krople_rosy Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 I tak trzymaj ! Miło być ciągle zaskakiwanym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Trochę aktualnych zdjęć dzbaneczników rosnących w szklarni Nepenthes maxima puszcza w końcu pierwsze duże dzbanki bardzo podobne do swojej krzyżówki N. Miranda Nepenthes maxima wavy leaf Spore dzbanki wypuszcza także Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes mirabilis var. globosa Nepenthes Linda po przekwitnięciu zaczął puszczać dzbanki górne (po prawej) Edytowane 2 Lipca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 N. mirabilis var globosa - 'viking' a nie var echinostoma . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Świetne te dzbanki. Mam pytanie odnośnie N. maxima 'wavy leaf'. Czy on, jak był mniejszy też miał takie pofałdowane brzegi liści, czy dopiero te bardziej wyrośnięte się "fałdują". Pytam, bo mam jednego od grudnia i mimo, że pompuje dzbanki i puszcza nowe liście, to jednak mają one proste brzegi. I zaczynam mieć wątpliwości, czy to na pewno jest własnie ta odmiana, czy zwykła maxima. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 N. mirabilis var globosa - 'viking' a nie var echinostoma . Faktycznie, już poprawiłem. Miałem źle podpisane etykiety co wynikało z tego, że w zeszłym roku zamówiłem Nepenthes mirabilis var. echinostoma, natomiast N. mirabilis var. globosa dostałem zamiast N. rafflesiana którego nie mieli w sklepie na stanie, jakoś mój mózg maila z informacją o tych zmianach zupełnie nie zarejestrował, a rośliny opisywałem wg zamówienia. Więc do niedawna uważałem że N. mirabilis var. globosa nie mam na stanie i w tym roku zamówiłem sobie tego dzbanka w CarniSanie (zdjęcie poniżej) W tym czasie roślinę z poprzedniego roku zdążyłem rozmnożyć i mam w sumie już 4 sztuki ładnie dzbankujące. Po zrozumieniu powyższego błędu wziąłem się dzisiaj za poszukiwanie właściwego Nepenthes mirabilis var. echinostoma, bo przecież rok temu go kupiłem, no i się znalazł w szklarni jako nieopisany. Mirabilis ma bardzo delikatne jak na dzbanecznika liście i strasznie odchorowały transport i przesadzanie gdy je zakupiłem, dopiero w tym roku zaczęły tak naprawdę rosnąć, a var. echinostoma nadal jeszcze wygląda bardzo nędznie ale już przynajmniej zaczyna puszczać dzbanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 Świetne te dzbanki. Mam pytanie odnośnie N. maxima 'wavy leaf'. Czy on, jak był mniejszy też miał takie pofałdowane brzegi liści, czy dopiero te bardziej wyrośnięte się "fałdują". Pytam, bo mam jednego od grudnia i mimo, że pompuje dzbanki i puszcza nowe liście, to jednak mają one proste brzegi. I zaczynam mieć wątpliwości, czy to na pewno jest własnie ta odmiana, czy zwykła maxima. Nie tylko jak był mniejszy, u mnie przez cały rok od zakupu puszczał praktycznie zwykłe liście, dopiero od marca tego roku puszcza typowe liście. Nie wiem czemu mój osobnik ma dzbanki całkowicie pozbawione plamek, są one zielone lub żółte zależnie od oświetlenia, ale dzięki temu wygląda zupełnie inaczej niż typowa maxima. Dla porównanie zdjęcie N. maxima 'wavy leaf' z marca tego roku i aktualne zdjęcie liścia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 Kilka dzbanków uprawianych do tej pory w fitotronach przy sztucznym oświetleniu, niestety ze względu na coraz większe rozmiary zmuszony jestem przeprowadzić je do szklarni. Zobaczymy jak to się odbije na ich stanie. Nepenthes maxima x ventricosa Nepenthes singalana x dubia Nepenthes insignis Nepenthes burbidgeae x platychila Nepenthes ampullaria Red speckled Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Oh! Ta ampullaria ! Choruję na ampullarię cały czas ! Cieszy oko niesłychanie ! Edytowane 2 Lipca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Lipca 2014 Autor Share Napisano 3 Lipca 2014 Aktualny wygląd paludarium z helkami. Tylko nieznacznie zarosło mszakami, bo z wielu miejsc usunąłem torfowce, które za bardzo zarastały. Lewa strona i prawa Młode osobniki H. tatei var. tatei Heliamphora nutans (Yuruani Tepui) Dla zabezpieczenia przed szkodnikami posadziłem w wielu miejscach różne pływacze, w tym m.in. niedawno zakupiona Utricularia quelchii (Auyan Tepui), która puszcza tu pierwsze liście (zdjęcie po prawej). Heliamphora parva po przekwitnięciu bardzo się rozrosła, ma aktualnie ok 6 stożków wzrostu, co prawda stare pułapki usychają, ale najmłodsze, które wypuszcza roślina są już od nich większe. Dla porównania zmian zdjęcie z początku kwietnia i aktualne. Również Heliamphora tatei var. tatei po przekwitnięciu ma teraz dwa stożki wzrostu i puszcza jeszcze większe - wyższe pułapki A Heliamphora ciliata, mimo że nie kwitła także ma już młody odrost, więc to chyba niekomicznie wpływ samego przekwitnięcia, może w końcu przyszła na nie pora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Bardzo ładnie to wszystko wygląda, aczkolwiek ja dołożyłbym światła (o ile kolor to nie kwestia braku amplitud dzień/noc)- strasznie zielone te helki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 W tym wypadku dołożenie światła chyba odpada bo to będzie równoznaczne z ugotowaniem helek gdyż z tego co pamiętam to terrarium stoi w gabinecie i nie ma w nim założonego systemu chłodzenia. Może i mega super wybarwione nie są ale za to imponują rozmiarem jak i samą kompozycją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 W tym wypadku dołożenie światła chyba odpada bo to będzie równoznaczne z ugotowaniem helek gdyż z tego co pamiętam to terrarium stoi w gabinecie i nie ma w nim założonego systemu chłodzenia. Może i mega super wybarwione nie są ale za to imponują rozmiarem jak i samą kompozycją Więc wszystko jasne- więcej światła odpada . Po dołożeniu światła nowe, wybarwione oraz owłosione dzbanki zmniejszyłyby się pewnie o jakąś 1/3-1/4. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Lipca 2014 Autor Share Napisano 3 Lipca 2014 Więc wszystko jasne- więcej światła odpada . Po dołożeniu światła nowe, wybarwione oraz owłosione dzbanki zmniejszyłyby się pewnie o jakąś 1/3-1/4. Dołożyć faktycznie nie mogę (tu jest 4x54W i dołożyłem jeszcze lampę 2 x39), muszę świetlówki wymienić na nowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) To bardo dużo- jak z temperaturami ? W jednym terrarium mam 4x 18W t8 z castoramy na powierzchnię 80x50 a rośliny są bordowe. Osobiście pokombinowałbym z systemem chłodzenia, z taką ilością światła powinny być czerwone, więc brak akumulacji barwnika musi wynikać z niewystarczających wahań temperatur. Edytowane 3 Lipca 2014 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Lipca 2014 Autor Share Napisano 5 Lipca 2014 To bardo dużo- jak z temperaturami ? W jednym terrarium mam 4x 18W t8 z castoramy na powierzchnię 80x50 a rośliny są bordowe. Osobiście pokombinowałbym z systemem chłodzenia, z taką ilością światła powinny być czerwone, więc brak akumulacji barwnika musi wynikać z niewystarczających wahań temperatur. Z temperaturami nie jest źle, nie widziałem aby przekroczyła kiedykolwiek 30 stopni (poza weekendami codziennie jestem), na ogół jak sprawdzałem było ok 25-27 st. przy upałach. Podłączyłem teraz nawilżacz i do południa włącza się co godzina na 15 min, a po południu co dwie godziny na 15 min., w nocy wcale. Z systemem chłodzenia już się zastanawiałem, mam nawet chłodnice akwariową i kombinuję aby założyć chłodzenie, coś ale ogrzewanie podłogowe, aby go nie było widać w terrarium, ale chciałem aby chłodził jednocześnie wszystkie trzy terraria w pokoju, może się uda bo chłodnica jest spora, była używana do kaskady trzech ok. 200 litrowych akwariów. Jedynym problemem jest konieczność całkowitej przebudowy terrariów. Ale ze względu na to że już zacząłem przygotowywać w szklarni stół dla helek, może właśnie te duże rośliny z terrarium (H. tatei, H. folliculata) przeniosę do szklarni - na stole zalewowym nie będzie nic ich ograniczało, a tu założę wszystko od nowa - mam przecież sporo ciekawszych helek od Wistuby, które już ładnie rosną i sporo z nich ma lub puszcza już dorosłe pułapki (H. glabra, H. neblinae, H, ceracea, H. huberi, H. spec. nov. Akopan, H. spec. nov. Angasima). Tylko aby to wszystko zrobić muszę mieć sporo czasu, którego ciągle brakuje, chyba przez lato muszą sobie w takich warunkach poradzić. Co do spadków temperatury to przy helkach chyba są różne szkoły, wg mojej wiedzy nie wymagają spadków i ja wcale im spadków nie zapewniam, w pokoju i tak mają większe spadki niż w fototronach gdzie klima reguluje w zakresie 21-24 stopnie (noc-dzień) a rośliny są wg mnie bardzo silnie wybarwione, o czym mogą świadczyć poniższe zdjęcia. Aczkolwiek faktycznie helki uprawiane z dzbankami górskimi przy znacznych spadkach wybarwiają się znacznie silniej, ale jak dla mnie to już za dobrze nie wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi