dokkrb Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Szkoda że u nas na uczelniach nie ma takich hodowli Może jest to pomysł na realizację takiego przedsięwzięcia, trzeba zostać na uczelni i swoją pasję tam rozwijać Jak pisałem wcześniej niestety z muchołówkami jest bałagan, po zimowaniu jeszcze na dobre nie zaczęły rosnąć, ale trochę fotek zaprezentuję, część zdjęć to także z poprzedniego roku. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Czym oświetlasz te muchole ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Guru, ucz nas! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Czym oświetlasz te muchole ? Tym samym co wszystkie inne czyli 6 świetlówek 39W SYLVANIA GROLUX na pólke przy czym różnej wysokości są półki stąd różnie się wybarwiają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Może jest to pomysł na realizację takiego przedsięwzięcia, trzeba zostać na uczelni i swoją pasję tam rozwijać Niestety na uczelni nie ma etatów ani na chwilę obecną miejsca dla doktorantów :/ Ale to nie mejsce na narzekanie Muchole przepiękne jak cała reszta zresztą Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Pozamiatał..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Kilka dzbanków, które osiągnęły już znaczne rozmiary i rosną aktualnie w szklarni. Nepenthes Miranda Nepenthes Linda - kwitnąca Nepenthes sanguinea (Gunung Ulu Kali, Peninsula Ma) Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes maxima Nepenthes maxima wavy leaf Nepenthes spatulata x aristolochioides Nepenthes khasiana Nepenthes spectabilis x burkei Edytowane 14 Czerwca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Wow.... A właśnie chciałem zapytać skąd masz dojście do tak sympatycznie położonej szklarni Moje marzenie to mieć właśnie takie pomieszczenie. Można z tego zrobić niezły kawałek dżungli A co do dzbaneczników - nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem tak czerwone i purpurowe okazy (z wyjątkiem oczywiście N. albomarginata 'red'). Za kilka miesięcy przyzwyczają się do tak intensywnego oświetlenia i nieco zbledną. A ten N.ramispina to wygląda na obecnym stadium trochę jak N. sanguinea lub krzyżówka z nim. Za kilka miesięcy będzie łatwiej stwierdzić czy to na pewno N. ramispina, No i N. glabrata latem (bo zakładam, że latem będzie tam dużo cieplej) nie będzie czuł tam się dobrze. Ogólnie - paludaria świetne, piękne kompozycje, a szklarnia (bo nie wiem jak inaczej nazwać to pomieszczenie) daje duże możliwości kompozycyjne. Można toto zwiedzać? Jeśli tak, to proszę o wpisanie mnie na listę chętnych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 A właśnie chciałem zapytać skąd masz dojście do tak sympatycznie położonej szklarni A ten N.ramispina to wygląda na obecnym stadium trochę jak N. sanguinea lub krzyżówka z nim. Za kilka miesięcy będzie łatwiej stwierdzić czy to na pewno N. ramispina, No i N. glabrata latem (bo zakładam, że latem będzie tam dużo cieplej) nie będzie czuł tam się dobrze. Można toto zwiedzać? Jeśli tak, to proszę o wpisanie mnie na listę chętnych Szklarnia to jedno z moich pomieszczeń pracowniczych (ale tylko jeden z 8 boksów Wydziału, mam pod opieka jeszcze chłodnię, gdzie zimuję rośliny oraz dwa fitotrony hodowlane i laboratorium ekologiczne). Duża część dzbaneczników rośnie w fitotronie tylko przy sztucznym oświetleniu, i co niektóre rzeczywiście trochę zaczynają blednąć bo świetlówki się starzeją - mają już ponad rok. Glabrata też jest w tych warunkach uprawiana i na pewno się nie przegrzeje bo wentylacja chodzi w tym pokoju na 15 stopniach. A N. ramispina sprawdzałem ma limonkowe wnętrze w młodych dzbankach więc to na pewno on. Jak będziesz w okolicy zapraszam do zwiedzania, tylko daj znać wcześniej abym miał więcej czasu bo kilka pomieszczeń do zwiedzania jest - a trochę zajęć dydaktycznych w tym semestrze mam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Zrobiłem dzisiaj kilka nowych zdjęć rosiczek, których jeszcze nie prezentowałem Drosera regia Drosera graminifolia (Botumirim, Brasil) Drosera sp. 'Chimanimani' (mountains, Zimbabwe) Drosera sp. Lantau Island, Drosera sp. Bostwana, Drosera cayanensis Drosera felix Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Fajna soczysta czerwień Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Piękna kolekcja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Fajna soczysta czerwień Powiem Ci że większość rośnie na tej samej półce i widać że niektóre jak D. sp. Lantau Island, Bostwana i cayanensis rzeczywiście wybarwiała się na maksa, nawet kropki zielonego nie mają, ale pozostałe nie bardzo tylko włoski mają czerwone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 A mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie samych półek z oddali? Tak żeby było widoczne jak Ty to rozmieściłeś i tak dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) A mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie samych półek z oddali? Tak żeby było widoczne jak Ty to rozmieściłeś i tak dalej. Powyższe zdjęcia są głównie z fitotronów, i zamieściłem je zaraz w pierwszym poście tego tematu, nie widać roślin bo uprawę prowadzę tylko w szklarenkach szklanych lub z tworzywa, wszystko ze względu na to że jest klima w tych pomieszczeniach, ale nie ma możliwości regulacji wilgotności - jest takie sterowanie oczywiście w szklarni (zraszanie i sucha mgła), albo mam małe fitotrony wyglądające jak lodówki w nich jest oświetlenie i regulacja wilgotności, a dodatkowo symulacja wschodu i zachodu słońca poprzez ustawianie stopnia nasłonecznienia o odpowiedniej porze dnia. Są to dwa pokoje z takim samym rozkładem trzech regałów Rośliny są w takich szklarenkach plastikowych lub szklanych Po lewej dwa małe fitotrony Komory termostatyczne do wysiewu nasion (temperatura sterowana od 3- 60 stopni) i możliwość podłączenia oświetlenia Chłodnia (do magazynowania Katedralnych prób wody osadów i roślin) ale mam tutaj dwa regały w tle z oświetleniem na których zimuję rośliny, temp. 3-5 stopni Edytowane 14 Czerwca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi