Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawdę świetne rośliny, jest na co popatrzeć ;) Zastanawia mnie tylko H. purpurascens - czy to aby na pewno czysty gatunek? Patrząc po łyżeczce nektarowej, wygląda bardziej na zwykłą H. heterodoxa. Z jakiego źródła jest roślina?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To co krąży w obiegu od lat jako D. sp. Auyan to nic innego jak spatulata, według mojej wiedzy nie ma czegoś takiego jak D. sp. Auyan ;) (też się dałem kiedyś nabrać).

Też to właśnie zauważyłem, że większość już ją opisuje jako D. spatulata z Auyan Tepui, trochę to oczywiście zmienia, ale skoro to spatulata z Wyżyny Gujańskiej to i tak bardziej będzie pasowała do terra z helkami niż rosiczki z innych stron świata.

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę świetne rośliny, jest na co popatrzeć ;) Zastanawia mnie tylko H. purpurascens - czy to aby na pewno czysty gatunek? Patrząc po łyżeczce nektarowej, wygląda bardziej na zwykłą H. heterodoxa. Z jakiego źródła jest roślina?

No właśnie może tak być, bo zakupiłem ją co najmniej cztery lata temu u Wistuby jako H. heterodoxa (Ptari Tepui), z tego co kojarzę to właśnie hederodoxa z Ptrai Tepui sklasyfikowano jako H. purpurascens

Wistuba nawet teraz na swojej stronie ma podane: "Formerly known as H. heterodoxa from Ptari. "

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

A jakie konkretnie warunki masz w fitotronach ciepłych ??

Klima w fitotronie ciepłym jest ustawiona na 21 st., w szklarenkach w zależności od wysokości półki, czyli odległości od świetlówek powietrze nagrzewa się do 23 - 25 st. w dzień, a w nocy jest 21 st. W zależności od tego, na której półce stoją rośliny wybarwiają się różnie, ze względu na inną odległość od świetlówek, mimo że wszędzie jest taki sam zestaw świetlówek.

Odnośnik do odpowiedzi

Oznacz te niby-auyan jako zwykłe spatulaty i już ;) ważne, aby nie powielać takich głupstw- kiedyś, ktoś puścił w ruch taki bubel i po dziś dzień raz na jakiś czas się taki o to 'kwiatek' spotyka ;).

Dzięki jeszcze raz - poprawiłem już w całym tym temacie i liście roślin,

ale powiedz mi jeszcze heliamfan co z tą Heliamphora heterodoxa (Ptari Tepui) zrobić, kupiłem 4 lata temu, pod taką nazwą sprzedawał Wistuba, teraz sprzedaje ją jako Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui), czy mam ją przemianować na purpurascens czy to może co innego?

Zaznaczę że na CZPlants cały czas jest sprzedawana Heliamphora heterodoxa (Ptari Tepui)

http://czplants.com/p7521-Heliamphora-hete...ers-3---5-cm-cm

ale podobnie Heliamphora collina (Foothills Testigos), jest ciągle na CZPlants sprzedawana jako Heliamphora sp. Foothill Testiogos

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Na okres urlopu paludarium z helkami i jedno terrarium z dzbankami ze swojego pokoju pracownianego przeniosłem do fitotronów dla zapewnienia niższych temperatur, żałuję tylko że nie zrobiłem tego wcześniej, mogłem wstawić od razu na początku wakacji gdy zaczęły się upały, na pewno rośliny ten okres zniosłyby znacznie lepiej.

Ale jest to przetestowane rozwiązanie na upały w przyszłym roku.

Paludawium z helkami w fitotronie zimnym (warunki górskie), aby nie nosić samego zbiornika przeniosłem z całym stołem, ale niestety bez strat się nie obyło, pękła jedna z przesuwnych szyb

08_08_2014_041.jpg

Paludawium z dzbankami w fitotronie ciepłym (warunki nizinne) - ten zbiornik przetransportować było jeszcze łatwiej, przyjechał na kontenerach na kółkach.

8_09_2014_004.jpg

Jak widać fitotron jest już maksymalnie zapełniony, dopiero po wyniesieniu paludarium będzie trochę miejsca aby wysiać zakupione nasiona

8_09_2014_005.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Pozazdrościć, szczególnie tego że ciężko w tych czasach natrafić na człowieka który tak dobrze łączy swoje hobby z pracą :) Chociaż teraz to już chyba nie jest hobby a pewnego rodzaju "miłość" :)

Takie pytanie z ciekawości, bo doczytałem Twój temat chyba do połowy i sił mi brakło, kiedyś dokończę resztę lektury ^_^ Ile średnio czasu dziennie poświęcasz na rośliny ? Samo podlewanie to ładnie schodzi czasu :) W domu już chyba nie masz owadożerów ? :rotfl:

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ogląda się twoje zdjęcia. Żeby "zwiedzić" wszystkie Twoje pomieszczenia z roślinami owadożernymi pewnie cały dzień na to trzeba poświęcić okej

Wiesz, wystarczy że się spotkają dwie osoby zakochane w owadożerach to mogą cały dzień o nich gadać, a jak jest jeszcze jest sporo roślin do oglądania i wiele kwestii do omówienia to okazuje się że i dzień to mało.

Odnośnik do odpowiedzi

Pozazdrościć, szczególnie tego że ciężko w tych czasach natrafić na człowieka który tak dobrze łączy swoje hobby z pracą :) Chociaż teraz to już chyba nie jest hobby a pewnego rodzaju "miłość" :)

Takie pytanie z ciekawości, bo doczytałem Twój temat chyba do połowy i sił mi brakło, kiedyś dokończę resztę lektury ^_^ Ile średnio czasu dziennie poświęcasz na rośliny ? Samo podlewanie to ładnie schodzi czasu :) W domu już chyba nie masz owadożerów ? :rotfl:

Niestety na ogół nie mogę poświęcić więcej niż 1-2 godziny, chyba że są jakieś inne czynności poza podlewaniem, np. przesadzanie, karmienie itp. Na szczęście szklarnia jest w pełni sterowana komputerowo więc nie zabiera dużo czasu, ale w fitotronach muszę rośliny podlewać, ale nie koniecznie codziennie.

Z domu żona mnie już dawno eksmitowała z owadożerami bo zajmowały coraz więcej miejsca, na szczęście w pracy miejsca jest sporo, choć jak widać na zdjęciach zaczyna brakować.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Po urlopie trochę strat, głównie z powodu kolejnej awarii klimy w fitotronach. Najbardziej ucierpiały rosiczki, padło niestety kilka młodych, które niedawno skiełkowały, ale także bardzo źle to zniosły D. regia (dwie padły, a dwie odbijają) i D. schizandra - straciła stożek wzrostu i najmłodsze liście, ale też już odbija.

Drosera_regia_8_09_2014_021.jpg

Drosera_schizandra_30_08_2014_079.jpg

Bardzo dobrze zniosły wysokie temperatury D. paradoxa i D. darwiniensis x ordensis

12_09_2014_140.jpg

Drosera_darwiniensis_x_ordensis_12_09_2014_134.jpg

Przez remont w szklarni musiałem przenieść wszystkie rośliny do innego boksu, niestety źle zrobione ściany wymagają częstego remontowania, bo odpadają tynki i farba, kafelki będą mogli położyć dopiero jak skończy się gwarancja.

Nie wiem jak to zniosą zwłaszcza dzbanki, bo za tydzień pewnie będę przenosił ponownie na miejsce. Ale stało się to okazją na zrobienie kilku zdjęć.

10_09_2014_001.jpg

Stół z dzbankami (ok. 50 roślin), dopiero po wyniesieniu wszystkich dzbanków widać jak wygląda N. Miranda

10_09_2014_029.jpgNepenthes_Miranda_12_09_2014_048.jpgNepenthes_Miranda_12_09_2014_050.jpgNepenthes_Miranda_12_09_2014_056.jpgNepenthes_Miranda_12_09_2014_054.jpg

Nepenthes Hookeriana

Nepenthes_Hookeriana_12_09_2014_007.jpg

Nepenthes Hookeriana red

Nepenthes_Hookeriana_red_12_09_2014_028.jpg

Nepenthes_Hookeriana_red_12_09_2014_030.jpg

Nepenthes maxima wavy leaf

Nepenthes_maxima_wavy_leaf_12_09_2014_033.jpg

Nepenthes_maxima_wavy_leaf_12_09_2014_039.jpg

Nepenthes maxima

Nepenthes_maxima_12_09_2014_044.jpg

Nepenthes maxima Lake Poso

Nepenthes_maxima_Lake_Poso_12_09_2014_011.jpg