pirekdc Napisano 25 Kwietnia 2014 Share Napisano 25 Kwietnia 2014 Oglądając wszystkie fotorelacje, stwierdzam iż zazdrość sięga zenitu . Coś fantastycznego, urzekające kompozycje. Szkoda że w mieszkaniu jest tak mało miejsca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Wysiane ok. trzy tygodnie temu rosiczki zaczynają wschodzić, m.in. Drosera spatulata Drosera graminifolia (Botumirim, Brasil) zaczyna kwitnąć Paprocie posadzone w zacienionych przez dzbaneczniki terrariach ładnie się rozrastają dzięki czemu dno tych zbiorników zaczyna znacznie lepiej wyglądać i całe terraria też prezentują się lepiej Edytowane 9 Września 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Powinni Ci zabronić publikacji zdjęć, bo wywołujesz zazdrość. ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Powinni Ci zabronić publikacji zdjęć, bo wywołujesz zazdrość. ^^ Mam to szczęście, że posiadam dobre warunki do rozwijania swojej pasji, a dodatkowo możliwość zdobywania środków finansowych z różnych źródeł zewnętrznych ułatwia mi powiększanie kolekcji i realizowanie różnych pomysłów. Oczywiście nie finansuje tego Uczelnia bo środków na to nie ma, ale mam odpowiednie pomieszczenia, zapewnione oświetlenie i stały dostęp do bardzo dobrej wody zdemineralizowanej, co dla wielu hodowców jest dużym obciążeniem. Ze względu na konieczność prezentacji tych roślin dla osób zwiedzających Wydział Biologii czy przychodzących na wystawy muszę uciekać w stałe ekspozycje w terrariach bo rośliny bardzo dużo tracą jeżeli prezentuje się je w takich zwykłych doniczkach produkcyjnych. Choć nawet w takiej formie wzbudzają ogromne zainteresowanie i to na ogół te najprostsze w hodowli gatunki ale wyglądające zdrowo i okazale. Nie wiem czy to dobrze że wzbudzam przede wszystkim zazdrość, raczej wszystkie moje działania idą w zupełnie innym kierunku, głównie celem jest zainteresowanie przeciętnego śmiertelnika uprawą roślin mięsożernych aby pokazać mu ile trudu wymagają w uprawie, a co za tym idzie w jak szczególnych warunkach występują w naturze - stąd bardzo ważne jest zachowanie takich bagiennych siedlisk (na Pomorzu jest ich na szczęście jeszcze całkiem sporo). Uprawa owadożerów myślę że jest znacznie ciekawszą alternatywą w stosunku do storczyków - modnych od kilku ładnych lat. Wiadomo, że nie trzeba nikogo na tym forum namawiać do uprawy roślin mięsożernych, ale myślę że warto coraz częściej uciekać z takich upraw w doniczkach do tworzenia bardziej wymagających nie tylko doświadczenia ale i pracy terrariów, większość forumowiczów potrzebne doświadczenie ma a na pewno zdobędzie, a dzięki temu nasze rośliny staną się ozdobą pokoi a nie piwnic. Wiele osób już na forum zachęcało do takiego właśnie podejścia, i jest ono możliwe do zrealizowania dla większości owadożerów poza niewielką grupą typowo wysokogórkich gatunków. Ja również mógłbym wielu forumowiczom pozazdrościć kolekcji, czy helek, dzbaneczników, tłustoszy czy nawet rosiczek, bo mam faktycznie sporo gatunków ale głównie są to rośliny łatwe w uprawie. Są osoby które ewidentnie specjalizują się w wąskiej grupie gatunków i u nich są one bez wątpienia najładniejsze. Widzę w tym jednak tylko dużą szansę własnego rozwoju dzięki wymianie nie tylko roślin ale głównie doświadczeń, i stąd już planuję realizację kilku nowych zbiorników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Nie no, ja rozumiem, pisałem tak pół żartem pół serio. Z jednej strony chciałbym mieć takie możliwości jak Ty, a z drugiej wiem iż sam z siebie w najbliższej przyszłości nie będę miał takiej kolekcji, chociaż Twoje zdjęcia mnie tylko motywują do działania i kombinowania. Sam osobiście tylko czekam kiedy zrobię pierwszą kompozycję. Co prawda nie będzie ona w paludarium, nie będzie złożona z drogich i trudnych w uprawie gatunków, jednak będzie kompozycją jakąś. Nie przemawiają do mnie owadożery ustawione pojedynczo w doniczkach - podczas rozmnażania i tak dalej owszem, ale dorosłe osobniki zamierzam łączyć z innymi, a najlepiej jeszcze wplatać inne, charakterystyczne dla danego biotopu rośliny. Dla mnie piękno roślin i całej natury widać w całej okrasie dopiero kiedy się połączy florę ze sobą. Pojedyncze rośliny są wspaniałe, jednak jeśli je ze sobą zestawimy, zapewnimy dobrych sąsiadów tworząc taki miniaturowy pseudo-ekosystem to dopiero wówczas będziemy zadowoleni z tego, co robimy. Dopiero wówczas zobaczymy jakie to wszystko jest wspaniałe, idealne, niesamowite i warte pracy. Nie umniejszam oczywiście nikomu, kto hoduje takie pojedyncze okazy, ewentualnie posiada ich wiele, jednak w osobnych doniczkach, bo domyślam się ile potrafią trudu włożyć w swoje egzemplarze. Mimo wszystko Twoje zdjęcia pokazują mi właśnie, że mam racje, zwłaszcza te przedstawiające paludaria. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Niestety większość nie ma takiej pracy która pomaga rozwijać pasję i udostępniać dużo miejsca , materiały i.t.p na jej rozwój. Ba , nie mieszka w paru pokojowym domu z "hektarem"ogrodu tylko w M2 w dwie rodziny. Uciekanie z doniczek na parapetach które są często jedyną alternatywą ( oprócz balkonów) do terrariów w mieszkaniach ciasnych jest trudne i kosztowne. Być może zazdrość wzbudza między innymi to że trzeba na stworzenie podobnej kolekcji mieć miejsce ,czas i pieniądze a jak widać w uczelni jest to możliwe podczas pracy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Ja też tak to odbieram, zwyczajowo każdy pisze "tylko pozazdrościć" i nic złośliwego w tym nie widzę, ale wyczułem to jako to dobry moment na poruszenie tematu tworzenia właśnie takich małych sztucznych ekosystemów - wycinków natury. Może jest to dobry pomysł na jakiś konkurs na taką najciekawszą kompozycję, nie musi być to przecież duży zbiornik, każdy może coś takiego zaplanować ze swoich nadprodukcji w jakimś ciekawym słoiku, butelce czy dużym kieliszku. Wcale nie musi być to związane z kosztami, często liczy się w takich przypadkach pomysł. Sam mógłbym ze swoich roślin wygospodarować coś ciekawego jako nagroda!. Planuję coś takiego wykombinować na Bałtycki Festiwal Nauki, właśnie w takich kuchennych naczyniach, aby ludziom pokazać, że można bez inwestowania uprawiać owadożery w domu na parapecie. Poza naukowo jestem w Katedrze konsultantem ds promocji Wydziału Biologii, jako że jest to Katedra Ekologii Roślin, wydało mi się bardzo sensownym rozwiązaniem wykorzystanie mojego zainteresowania roślinami mięsożernymi, które są bardzo atrakcyjne do różnego rodzaju promocji, czy to biologii, ochrony środowiska, edukacji itd. Stąd mogę się tym w pracy zajmować, bez większych ograniczeń, a czasami nawet muszę bo jak jest tylko impreza w której Wydział bierze udział, a ja nie to i tak muszę przygotować stosowne akwaria z roślinami, które są eksponowane na stoisku Wydziału. Stąd faktycznie jestem teraz w bardzo dobrej sytuacji, ale na początku swoją pasję rozwijałem w moim służbowym dwupokojowym mieszkanku, a rośliny uprawiałem tylko w małych terrariach na parapecie przez wiele lat (wąskie terra bo parapet tylko kilkanaście cm). Dla przykładu jeden z takich zbiorników i starałem się od razu robić kompozycje. Dopiero od półtora roku, od października 2012 roku, kiedy przeprowadziliśmy się do nowego, a obecnego budynku zyskałem takie dobre warunki, a rośliny uprawiam już od około 10 lat płynnie rezygnując z hodowli rybek. Więc nie zawsze było tak różowo - szklarnia funkcjonuje dopiero od wiosny zeszłego roku - a kolekcję jaką już stworzyłem jest chyba całkiem niezła i oparta głównie na tym co wyhodowałem w domu na parapecie. I jak większość zaczynałem od heliamfor. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Coraz więcej słońca, więc w szklarni rośliny wyraźnie ruszyły, zwłaszcza na wiszących słupkach szaleją torfowce i żurawina, przyjęły się także paprocie i pływacze, a heliamphora midoxa zaczyna kwitnąć Dla coraz większych dzbaneczników zamontowałem bambusowe drabinki, bo od momentu jak poszły w pnącza i kwitną, bez podpór coraz słabiej dzbankują. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Maja 2014 Autor Share Napisano 6 Maja 2014 Trochę nowych fotek, również nowych roślin z wymiany m.in. Pinguicula ‘Weser’, Heliamphora hispida i Drosera hamiltonii Po majówce zakwitła Drosera graminifolia Po przesadzeniu dwukrotnie większe dzbanki zaczęła produkować N. hamata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Super rośliny, co tu dużo mówić P.S. Trzymajcie kciuki za moją helkę, dzięki uprzejmości dokkrb będę próbował za pomocą jego pyłku zrobić kolejną krzyżówkę - H. arenicola x tatei Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Trzymam kciuki. A rośliny są genialne. Niskie pokłony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Wrzucę trochę zdjęć z sąsiednich boksów szklarni, gdzie prof. Szlachetko uprawia storczyki z różnych części świata, sporo ciekawych gatunków również takie, które jeszcze nie są opisane, nie wnikałem co to za gatunki, a zdjęcia robiłem tylko co ciekawszym kwiatom. Większość rośnie w warunkach podobnych ja owadożery więc można uprawiać je razem. Edytowane 5 Lutego 2017 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Na prawdę piękne !! Ciekawie tam macie na tej uczelni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Ze względu na nowy projekt kolejnego zbiornika z heliamforami zakupiłem nowe rośliny u Wistuby Heliamphora arenicola (Tramen Tepui) Heliamphora ceracea (Cerro Neblina, Braz. Ven.) Heliamphora ciliata (Lowland) Heliamphora collina (Foothills Testigos) Heliamphora elongata (Ilu Tepui) Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui) Heliamphora glabra (S. Do Sol, Guyana) Heliamphora huberi (Amuri Tepui) Heliamphora ionasii (Ilu Tepui, Venezuela) Heliamphora neblinae (Avispa Venezuela) Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui, Venezuela) Heliamphora spec. nov. Akopan Heliamphora spec. nov. Angasima Heliamphora uncinata (Amuri Tepui) W sumie zakupiłem 27 heliamfor i przy okazji jednego dzbanecznika - Nepenthes rajah (Mt. Kinabalu, Borneo) Edytowane 14 Czerwca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Ale ten dzbanecznik radży jest mikroskopijnych rozmiarów , ma ze dwa centymetry średnicy chociaż? To sadzonka, czy świeżo odcięty odrost? Oby tylko się przyjął - daj foto, jak troszkę podrośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi