Jaca-Dzbanecznik Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 dokkrb Ty mi tymi dzbankami rozwalasz serce, które żal ściska że nie mam takich warunków. Rośliny które posiadasz jak i możliwości będą w sferze moich najskrytszych marzeń jeszcze bardzo długo.... Pozdrawiam i proszę o więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Przez tego Robcantleyi-a to nie nie będę mógł usnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Jeszcze kilka aktualnych fotek dzbanków ze szklarni - mają tu stale wilgotność powyżej 94%, więc całkiem ładnie dzbankują. Nepenthes dubia - maleństwo w końcu się otworzyło Nepenthes maxima Lake Poso - kolejna maxima która w końcu zaczęła puszczać większe dzbanki Nepenthes albomarginata (Penang) Nepenthes diatas Nepenthes ventricosa Nepenthes Linda - górne dzbanki chwytają się byle czego, ale dzięki temu roślina jest w stanie wyprodukować i utrzymać spore dzbanki (mają ponad 17 cm) ale dolne mają ponad 24 cm Nepenthes tobaica Nepenthes stenophylla Nepenthes izumiae (Lusung Tungkut) Nepenthes hirsuta i na koniec Nepenthes pervillei Będzie kwitła kolejna Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela), tym razem posadzony dwa miesiące temu odrost w warunkach szklarniowych. Ta z paludarium właśnie rozwinęła ostatni kwiat a zapylałem ją pyłkiem H. tatei - zobacztmy co z tego będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Sierpnia 2014 Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Mała rada co do Catopsisa - roślina o wiele lepiej rośnie w bardzo luźnym, i od czasu do czasu podsuszanym podłożu. Czysty mech jest idealny. Jak trzymałem poprzedni okaz w stale wilgotnej mieszance z torfem, szybko zaczęła wiotczeć i potem zgniła. Dzbanki genialne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Mała rada co do Catopsisa - roślina o wiele lepiej rośnie w bardzo luźnym, i od czasu do czasu podsuszanym podłożu. Czysty mech jest idealny. Jak trzymałem poprzedni okaz w stale wilgotnej mieszance z torfem, szybko zaczęła wiotczeć i potem zgniła. Dzbanki genialne Dzięki Ja go posadziłem w mieszance lawy i kory jodłowej, może tylko na zdjęciu wygląda jak mieszanka z torfem, nie miałem do tej pory Catopsis i zasugerowałem się zaleceniami The Savage Garden, jak doczekam się potomstwa będę próbował z innymi podłożami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Wysiane w kwietniu rosiczki zaczynają w końcu osiągać odpowiednie rozmiary Tylko Drosera spatulata (znana jako D. sp. 'Auyan Tepui') wzeszła obficie, pozostałe gatunki tylko pojedyncze rośliny Drosera sessilifolia Drosera burmannii Drosera auriculata W fitotronie nie chce mi rosnąć Drosera prolifera, ale ładnie rośnie i się mnoży w szklarni Ładnie rozmnożyła się także Drosera paradoxa zakupiona w CarniSanie, a najstarsze osobniki wypuściły kwiatostany Drosera darwiniensis x ordensis, która jeszcze niedawno miała zielone ogonki liści jest już cała czerwona i na koniec Drosera schizandra Edytowane 9 Września 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rerox Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Kurcze, ile razy odwiedzam ten temat, tyle razy zawsze oczka moje cieszą się widokiem Twoich roślin! Są wspaniałe, Gratuluję!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Ładnie wybarwione rosiczki, pokazuj więcej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Piękne rośliny, a rosiczki maksymalnie wybarwione. Spodobała mi się zwłaszcza Drosera darwiniensis x ordensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Dzięki wszystkim Oczywiście jak tylko się coś ciekawego/nowego pojawi będę wstawiał A właśnie zakwitło Stylidium debile, które dostałem od forumowiczki Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Przyjemny i nawet ładny chwaścik . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Maleństwa w mojej kolekcji, dzbaneczniki od 2-4 cm, same dzbanki to miniaturki jeszcze mało typowe dla gatunku. Nepenthes dubia x jamban Nepenthes rigidifolia Nepenthes truncata Nepenthes angasanensis (mt Puncak Angasan, Sumatra) Nepenthes adriana x sumatrana Nepenthes rajah (Mt. Kinabalu, Borneo) - na razie chyba nic nie urósł, ale cały czas puszcza nowe liście z pułapkami Nepenthes inermis (Bukit Barisan) Nepenthes Gentle x Gentle Maleństwa, których jednak większe (dorosłe) okazy także mam Nepenthes jamban Nepenthes jacqulineae Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes gymnamphora Nepenthes ramispina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Może po tych maleństwach zaprezentuję największe dzbanki jakie udało mi się wyhodować. Oczywiście największe osiąga Nepenthes Miranda - szczególnie dolne dzbanki młodych odrostów, górne są kilka cm mniejsze Nepenthes Linda ma zbliżonej wielkości dzbanki Trzecim co do wielkości jest dzbanek Nepenthes Rebecca Soper, i co było dla mnie zaskoczeniem nie dolny tylko górny jest większy (jeszcze słabo wybarwiony bo młodziutki, dopiero dwa dni temu się otworzył. Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes ventricosa Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes suratensis Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes spathulata x robcantleyi - niestety miał mało miejsca i dzbanek nie mógł się wyprostować, ale pompuje już kolejny pewnie będzie ładniejszy Nepenthes robcantleyi Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Przepiękne kolosy. Robią wrażenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Jak ja się tak napatrzę, to Cię tak nienawidzę za te foty... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi