już do siebie, młode bukłaki zaczęły rosnąć. Towarzyszące Drosera hamiltonii też dopiero rozprostowują listki, łapią pierwsze wiosenne owady, opalają się ;)

Podsumowując obsadę:

Cephalotus follicularis

Drosera hamiltonii

oraz

Eleocharis parvula

E. parvula jest na etapie adaptacji do mojego sposobu jej uprawy, dotychczasowe listki obumierają, a dopiero nowo rosnące (bardzo szybko) są już przystosowane do uprawy emersyjnej, dlatego na tym etapie nie wygląda oszałamiająco. Wygląda jednak na to, że ładnie się rozrośnie, zgodnie z moimi oczekiwaniami :)

Koniec gadania - prezentacja:

post-6463-1396201902_thumb.jpg

post-6463-1396201911_thumb.jpg

post-6463-1396201921_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hej Kropka !

Chylę czoła ! Otóż w hodowli roślin owadożernych od początku najfajniejsze dla mnie były tego typu projekty. Bardzo czysto, ładnie, schludnie i z "głową". Teraz tylko zostaje czekać na dalszy rozwój i funkcjonowanie Twojej kompozycji. Gratki !

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowa ^_^

Chciałabym, żeby torf ładnie porósł mchem, wtedy zrobi się zieleniej i weselej. Ale to dopiero początki, więc cierpliwie czekam. Gdy czekanie mnie znuży zaszczepię trochę meszku, który rośnie z moimi tłustoszami lub rosiczkami ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Do kompozycji dołączył cefal maluch ;) Mam nadzieję, że utrzyma się przy życiu i ładnie ukorzeni. Nie miałam jeszcze do czynienia z takim maleństwem. Dla zwiększenia wilgotności wokół niego, zamontowałam mu mini "szklarenkę" z przezroczystego plastikowego kubeczka. Czas pokaże co z tego będzie :)

Oto on:

post-6463-1397934180_thumb.jpg

Cefal rezydent już się na dobre zadomowił. Zaczyna otwierać bukłaki i pokazywać ząbki ;). Na tą chwilę nie są duże, bo zahamowały wzrost po przesadzeniu. Ale daje to nadzieję, że kolejne nowe bukłaki będą już należycie wyrośnięte z otwartymi na świat pokrywkami :)

Oto dowód ;):

post-6463-1397934239_thumb.jpg

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Cephalotus - dziękuję :) Z pewnością zamieszczę aktualizacje, sytuacja rozwija się niespiesznie ;)

B-52 - oświetlenie to 2 x 36 W, które w 2/3 jest nad tym akwarium, a w 1/3 nad sąsiadującym.

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus - dziękuję :) Z pewnością zamieszczę aktualizacje, sytuacja rozwija się niespiesznie ;)

B-52 - oświetlenie to 2 x 36 W, które w 2/3 jest nad tym akwarium, a w 1/3 nad sąsiadującym.

Pytam bo ładnie wybarwione. Powiedz mijeszcze czy oświetlenie to osram czy sylvania może? A jak z temp.?

Odnośnik do odpowiedzi