dokkrb Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Przedstawiam moje kolejne paludarium 120cm x 50cm x 60 cm wys. Na główny korytarz przy wejściu do Katedry musiałem przygotować zbiornik z łatwymi w hodowli roślinami, które bez większych problemów będą rosły i ładnie wyglądały przy bardzo małym nakładzie pracy. Dlatego posadziłem w nim głównie krzyżówki dzbaneczników: od lewej N. singalana x ventricosa, N. Ventrata, N. Linda, N. Rebecca Soper, N. Hookeriana i N. Bloody Mary. Dodatkowo kilka H. x midoxa, rosiczek i tłustoszy, ze względu na całkowity brak światła dziennego zainstalowałem lampę z 6 x 54W W momencie założenia - październik 2013 roku Stan obecny - kwiecień 2014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Jedna regia chyba padła (słabo widać), dzbanki też swoje odchorowały, ale widać, że się już pozbierały. Dzbaneczniki sadzisz bezpośrednio w podłoże, czy w jakieś koszyczki/doniczki? Podlewnie - jest jakiś zraszacz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Bogowie, przepięknie to wygląda... Chociaż prąd Cię trochę pewnie zje miesięcznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Jedna regia chyba padła (słabo widać), Nawet nie jedna, obie padły, ale ze względu na to że przy akwarium jest rozpiska co w nim rośnie, staram się uzupełniać braki - podobnie jak w przypadku dzbanków jest to prawdopodobnie kwestia kiepskiego oświetlenia, a także inwazji mszyc, które nawiedziły zbiornik. dzbanki też swoje odchorowały, ale widać, że się już pozbierały. Dzbaneczniki sadzisz bezpośrednio w podłoże, czy w jakieś koszyczki/doniczki? Podlewnie - jest jakiś zraszacz? Praktycznie tylko singalana x ventricosa źle zniosła przesadzenie i straciła dzbanki, ale zaczyna już puszczać nowe. Co do pozostałych to raczej nie chorowały, jednak ze względu na słabe/złe oświetlenie części asymilacyjne liści są znacznie większe niż miały pierwotnie, dzbanki też są faktycznie słabiej wybarwione, ale dopiero po twojej uwadze to zauważyłem i chyba muszę wymienić świetlówki. Widząc akwarium codziennie nie zauważa się takich powolnych zmian - przydają się więc takie zestawienia i dobry wzrok forumowiczów. Będę działał. Akurat w tym paludarium dzbanki są w koszykach, niektóre w wysokich doniczkach, a pomiędzy nimi są torfowce, co do nawilżania to we wszystkich zbiornikach odbywa się ręcznie (poza szklarnią) - ma to swoje duże korzyści bo pozwala kontrolować stan uwodnienia podłoża, a także umożliwia szybkie zauważenie szkodników- niestety budynek wydziału biologii jest bardzo gęsto obsadzony różnymi roślinami sprowadzanymi z różnych ogrodów, i co kawałek pojawiają się jakieś szkodniki - głównie mszyce, które teraz wyłapuję już tylko pęsetką jak się jakaś pojawi, bo nie jestem pewien, czy regia która rosła na początku nie padła w końcu przez mszyce czy na skutek środków chemicznych na mszyce - teraz sytuacja jest w końcu opanowana. Wszystkie zbiorniki to przerobione terraria gdzie wentylacja została bardzo silnie ograniczona, więc wilgotność jest w nich na ogół stale bardzo wysoka w okolicy 90%, na dnie każdego jest co najmniej 5 cm warstwa keramzytu zalana wodą, a nad nią dopiero właściwa mieszanka w której rosną rośliny (torf, perlit, piasek, martwy torfowiec) - pilnuję aby ten poziom wody nigdy nie był za wysoki. Jednak ze względu na wygodę podłączyłem ostatnio nawilżacz do zbiornika z helkami, stoi ono pod oknem i w słoneczne dni łatwiej utrzymać stabilne warunki pod względem wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Kolejne moje paludarium To stary zbiornik, w którym wcześniej hodowałem heliamfory stał w moim pokoju pracowniczym jak widać na zdjęciu poniżej Jest to akwarium 120 x 40 x 60 cm wys. i było mało praktyczne dla helek, bo za każdym razem trzeba było zdejmować pokrywę oświetleniową, brak również ruchu powietrza, dlatego zamieniłem na terrarium o podobnych rozmiarach, w którym jednak ograniczyłem wentylację. Z roślin mięsożernych pozostały tylko nieliczne rosiczki i Utricularia longifolia, która rozwinęła się tu masowo. Dodatkowo w akwarium posadziłem trochę krajowych paproci i mchów, które wykorzystywane są na zajęciach dydaktycznych i akwarium stoi w jednej z sal ćwiczeniowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Jakim o obiektywem było robione pierwsze zdjęcie (pokój pracowniczy) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Ja to znam pod nazwa " fish-eve" ale czy to fachowa nazwa nie mam pojęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 No fajnie wygląda ten motyw rybiego oka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Ja to znam pod nazwa " fish-eve" ale czy to fachowa nazwa nie mam pojęcia To nie rybie oko http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybie_oko , po prostu obiektyw szerokokątny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Jakim o obiektywem było robione pierwsze zdjęcie (pokój pracowniczy) ? No właśnie nie było to rybie oko, zdjęcie było robione zwykłym szerokokątnym ze statywu i połączone w programie z kilkunastu zdjęć w panoramę 360 stopni, do promocji wydziału robił mam to jakiś gostek i m.in. wytypowali mój pokój ze względu na paludaria Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 no tak, mój błąd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Kilka zdjęć z paludaruim z halkami, 120x50x60cm Założone w październiku 2013 roku: Heliamphora ciliata (Lowland) 1 szt., Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui) 1 szt. Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) 2 szt., Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui) - 1 szt., Heliamphora hispida (Cerro Neblina) 1 szt. Heliamphora minor (Auyan Tepui) 30 szt., Heliamphora parva (Cerro Neblina) 1 szt., Heliamphora nutans (Yuruani Tepui) 3 szt. Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) 2 szt. Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Huachamachari) 1 szt., Heliamphora x midoxa 1szt., Brocchinia reducta 2 szt. H. parva H. folliculata (Aparaman Tepui) H. ciliata H. nutans (Yuruani Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Wow. Świetne zdjęcia z tą mgiełką, ładne Helki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Pozostali mieszkańcy paludarium z helkami H. hispida (Cerro Neblina) H. minor (Auyan Tepui) H. heterodoxa (Gran Sabana) H. tatei var. tatei (Cerro Duida) - właśnie zaczęła puszczać kwiatostan Brocchinia reducta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Ładne zdjęcia jak i lokatorzy Jak minorki zaczną wypuszczać dorosłe kielichy to istny las H.minor będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi