Kropka Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Od dawna marzyło mi się zainstalowanie cefalka w kompozycji terraryjnej. Kilka tygodni temu stworzyłam swoje nano-cephalotusarium na wzór przepięknej kompozycji, którą wszyscy chyba znamy: http://www.terraforums.com/forums/showthre...a-Vertical-Wall W pełni świadomie starałam się powtórzyć tą kompozycję w swoim akwarium, ponieważ szalenie mi się podoba, a w projektowaniu terenu, nawet tak małego jestem kiepska... Dlatego też, podaję źródło oryginału i chylę czoła przed autorem Akwarium jest identyczne jak to: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...c=17200&hl=, stoją pod wspólnym doświetleniem. Podłoże stanowi torf, gruby piasek kwarcowy, perlit i sporo skały wulkanicznej dla utrzymania stabilności konstrukcji. W bajorku na dole warstwa piasku. Chyba niepotrzebnie pod torfem dodałam warstwę keramzytu i agrowłókninę na całości dna, która teraz tylko wystaje mi co rusz spod żwirku przy podlewaniu Cephalotus ciężko przeżył przesadzenie, uschły niemal wszystkie młodociane bukłaki, a dorosłe pozamykały wieczka, zatrzymał całkowicie wzrost. Już myślałam, że będzie z nim kiepsko. Na szczęście dochodzi już do siebie, młode bukłaki zaczęły rosnąć. Towarzyszące Drosera hamiltonii też dopiero rozprostowują listki, łapią pierwsze wiosenne owady, opalają się Podsumowując obsadę: Cephalotus follicularis Drosera hamiltonii oraz Eleocharis parvula E. parvula jest na etapie adaptacji do mojego sposobu jej uprawy, dotychczasowe listki obumierają, a dopiero nowo rosnące (bardzo szybko) są już przystosowane do uprawy emersyjnej, dlatego na tym etapie nie wygląda oszałamiająco. Wygląda jednak na to, że ładnie się rozrośnie, zgodnie z moimi oczekiwaniami Koniec gadania - prezentacja: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 30 Marca 2014 Autor Share Napisano 30 Marca 2014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Wspaniale to wygląda! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Świetne, i ta plaża! Tak właśnie wyobrażam sobie hodowlę owadożerków w domu. Gratuluję wykonania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 (edytowane) Hej Kropka ! Chylę czoła ! Otóż w hodowli roślin owadożernych od początku najfajniejsze dla mnie były tego typu projekty. Bardzo czysto, ładnie, schludnie i z "głową". Teraz tylko zostaje czekać na dalszy rozwój i funkcjonowanie Twojej kompozycji. Gratki ! Edytowane 30 Marca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Znakomicie to wygląda Jestem pod ogromnym wrażeniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 30 Marca 2014 Autor Share Napisano 30 Marca 2014 Dziękuję za miłe słowa Chciałabym, żeby torf ładnie porósł mchem, wtedy zrobi się zieleniej i weselej. Ale to dopiero początki, więc cierpliwie czekam. Gdy czekanie mnie znuży zaszczepię trochę meszku, który rośnie z moimi tłustoszami lub rosiczkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Świetna kompozycja Teraz jedyne czego Ci potrzeba, żeby wszystko zaczęło wyglądać jeszcze lepiej to tylko i wyłącznie czas ... wtedy wszystko się ładnie porośnie i będzie mega! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Ładnie, ładnie Z ciekawością zobaczymy za 2-3 miesiące, jak to będzie wyglądać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Do kompozycji dołączył cefal maluch Mam nadzieję, że utrzyma się przy życiu i ładnie ukorzeni. Nie miałam jeszcze do czynienia z takim maleństwem. Dla zwiększenia wilgotności wokół niego, zamontowałam mu mini "szklarenkę" z przezroczystego plastikowego kubeczka. Czas pokaże co z tego będzie Oto on: Cefal rezydent już się na dobre zadomowił. Zaczyna otwierać bukłaki i pokazywać ząbki . Na tą chwilę nie są duże, bo zahamowały wzrost po przesadzeniu. Ale daje to nadzieję, że kolejne nowe bukłaki będą już należycie wyrośnięte z otwartymi na świat pokrywkami Oto dowód : Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Jestem w szoku, wygląda to wyśmienicie. Aż mnie ciekawi, jak to dalej wyewoluuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Jakie masz oświetlnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 11 Lipca 2014 Autor Share Napisano 11 Lipca 2014 Cephalotus - dziękuję Z pewnością zamieszczę aktualizacje, sytuacja rozwija się niespiesznie B-52 - oświetlenie to 2 x 36 W, które w 2/3 jest nad tym akwarium, a w 1/3 nad sąsiadującym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Cephalotus - dziękuję Z pewnością zamieszczę aktualizacje, sytuacja rozwija się niespiesznie B-52 - oświetlenie to 2 x 36 W, które w 2/3 jest nad tym akwarium, a w 1/3 nad sąsiadującym. Pytam bo ładnie wybarwione. Powiedz mijeszcze czy oświetlenie to osram czy sylvania może? A jak z temp.? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi