Serbia Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Brawo, naprawdę super to wygląda! Jestem zainspirowany Ale mam pytanie natury praktycznej - nie boisz się, że podłoże zacznie gnić? Nie widzę żadnego drenażu na zdjęciach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Maja 2014 Autor Share Napisano 22 Maja 2014 Takie kompozycje na Festiwalu z pewnością zachęcą wiele osób do hodowli roślin owadożernych. Są piękne! Masz rewelacyjny zmysł do tworzenia i mniejszych i większych ekosystemów. Przyszło mi na myśl, że sprawdziłbyś się też w projektowaniu wystroju wnętrz - masz super poczucie smaku i zdolność organizacji atrakcyjnych przestrzeni Dzięki. Faktycznie taki cel mi przyświecał, aby każdy zobaczył, że można owadożery uprawiać w domu i mogą ładnie wyglądać, jako taka prosta kompozycja bez inwestowania w akwarium czy terrarium, a jakiś fajny duży słój w każdym domu się znajdzie (chociaż ja musiałem kupić specjalne bomboniery). W projektowaniu wnętrz bym się raczej nie sprawdził, niestety jako typowy facet rozróżniam tylko dwa kolory: ładny i brzydki, ale na szczęście odziedziczyłem po mamie trochę zdolności plastycznych i w takich pracach to się przydaje. Zainspirowany różnymi torfowiskami forumowiczów stworzyłem własny zestaw z kapturnicami, do tej pory prezentowałem je na imprezach w brzydkich doniczkach produkcyjnych, mam nadzieję że w takiej formie też wzbudzą większe zainteresowanie Przygotowałem też do pokazania dzbaneczniki o dużych dzbankach które mam nadzieję zniosą one trudy takiej wystawy, m.in. N. Linda i Recca Soper Ale wezmę też ze sobą trochę ciekawszych roślin jak N. hamata ale raczej nie będę mógł ich wyciągnąć z terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Maja 2014 Autor Share Napisano 22 Maja 2014 Ale mam pytanie natury praktycznej - nie boisz się, że podłoże zacznie gnić? Nie widzę żadnego drenażu na zdjęciach. Nigdy nie miałem z tym problemu, a w wielu zbiornikach trzymałem rośliny (np. helki) na grubej warstwie torfu tylko z piaskie, be żadnego drenażu - to tylko kwestia utrzymywania odpowiedniego poziomu wilgotności podłoża, staram się to wszędzie kontrolować indywidualnie do uprawianych roślin, z jednej strony poprzez ograniczenie podlewania lub zwiększenie wentylacji. Tutaj dla poprawienia struktury podłoża użyłem sporo perlitu, ale także trochę kory i pumeksu, a tylko w przypadku tłustoszy torf z dodatkiem perlitu. Ponadto w tych bombonierach przykrywki są mało szczelne więc wentylacja wydaje mi się jest wystarczająca, ale to oczywiście czas pokaże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Zaczyna kwitnąć kolejna heliamfora tym razem folliculata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Maja 2014 Autor Share Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) Kilka aktualnych zdjęć z moich upraw Obiecana porterowi D. hilaris Kilka nowych dzbaneczników, które mają pierwsze dzbanki kupiony jak Nepenthes sibuyanensis x hamata, ale to najpewniej Nepenthes aristolochioides x mira, bo już takiego mam Nepenthes vogelii Nepenthes singalana Belirang Nepenthes lowii 'Trusmadi' Nepenthes spathulata Nepenthes veitchii 'golden peristome' Nepenthes spathulata x robcantleyi Nepenthes mindanaoensis Nepenthes talangensis (Gunung Talang, Sumatra) Nepenthes platychila Nepenthes ventricosa x dubia Nepenthes fusca - niestety nie upilnowałem i większe dzbanki zjadają mniejsze Edytowane 9 Września 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Dzięki wielkie, nieziemskie rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Przepiękne rośliny! bardzo mi się podobają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Maja 2014 Autor Share Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) W przeciągu dwóch miesięcy szklarniowych warunków kosze z dzbankami zmieniły się nieźle Zdjęcia prawie aktualne (22 maja) i zaraz po zrobieniu koszy (28 marca) Edytowane 31 Maja 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Dokkrb, Twoje rośliny są OBŁĘDNE. Chylę czoła! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Kilka podwodnych ujęć owadożerów Utricularia vulgaris Aldrovanda vesiculosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2014 Trochę nowych zbliżeń moich roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Co to za tłustosz pod helkami ? Ten niebieski na prawde jest taki czy to tylko światło ? Edytowane 5 Czerwca 2014 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2014 Co to za tłustosz pod helkami ? Ten niebieski na prawde jest taki czy to tylko światło ? Niestety, jak pisałem dużo, dużo wcześniej, większość tłustoszy nie ma etykiet, a ja nigdy nie mogę znaleźć czasu aby to uporządkować, i większości nie znam. Ten niebieski jest taki odmieniec, czasem bardziej wydaje się fioletowy Może teraz trochę rosiczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Osz Ty, przepiękne zdjęcia, brawo! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi