mrDIIL Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Jak tą Smilesii skrzyżujesz to sprzedasz nasionka ? Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Kosa1984 Nie krzyżój. Krzyżuj. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Jak tą Smilesii skrzyżójesz to sprzedasz nasionka ? Na ogół nie bawię się w krzyżówki, dlatego nie zbierałem żadnego pyłku, ale jeżeli to będzie osobnik męski, to może zbiorę pyłek i będzie na przyszłość, ale żeńskiego osobnika mam na razie tylko N. Ventrata, reszta jeszcze nie ujawniła swojej seksualności. Bomboniery przygotowane na festiwal dobrze się sprawdziły, poza tym rośliny w nich ładnie rosną - dla potwierdzenia kilka fotek. Edytowane 28 Listopada 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Zakupiłem w CarniSanie trochę muchołówek, może łatwiej będzie mi zidentyfikować te które mam nieoznaczone, Dzięki zakupom kolekcja w tym względzie wzbogaciła miedzy innymi o: BOHEMIAN GARNET COQUILLAGE CROSS TEETH DINGLEY GIANT DUTCH FUSED TEETH HARMONY HETEROPHYLLA KINCHYAKU LOW GIANT MICRODENT ROYAL RED SHARK TEETH TRICHTERFALLE - FUNNEL TRAP TRITON WACKY TRAPS Edytowane 27 Września 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Bardzo jestem ciekaw jak będzie Tobie rosła 'Coquillage'. Widzę, że to ładna sztuka. Moja też była ładna, po paru latach zaczęła karleć, mimo książkowych warunków. Nic nie pomogło; przesadzanie do nowego podłoża (różne jego kombinacje), próbowałem nawet z mniejszą ilością światła (paradoksalnie jest parę kultywarów, które lepiej się czują, gdy nie świeci na nie mocne słońce). Rozstała się z żywotem parę tygodni temu, dodam, że to się u mnie praktycznie nie zdarza. Wpisałem ją więc sobie na listę bardzo kapryśnych. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie cieszyła oko coraz większym rozmiarem. 'Triton' - kapitalna odmiana, podobnie jak 'Microdent', ładne zakupy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 Większość heliamfor od Wistuby puszcza już nowe pułapki, u niektórych jak H. ceracea będą to pierwsze dorosłe Moje stare helki też zaczynają wchodzić w dorosłość, tylko H. neblina cały czas szczeniacka nie zamierza wydorośleć Drosera darwiniensis x ordensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 Mógłbyś dać zdjęcia trichterfalla? Nie wiem czego, ale przez ciebie chce mi się hodować heterophyle.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2014 Mógłbyś dać zdjęcia trichterfalla? Nie wiem czego, ale przez ciebie chce mi się hodować heterophyle.... Proszę bardzo, zrobiłem dwa zbliżenia TRICHTERFALLE - FUNNEL TRAP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 O kurcze, dużo ładniejszy niż myślałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Jak dla mnie coś mało funnel-owy ten funnel trap Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Dopiero po ponad miesiącu otworzył się pierwszy kwiat Heliamphora folliculata, choć kwiaty są identyczne jak u innych heliamfor, to cały kwiatostan jest bardzo luźny, żeby nie powiedzieć rozlazły jak sama folliculata Nepenthes smilesii okazał się osobnikiem męskim, zebrałem więc trochę pyłku może uda się coś zapylić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Nic tylko zapylać i zbierać nasionka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Nic tylko zapylać i zbierać nasionka No właśnie próbowałem, miałem pyłek H. tatei, która niedawno przekwitła, więc zobaczymy może coś z tego wyjdzie, niedługo rozwiną się kolejne kwiaty więc szans będzie kilka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Aktualnie kilkanaście osobników Heliamphora x midoxa jest u mnie na różnym etapie kwitnienia, jednak najciekawiej wyglądają kiedy kwiatostan zaczyna się wykształcać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Po wymianie rocznych świetlówek na regałach w fitotronach rośliny reagują znacznie lepszym wybarwieniem. Pinguicula ‘Weser’ Edytowane 28 Czerwca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 A pod czym te czerwone tłustosze teraz siedzą ? Piękne są Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi