dokkrb Napisano 17 Listopada 2014 Autor Share Napisano 17 Listopada 2014 Drosophyllum lusitanicum, które prezentowałem jakiś czas temu zaraz po przesadzeniu (Post #392), ma się już bardzo dobrze, chyba najwyższy czas przestawić go na cieplejszą i mocniej oświetloną półkę, powinno mu to trochę przyspieszyć wzrost. Kapturnice, które także niedawno prezentowałem (Post #407) z pąkami już kwitną na całego - idzie wiosna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 Twoje rośliny i wiedza jaką o nich posiadasz to po prostu perfekcja Jestem pełen podziwu i chylę czoła, mam nadzieję że kiedyś nadarzy się okazja i odwiedzę Gdańsk, no i mam nadzieję że zgodzisz się żeby wejść i zobaczyć te cuda Przy okazji wielkie dzięki za pomoc na PW dotyczącą in vitro ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Listopada 2014 Autor Share Napisano 18 Listopada 2014 Twoje rośliny i wiedza jaką o nich posiadasz to po prostu perfekcja Jestem pełen podziwu i chylę czoła, mam nadzieję że kiedyś nadarzy się okazja i odwiedzę Gdańsk, no i mam nadzieję że zgodzisz się żeby wejść i zobaczyć te cuda Przy okazji wielkie dzięki za pomoc na PW dotyczącą in vitro ! Zapraszam Cię serdecznie, także innych, którzy będą w pobliżu i mają ochotę zobaczyć mój mięsożerny zakątek. Dla mnie takie spotkania są bardzo cenne, wiele się z nich uczę, dzięki czemu mogę doskonalić swoją hodowlę. Jeszcze wiele grup roślin mięsożernych jest dla mnie tajemnicą, którą chętnie poznam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Listopada 2014 Autor Share Napisano 20 Listopada 2014 Zauważyłem dzisiaj u Heliamphora heterodoxa łyżeczkę nektarową na młodej pułapce, nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji, ale jak mnie uświadomił blueb, ponoć to nic szczególnego i często się trafia u dorosłych heliamfor, które ze względu na niekorzystne warunki puszczają młodociane pułapki. Ze względu na tegoroczne letnie upały, a także awarię klimy w fitotronach kilka moich heliamfor zaczęła ponownie wytwarzać młodociane pułapki, jednak tylko u tej jednej stwierdziłem takie, w sumie dorosłe "zachowanie". Na szczęście warunki się dawno poprawiły i część roślin ponownie wypuszcza dorosłe pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Kilka aktualnych ujęć dzbaneczników ze szklarni. Po remoncie, a właściwie samym malowaniu ścian, trochę dzbaneczników odchorowało, straciły część dzbanków, głównie ze względu na zaistniałe zmiany w częstości zraszania- musieliśmy od nowa ustawiać komputer i przez pewien czas rośliny miały zbyt mokro. Teraz wydaję się że sytuacja jest opanowana, mimo strasznie słabego obecnie promieniowania słonecznego część dzbaneczników ładnie rośnie i puszcza nowe dzbanki. Nepenthes hirsuta Nepenthes fusca Nepenthes rafflesiana Giant Pierwszy malutki dzbanuszek zakupionego latem Nepenthes rafflesiana Giant 99 Nepenthes khasiana Nepenthes petiolata Nepenthes maxima x ventricosa Nepenthes macrovulgaris I na koniec pompowany kolejny duży dzban Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Zauważyłem dzisiaj u Heliamphora heterodoxa łyżeczkę nektarową na młodej pułapce, nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji, ale jak mnie uświadomił blueb, ponoć to nic szczególnego i często się trafia u dorosłych heliamfor, które ze względu na niekorzystne warunki puszczają młodociane pułapki. Ze względu na tegoroczne letnie upały, a także awarię klimy w fitotronach kilka moich heliamfor zaczęła ponownie wytwarzać młodociane pułapki, jednak tylko u tej jednej stwierdziłem takie, w sumie dorosłe "zachowanie". Na szczęście warunki się dawno poprawiły i część roślin ponownie wypuszcza dorosłe pułapki. Akurat w przypadku tej rośliny jest to sytuacja szczególna i nietypowa, bo młodociany liść to jedno, a młodociany z łyżeczką nektarową jak na zdjęciu uznaję za ewenement. Helka nie mogła się zdecydować i poszła na kompromis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Akurat w przypadku tej rośliny jest to sytuacja szczególna i nietypowa, bo młodociany liść to jedno, a młodociany z łyżeczką nektarową jak na zdjęciu uznaję za ewenement. Helka nie mogła się zdecydować i poszła na kompromis Podobnie zareagowała dorosła Heliamphora neblinae (Avispa Venezuela), po przegrzaniu zaczęła puszczać młodociane pułapki, ale ostatnia (trzecia) jest już z łyżeczką nektarową, kolejna nowa pułapka jak widać na zdjęciu jest znowu dorosła. Więc to niezdecydowanie jest wyraźnym sygnałem że chyba ponownie roślina dorośleje, a bardzo by "chciała" już wcześniej. Na początku myślałem że awaria klimy zaszkodziła tylko rosiczkom, kilka od razu padła, ale jak się okazało heliamfory też ciężko to zniosły, kolka dzbaneczników także straciło stożek wzrostu, na szczęście odbijają, ale powrót do stanu sprzed awarii jeszcze sporo potrwa, a już upłynęły 4 miesiące. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Zrobiłem dzisiaj inwentaryzację na stoisku z heliamforami i okazało się że mam w sumie 234 osobniki, nie liczyłem oczywiście odrostów, które są przy dorosłych roślinach, tylko wszystkie te rosnące samodzielnie. Zrobiłem trochę ogólnych zdjęć zbiorników w których rosną, znaczną część roślin przeniosłem dzisiaj na zimowanie do fitotronu górskiego. Zanim zakończę budowę masywu górskiego jeszcze chwilę trochę odpoczną w chłodniejszym klimacie, Ale muszę się pochwalić, że wszystkie tepui już wymurowane, ostatnia partia schnie i czeka na wymalowanie. Zdjęcia wszystkich kuwet, szklarenek i większych zbiorników z helkami. Tu tylko Heliamphora minor Zimowa rezydencja helek w fitotronie górskim - akwarium 240 l. Regały w fitotronie górskim (zimnym) tutaj nadal stoi terrarium z halkami mojego pokoju. Na koniec Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida), która puszcza kwiatostan, a ja sierota myślałem, że to tylko kolejna pułapka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Ciekawa sprawa. Twój egzemplarz wypuszcza cały czas "gładkie" liście, natomiast ten, który otrzymałem od Ciebie (o takiej samej charakterystyce na tamten czas), już pierwszy swój liść w moich warunkach wypuścił z owłosieniem łyżeczki nektarowej. Na tę chwilę od mojego egzemplarza z Cerro Marahuaka odróżniają go węższe i znacznie dłuższe liście, tym samym bardziej "kolumnowy" pokrój, aczkolwiek formę z C. Marahuaka mam jeszcze młodą - być może z czasem różnice się zatrą. Lubię H. tatei i H. neblinae - zajmują niedużo miejsca w terrariach. Gdyby tylko moje H. huberi i H. exappendiculata wzięły od nich przykład i nie rozpychały się coraz bardziej Jaką roślinę masz w lewym dolnym rogu na zdjęciu 089? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Listopada 2014 Autor Share Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) Jaką roślinę masz w lewym dolnym rogu na zdjęciu 089? To jest ta nieszczęsna H. heterodoxa (Gran Sabana), takie same dwie rośliny są w prawym górnym rogu tego zdjęcia. Edytowane 28 Listopada 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Listopada 2014 Autor Share Napisano 28 Listopada 2014 Poprawiłem kolorystykę tepui, mam nadzieję, że w takiej wersji będą bliższe prawdziwym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 I jednak skusiłeś się na kolorek Nie będę czepiał się niuansów, bo nie o to tutaj chodzi. Ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Pokrótce: wykonałeś kawał dobrej roboty i pozostaje czekać na podłoże i rośliny. Posadź wszystko, pozamgławiaj i sfotografuj, a pomylę kompozycję ze zdjęciem satelitarnym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Jak już wszystko będzie obsadzone będę prosił o jakąś fajną fotkę na tapetę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Świetna robota Kiedy uraczysz nas zdjęciem gotowego dzieła ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Listopada 2014 Autor Share Napisano 29 Listopada 2014 Świetna robota Kiedy uraczysz nas zdjęciem gotowego dzieła ? Niestety trochę trzeba poczekać, światła dodatkowego na razie nie będzie, a muszę przygotować nowy stół zalewowy, bo tamtego gotowego nie jestem w stanie przenieść do sąsiedniego boksu, gdzie ma stać docelowo - wiedziałem że drzwi są za wąskie, ale sądziłem że przechylając dam radę się zmieścić, jednak stół z podłożem jest zbyt ciężki na takie przeprowadzki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi