Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Rewelacyjny efekt! Z takich zdjęć można by śmiało złożyć jakiś osobny kalendarz.

3, 4 i 5 zdjęcie wyglądają bardzo psychodelicznie. Twój temat to prawdziwa perełka na tym forum dokkrb. Masz fenomenalne rośliny, tworzysz wspaniałe kompozycje i robisz super zdjęcia. Bardzo chętnie obejrzałbym jakieś dzbaneczniki w takim wydaniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacyjny efekt! Z takich zdjęć można by śmiało złożyć jakiś osobny kalendarz.

3, 4 i 5 zdjęcie wyglądają bardzo psychodelicznie. Twój temat to prawdziwa perełka na tym forum dokkrb. Masz fenomenalne rośliny, tworzysz wspaniałe kompozycje i robisz super zdjęcia. Bardzo chętnie obejrzałbym jakieś dzbaneczniki w takim wydaniu.

Dzięki, dzięki

wydaje mi się że akurat dzbanki, tak przerobione w Photoshopie, nie wyglądają tak efektownie jak rosiczki czy muchołówki, ale kilka przykładów

2014_086.jpg2014_0714.jpg2014_164.jpg

2014_071.jpg2013_170.jpg

2014_177.jpg2014_029.jpg

2014_019.jpg2013_138.jpg

2013_126a.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie rosiczki najlepiej się do tego nadają ,ale same dzbanki i muchołówki też bardzo mi się podobają ;)

Na prawdę świetny pomysł. Nie przestajesz zaskakiwać dokkrb! ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

A może mały tutorialik psychodelicznego efektu? Proszę.

Jest to bardzo proste zastosowanie filtra w Photoshopie (mam CS2) w zakładce Filtr - Stylizacja - żarzące się krawędzie (tam są opcje=suwaki co do jasności i szerokości tych krawędzi)

ale nie trzeba wcale kombinować w Photoshopie, dość psychodelii można znaleźć w naturze - dla przykładu zwykłe jesienne zdjęcia z Parku Oliwskiego (zeszły rok), robiłem sobie listki i inne elementy unoszące się na wodzie

Park_Oliwski_2013_206.jpgPark_Oliwski_2013_227.jpg

Park_Oliwski_2013_243.jpgPark_Oliwski_2013_147.jpg

Park_Oliwski_2013_160.jpg

Park_Oliwski_2013_180.jpgPark_Oliwski_2013_193.jpg

Park_Oliwski_2013_202.jpgPark_Oliwski_2013_204.jpg

Park_Oliwski_2013_128.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to bardzo proste zastosowanie filtra w Photoshopie (mam CS2) w zakładce Filtr - Stylizacja - żarzące się krawędzie (tam są opcje=suwaki co do jasności i szerokości tych krawędzi) ...

Dziękuję. Teraz muszę to znaleźć w gimpie.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Teraz muszę to znaleźć w gimpie.

W gimpie należy pokombinować opcjami z grupy Filtry>wykrywanie krawędzi.

Co kto lubi, ja wolę zdecydowanie "nieupiększone" filtrami zdjęcia.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też, ale czasami można się pobawić filtrami.

Też tak uważam, jak ze wszystkim nie można przesadzać, wiadomo że nie będzie człowiek stosował zawsze filtrów, albo zawsze tego samego,

czasami daje to fajny efekt, który zwraca uwagę, a przynajmniej wywołuje dyskusję, a czasami efekt wygląda kiczowato. W fotografii filtry zawsze stosowano, a inne efekty realizowano w ciemni - jeżeli oczywiście ktoś na poważnie zajmował się fotografią. Obecnie przy cyfryzacji fotografii to wszystko wykonuje się w programach do obróbki grafiki - należy to traktować jako współczesną ciemnię.

Fotografia jest aktualnie tania i bardzo powszechna, ale przez większość ludzi jest traktowana jako narzędzie dokumentujące osoby i wydarzenia, ale tak naprawdę jest to narzędzie do przedstawienia wizji fotografa o świecie, osobach i wydarzeniach. Każdy może przedstawiać rzeczywistość jak chce, ile fotografów tyle wizji, ale oczywiście nie każdemu każda wizja będzie się podobać.

Fotograf też sam musi wybrać, czy chce robić zdjęcia, które odpowiadają jego wizji, czy będą się podobały innym - dobrze jeżeli zdjęcia podobają się obu stronom.

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak uważam, jak ze wszystkim nie można przesadzać, wiadomo że nie będzie człowiek stosował zawsze filtrów, albo zawsze tego samego,

czasami daje to fajny efekt, który zwraca uwagę, a przynajmniej wywołuje dyskusję, a czasami efekt wygląda kiczowato. W fotografii filtry zawsze stosowano, a inne efekty realizowano w ciemni - jeżeli oczywiście ktoś na poważnie zajmował się fotografią. Obecnie przy cyfryzacji fotografii to wszystko wykonuje się w programach do obróbki grafiki - należy to traktować jako współczesną ciemnię.

Fotografia jest aktualnie tania i bardzo powszechna, ale przez większość ludzi jest traktowana jako narzędzie dokumentujące osoby i wydarzenia, ale tak naprawdę jest to narzędzie do przedstawienia wizji fotografa o świecie, osobach i wydarzeniach. Każdy może przedstawiać rzeczywistość jak chce, ile fotografów tyle wizji, ale oczywiście nie każdemu każda wizja będzie się podobać.

Fotograf też sam musi wybrać, czy chce robić zdjęcia, które odpowiadają jego wizji, czy będą się podobały innym - dobrze jeżeli zdjęcia podobają się obu stronom.

W pracy wykorzystuję cyfrową ciemnię na co dzień ;) Także temat znam. Z filtrami efektowymi jest tak, że efektywność od efekciarstwa dzieli bardzo cienka granica. Czym innym jest wyrównywanie poziomów, wyciąganie cieni, redukcja prześwietleń, lub wręcz przeciwnie - wzmacnianie kontrastów, a czym innym zabawa filtrami. Jest ona owszem, całkiem śmieszna, ale moim zdaniem na dłuższą metę kompletnie do niczego nie prowadzi.

Zdecydowanie wolę na forum te fotografie, które wyraźnie pokazują roślinę, niż dominujące niewyraźne plamy "gdzie ostrość padła, tam dalej leży" ;)

Odnośnik do odpowiedzi

W pracy wykorzystuję cyfrową ciemnię na co dzień ;) Także temat znam. Z filtrami efektowymi jest tak, że efektywność od efekciarstwa dzieli bardzo cienka granica. Czym innym jest wyrównywanie poziomów, wyciąganie cieni, redukcja prześwietleń, lub wręcz przeciwnie - wzmacnianie kontrastów, a czym innym zabawa filtrami. Jest ona owszem, całkiem śmieszna, ale moim zdaniem na dłuższą metę kompletnie do niczego nie prowadzi.

Zdecydowanie wolę na forum te fotografie, które wyraźnie pokazują roślinę, niż dominujące niewyraźne plamy "gdzie ostrość padła, tam dalej leży" ;)

Oczywiście trudno się z Tobą nie zgodzić, zdjęcia które mają pokazywać roślinę powinny pokazywać roślinę i dużo takich zdjęć na forum znajdziesz, te akurat nie miały takiego celu, praca z takimi filtrami dla mnie to tylko dobra zabawa i efekciarstwo, bo zastosowanie takich zdjęć jest żadne, przynajmniej ja dotąd nie znalazłem. Jak pewnie zauważyłaś w większości raczej robię "normalne" zdjęcia, a tu zamieściłem prawie wszystkie, które tak przerobiłem - mnożenie kolejnych jest zupełnie bez sensu, bo da prawie taki sam efekt.

Skoro pracujesz z takimi programami to pewnie umiesz zrobić lepsze efekty (bez względu na to czy to ma sens czy nie), więc rozumiem, że takie moje przeróbki nie robią na Tobie wrażenia, na mnie też nie zrobi wrażenia coś co sam umiem zrobić lepiej, ale w kwestiach graficznych przyznaję bez bicia jestem samoukiem, żeby nie powiedzieć - nogą, bo właściwie opanowałem tylko podstawowe korekty jak kontrastu, wyostrzanie i kilka innych. Ale dla samorozwoju wciąż próbuję i poszukuję nowych kierunków - może nie zawsze właściwych, ale dla mnie fajnych.

Odnośnik do odpowiedzi