Kropka Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Tough - po prostu każdy pływacz od Ciebie magicznie zakwita zaraz po dotarciu do nowego właściciela U. alpina x endressii jest też taka miła w warunkach parapetowych, więc każdy może sobie takowego sprawić i mieć radochę z kwiatów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Października 2014 Autor Share Napisano 17 Października 2014 Jednak zakwitł Paczta ludziska i podziwiajta pływacze xD Poczekaj jak zakwitną pozostałe kwiatostany, wtedy zrobię ujęcie całości. Wszystkie pływacze od Ciebie bardzo ładnie mi rosną, tylko muszę pilnować aby za bardzo się nie rozpanoszyły, bo wiele z nich wykazuje tendencję zarastania wszystkiego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Października 2014 Autor Share Napisano 18 Października 2014 Pojawił się pierwszy dzbanek Nepenthes copelandii, odrost z wymiany z wiosny, dość długo się ukorzeniał i aklimatyzował, ale kolejny dzbanek już w drodze, więc mam nadzieję że dalej pójdzie już szybko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Poczekaj jak zakwitną pozostałe kwiatostany, wtedy zrobię ujęcie całości. Wszystkie pływacze od Ciebie bardzo ładnie mi rosną, tylko muszę pilnować aby za bardzo się nie rozpanoszyły, bo wiele z nich wykazuje tendencję zarastania wszystkiego. Ja się cieszę, że zakwitł, bo się bałem, że przez zmianę warunków i podróż straci pędy. Tam w doniczce jest też klon U. longifolia o sporych kwiatach, latem powinien zakwitnąć. A to że pływacze zarastają to oczywiste jak są w doniczkach osobnych to nic się nie będzie dziać raczej, ale te co wytwarzają nasiona samoczynnie trzeba pilnować żeby sie nie porozsiewały no i czasem trzeba sprawdzić czy z dołu doniczki nie wychodzą stolony, albo czy nie przechodzą do sąsiednich doniczek od góry, także warto mieć jakieś 0,5-1 cm odstępu między pływaczowymi doniczkami i żeby podłoże nie było równiutko z krawędzią doniczki, tylko z 0,5 cm poniżej jej, a w przypadku silniejszych gatunków jak U. prehensilis to nawet 1 cm poniżej krawędzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 (edytowane) Dokonałem zakupu kilku nowych dzbanków. Jak pewnie wszyscy wiedzą świeża dostawa z BE dotarła w końcu do Roraimy, rośliny są w bardzo dobrym stanie więc warto było się skusić. Nepenthes peltata Nepenthes burkei Nepenthes talangensis na razie bez dzbanków Nepenthes campanulata Nepenthes ovata Nepenthes densiflora Nepenthes burkei x hamata Nepenthes robcantleyi x hamata Nepenthes rajah Edytowane 22 Października 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Rośliny pierwsza klasa Robcantleyi x hamata taki mały, a już kiełki szczerzy Czekam z niecierpliwością na swojego (na burkei x hamata też) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Rośliny pierwsza klasa Robcantleyi x hamata taki mały, a już kiełki szczerzy Czekam z niecierpliwością na swojego (na burkei x hamata też) To i ja zaszaleję sprawie sobie krzyżówkę 2 potworków, robca i Hamaty, tylko czy power Led wystarczy.?.? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Widzę że krzyżówki hamaty maja wzięcie Sam też czekam na obie i kilka innych dzbanków z nowej dostawy. Powodzenia w uprawie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Przystosujcie je do mojego parapeciku to i ja sobie sprawię Super maluszki, ja niestety nie mam warunków na takie cudeńka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 Widzę że krzyżówki hamaty maja wzięcie Sam też czekam na obie i kilka innych dzbanków z nowej dostawy. Powodzenia w uprawie Mają wzięcie, bo widziałem że jedna już się skończyła, najbardziej liczę na wyhodowanie dużego potwora N. robcantleyi x hamata, znając oba gatunki i krzyżówki N. robcantleyi - to roślina powinna robić wrażenie, jednak na razie to maleństwo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Przystosujcie je do mojego parapeciku to i ja sobie sprawię najbardziej liczę na wyhodowanie dużego potwora N. robcantleyi x hamata, znając oba gatunki i krzyżówki N. robcantleyi - to roślina powinna robić wrażenie, jednak na razie to maleństwo. Ja kupuję je z zamiarem uprawy na parapecie, więc będzie okazja porównać. Chociaż wielkich nadziei na przegonienie dokkrb sobie nie robię Po rob × ham spodziewałem się ciemniejszych dzbanków, ale nakrapiańce też będą mile widziane. Ważne żeby perystom był okazały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 hddk liczę na Ciebie Wyhoduj potwora a ja dzieci chętnie przygarnę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Października 2014 Autor Share Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Jeszcze kilka nowych roślin, których nie miałem czasu wcześniej zaprezentować. Bardzo ładne rośliny z wymiany z Ptaahem. Są u mnie trochę ponad miesiąc w końcu się zaaklimatyzowały i zaczęły puszczać nowe pułapki, w tym okresie nabrały również nieco kolorów - co jest zapewne wynikiem silnego oświetlenia, na razie rosną w fitotronie ciepłym (przyp. warunki nizinne). Najbardziej obawiałem się o H. Tequila, która bardzo długo nie puszczała nowych pułapek, ale w końcu się udało i dalej powinno być już lepiej. Połowa września Aktualny stan Heliamphora pulchella (Amuri Tepui) Heliamphora pulchella (Chimanta Tepui) Heliamphora pulchella (Churi Tepui) Utricularia humboldtii (Cerro Neblina) puszcza dwa nowe liście Edytowane 27 Października 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Października 2014 Autor Share Napisano 24 Października 2014 Aktualny stan części muchołówek, wszystkich nie jestem w stanie obfotografować, bo mam 6 takich kuwet Dionaea muscipula KORRIGANS Dionaea muscipula HARMONY Dionaea muscipula CROSS TEETH Dionaea muscipula MICRODENT Dionaea muscipula FUNNEL TRAP Dionaea muscipula LOUCHAPATES Dionaea muscipula BRISTLE TOOTH Dionaea muscipula DUTCH Dionaea muscipula HETEROPHYLLA Dionaea muscipula G-14 Nieoznaczone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 (edytowane) Bardzo się cieszę, że rośliny ode mnie mają się dobrze. H. 'Tequila' wygląda rewelacyjnie, a wiele jeszcze przed nią! Jeśli U. humboldtii będzie niechętnie wypuszczał liście, to proponuję przenieść go w chłodniejsze warunki. Edytowane 24 Października 2014 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi