Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo się cieszę, że rośliny ode mnie mają się dobrze. H. 'Tequila' wygląda rewelacyjnie, a wiele jeszcze przed nią! :) Jeśli U. humboldtii będzie niechętnie wypuszczał liście, to proponuję przenieść go w chłodniejsze warunki.

Właśnie o 'Tequila' najbardziej się martwiłem bo tylko ona długo nie puszczała nowych pułapek, ale na szczęście nie traciła też starych. Na razie U. humboldtii faktycznie puszcza liście nieśmiało, ale podobnie jak większość helek wyląduje docelowo w szklarni. Planuje trzymać je w warunkach górskich z większością dzbaneczników.

Przygotowałem już stół do posadzenia heliamfor, ale czekam ciągle na decyzję w sprawie dodatkowego oświetlenia i nie dokończyłem jeszcze niezbędnych elementów dekoracyjnych tego stołu, co mi trochę zajmie. Powinienem ruszyć z pracami we wtorek, będę miał wtedy studentów do pomocy więc może prace trochę przyspieszą.

Stół ma 1,4 x0,9 m, aby się nie rozpuszczał (bo to aluminium) wyłożyłem go gumą do oczek wodnych, a od przodu tradycyjne szmaty do podłogi aby stosownie zarosły mszakami i pływaczami. Dla dobrego drenażu warstwa keramzytu, solidnie wypłukana wodą destylowaną, całość przykryta siatką identyczną jak stosuję w terrariach, i mieszanka perlitu i torfu, wyżej pójdzie jeszcze nieco luźniejsza mieszanka dodatkowo z chipsami kokosowymi i martwym torfowcem.

22_07_2014_001.jpg22_07_2014_003.jpg

16_10_2014_020.jpg

Na razie ugrzązłem przy murowaniu tepui z łupków tęczowych, trochę mi to jeszcze zajmie gdyż całość ma być miniaturą Chimata Massif - od Aprada Tepui przez cały Chimanta Massif do Akopan Tepui i Angasima Tepui - jest to dobrze widoczne na mapie satelitarnej, zdjęcia z postępów prac będę wrzucał jak coś będzie już do pokazania.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak to dojdzie do skutku, to mówię od razu - wpraszam się na wizytę :D

Musi dojść, kamienie i zaprawę mam już kupioną, a że ojciec był murarzem i trochę mu za młodu pomagałem, to powinienem dać radę z taką małą budowlą

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zarosło w paludarium z helkami, skończyły się upały więc helki zaczęły nabierać trochę kolorów.

24_10_2014_105.jpg24_10_2014_070.jpg

24_10_2014_069.jpg

24_10_2014_071.jpg24_10_2014_088.jpg

Heliamphora minor, Heliamphora ciliata

24_10_2014_092.jpg

Utricularia pubescens i Heliamphora minor

24_10_2014_046.jpg24_10_2014_058.jpg24_10_2014_057.jpg

Heliamphora minor

24_10_2014_047.jpg

24_10_2014_084.jpg

Brocchinia reducta i Heliamphora parva

24_10_2014_054.jpg24_10_2014_053.jpg

Heliamphora hispida

24_10_2014_098.jpg

Heliamphora nutans

24_10_2014_100.jpg

Heliamphora tatei var. tatei

24_10_2014_097.jpg24_10_2014_102.jpg

24_10_2014_063.jpg24_10_2014_094.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ten stół będzie epicki!

Swoją drogą masz bardzo duży talent. Niedawno pisałem że marzę o tym, by pracować projektując "paludaria" i wystrój wnętrz terrariów, zbiorników wodnych, akwariów, oczek wodnych.. U mnie szczytem możliwości jest to - co Ty robisz "od ręki" - a to bardzo ważne. Myślę że na emeryturę możesz świetnie dorobić tworząc gotowe kompozycje roślinne - z Twoją wiedzą i doświadczeniem mogłyby naprawdę zdobić wiele mieszkań - ja byłbym klientem na pewno :D

Jako że helki nie należą u mnie wśród grona ulubionych owadożerców - Twoje robią wrażenie, już od pierwszych postów, gdy wstawiłeś zdjęcia terrarium ze swojego biura (? niesety nie pamiętam gdzie ono stało).

Mam nadzieję że to wszystko nie zabrzmiało jak "podlizanie się" - masz talent i to zasługuje na uznanie i głośne wzdychanie. Cieszę się że jesteś wśród nas :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim

Przyznam się, że mimo iż się bardzo starałem, nie do końca udało się na zdjęciach pokazać jak to wygląda w rzeczywistości, bo wygląda o wiele lepiej.

W kocu wszystko ładnie zarosło mszakami, a pływacz faktycznie dodał dużo uroku, ale był posadzony w trochę innym celu. Zawsze staram się w kompozycjach sadzić rośliny mięsożerne z różnych rodzajów, aby ograniczyć możliwość wystąpienia szkodników, dzięki pływaczom nigdzie nie miałem ziemiórek. W tym zbiorniku posadzone są cztery gatunki pływaczy, ale tylko jeden na razie rozwinął się dobrze, czekam aż zacznie rosnąć U. quelchi.

Jaki jest rekord przebywania owada w tym gąszczu?

Pilnuję aby żadnych owadów nie było, jedyne jakie mają prawo się pokazać to muchy które wrzucam bezpośrednio do pułapek heliamfor.

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna kompozycja :) . Pływacz da radę złapać larwę ziemiórki?

Kwestia wielkości pułapki pływacza, a także wielkości larwy, przecież te larwy są na początku małe gdy się wylegają z jajek, jak zostaną wyłapane małe to dużych nie będzie, nie wiem czy u mnie to z tego powodu ich nie ma, ale podłoże jest w moich paludariach całkowicie przerośnięte pływaczami więc jeżeli uchowały by się tutaj jakieś szkodniki to ja bym się poważnie zastanawiał nad owadożernością tych roślin i skutecznością działania ich pułapek.

Odnośnik do odpowiedzi