dokkrb Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Trochę zdjęć z mojej hodowli Na początek pusty boks szklarni, który aktualnie wygląda inaczej Stół z dzbanecznikami i kapturnicami - zdjęcia z maja ubiegłego roku rozsady rosiczek, które rozdaję lub ludzie sobie sadzą sami na imprezach które organizuję np. Bałtycki Festiwal Nauki w Gdyni na Skwerze Kościuszki (w tym roku będzie 25 maja, można przyjść i rosiczki dostać) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) Bardziej współcześnie, ze względu na mało miejsca zacząłem konstruować wiszące kosze nie tylko z dzbankami, ale nawet heliamforami - zobaczymy czy się sprawdzi. I fitotrony Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 O ja.... raj fanów owadożernych?! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Fajnie to wygląda wszystko A przede wszystkim rośliny zdrowo wyglądają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 A teraz mój pokój w pracy, nie za bardzo może być tak produkcyjnie jak w szklarni stąd trochę cudowałem i przygotowałem trzy paludaria, dwa z dzbanecznikami a trzecie z heliamforami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Co tu dużo mówić : wymarzona praca i miejsce pracy każdego owadożeromaniaka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Miazga! Terraria świetnie urządzone, zapierają dech. I to bogactwo gatunków... Zazdroszczę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Super to wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) Faktem jest, że w dzisiejszych czasach jest dużym szczęściem, mieć pracę zgodną z zainteresowaniami - to naprawdę umila czas spędzony w pracy, ale bez przesady nie tylko mięsożernymi się zajmuję w pracy, jestem nauczycielem. Kilka roślinek z mojego ogródka. Edytowane 31 Marca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 N. tentaculata po prostu zabójczy Tylko pozazdrościć takiego zaplecza i możliwości rozwoju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Kolejne rośliny z mojej hodowli Najwięcej mam dzabaneczników więc trochę zdjęć właśnie z nimi. N. ramispina N. glabrata N. spectabilis 'Sibuatan' N. veitchii 'golden peristome' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 1 Kwietnia 2014 Share Napisano 1 Kwietnia 2014 A N. ramispina nie powinien miec limonkowego wnętrza dzbanków? Ciekawy sposób uprawy w tych "tubach" z torfowca. A w ogóle to cudne te rośliny i zazdroszczę, że masz takie warunki w pracy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2014 A N. ramispina nie powinien miec limonkowego wnętrza dzbanków? Ciekawy sposób uprawy w tych "tubach" z torfowca. A w ogóle to cudne te rośliny i zazdroszczę, że masz takie warunki w pracy Najprawdopodobniej jest to kwestia silnego oświetlenia (może zbyt silnego), bo liście też na zdjęciach znalezionych na google są na ogół zielone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 1 Kwietnia 2014 Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Faktycznie, on jest cały czerwony A oświetlenie jakie masz zastosowane w widocznych terrariach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Faktycznie, on jest cały czerwony A oświetlenie jakie masz zastosowane w widocznych terrariach? No wiesz, jak to w budżetówce, dzięki temu że funkcjonują przetargi kupujemy najtańsze rzeczy, przy tym dzbaneczniku i innych w doniczkach (rosną na regałach w fitotronach) jest 6 świetlówek 39W SYLVANIA GROLUX, ale na tych regałach to oświetlenie jest ok 40 cm nad półką, jak się do tego doda wysokość doniczki i rośliny to ok. 15 cm od roślin, gdyby nie klima chodząca cały czas na 15st to rośliny by się przypalały, a tak w szklarenkach w których je trzymam jest ok 23-25st, a w nocy gdy świetlówki nie grzeją jest 15 st. i wydaje się że dla większości dzbanków jest to wystarczający spadek temp., W tych kompozycjach w terrariach oświetlenie jest podobne, też te same świetlówni, tylko 4 x 54W - no ale tu oświetlenie jest znacznie wyżej nad roślinami i tak ładnie się nie wybawiają. Jeżeli chodzi o N. ramispina to dzisiaj sprawdzałem i młody niedawno otwarty dzbanek jest w środku bardzo ładnie limonkowy - sprawdzę jak się zachowa jak przeniosą go na półkę gdzie świetlówki są trochę wyżej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi