Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ale ten dzbanecznik radży jest mikroskopijnych rozmiarów -_- , ma ze dwa centymetry średnicy chociaż? To sadzonka, czy świeżo odcięty odrost?

Oby tylko się przyjął - daj foto, jak troszkę podrośnie.

Fatycznie tak jak piszą inni, Wistuba ma zawsze ma takie miniaturki dzbanków (ja już kilka razy u niego kupowałem), ale zawsze dobrze rosną i nie było problemu aby się przyjęły, poza tym ten dzbanek ma już całkiem niezłe korzenie więc chyba nie taki świeży odrost. Ale helki jestem zaskoczony że takie wyrośnięte, bo na ogół dostawałem bardzo małe, trochę się połamały ale wędrowały do mnie ponad 5 dni.

Mam nadzieję że tak jak rośliny zakupione w poprzednie lata, te również będą ładnie rosły, wtedy oczywiście nowe zdjęcia będę wrzucał

Odnośnik do odpowiedzi

Wistuba stosunkowo niedawno postawił całkiem konkretną szklarnię dla swoich helek ze sklepu internetowego - przez to ma miejsce na podhodowanie roślin do słuszniejszego rozmiaru ;) Przedtem trafiały do klientów prawie prosto z labu, czyli były dużo mniejsze ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Prezentuję rośliny które będę rozdawał na Bałtyckim Festiwalu Nauki w niedzielę na Skwerze Kościuszki w Gdyni (Piknik Naukowy).

Będą to rosiczki między innymi te z hodowli in-vitro

Drosera aliciae

Drosera capensis albino

Drosera capensis Broad Leaf

Drosera cayanensis

Drosera delsiana

Drosera lovellae (chyba chodzi o Drosera spathulata var. lovellae)

Drosera peltata

Drosera pygmaea

Drosera ramantaceone - tak napisane na słoikach, ale nie wiem do końca co to za jedna, być może chodzi o D. ramentacea, choć na moje oko wygląda inaczej

może będę miał także trochę Drosera adela

Wszystkiego jest 24 słoiki, dodatkowo będę miał również trochę rozsady przygotowane wcześniej, już typowo wybarwione i podrośnięte

post-6663-1400603297_thumb.jpgpost-6663-1400603305_thumb.jpgpost-6663-1400603265_thumb.jpg

post-6663-1400603347_thumb.jpgpost-6663-1400603358_thumb.jpgpost-6663-1400603334_thumb.jpg

post-6663-1400603387_thumb.jpgpost-6663-1400603375_thumb.jpg

post-6663-1400603703_thumb.jpgpost-6663-1400603667_thumb.jpg

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Nepenthes rajah? love

Wstaw koniecznie zdjęcia jak podrośnie, planuję sobie sprawić takiego w przyszłym roku :D

Ile za niego zapłaciłeś, jeśli możni zapytać?

Tak jak ma podane Wistuba na stronie 20 EUR, wydaje się niedrogo, ale to prawdziwe maleństwo

Odnośnik do odpowiedzi

Takie kompozycje na Festiwalu z pewnością zachęcą wiele osób do hodowli roślin owadożernych. Są piękne! Masz rewelacyjny zmysł do tworzenia i mniejszych i większych ekosystemów. Przyszło mi na myśl, że sprawdziłbyś się też w projektowaniu wystroju wnętrz - masz super poczucie smaku i zdolność organizacji atrakcyjnych przestrzeni ;)

Odnośnik do odpowiedzi