Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

dokkrb, będziesz zapylał kapturnice? Jak tak to jestem chętny na nasionka :)

Nie bawiłem się do tej pory w zapylanie kapturnic, i raczej nie będę miał na to czasu, jedynie sporadycznie znajdę czas aby pobawić się w zapylanie heliamfor, ale na razie bezskutecznie, z wysianych nasion nic mi nie wyrosło.

Ciężko trafić aby dwie rośliny jednego gatunku kwitły, a krzyżówki mnie nie bardzo interesują. O wiele łatwiej i szybciej uzyskać rośliny, drogą rozmnażania wegetatywnego.

Odnośnik do odpowiedzi

Stałem się niedawno posiadaczem trzech nowych roślin: pływacza i dwóch rosiczek. Utricularia biloba (Moolooaba, Queensland) nie nadaje się na razie do pokazania, natomiast rosiczki są w całkiem dobrym stanie.

Drosera intermedia (Mt Roraima, Venezuela)

Drosera_intermedia_24_11_2014_016.jpg

Drosera fulva (Howard River)

Drosera_fulva_24_11_2014_011.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne zimowe turiony wytworzyły niektóre osobniki Drosera regia

Drosera_regia_2_12_2014_005.jpg

Drosera_regia_2_12_2014_007.jpg

Drosophyllum lusitanicum

Drosophyllum_lusitanicum_28_11_2014_003.jpgDrosophyllum_lusitanicum_28_11_2014_010.jpg

Drosophyllum_lusitanicum_28_11_2014_012.jpg

Regały do zimowania roślin w chłodni (3 st.C) coraz bardziej się zapełniają, jeszcze zostało mi do przeniesienia tylko część kapturnic ze szklarni.

2_12_2014_012.jpg

2_12_2014_010.jpg

2_12_2014_008.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że pokazujesz jak regia zimuje bo moja dziwne rzeczy robi i sięzastanawiam czy tak ma wyglądać czy nie. Na razie nie mam takich turionów ale skróciła liście do 1-2 cm i nie rosną więcej....

U mnie też większość D. regia nie wytworzyła turionów, obecnie mam kilkanaście osobników zimujących i znaczna część, jak u Ciebie, ma tylko skrócone liście, część zupełnie straciła liście, a tylko u dwóch roślin wytworzył się taki turion - tu ewidentnie udało mi się trafić z zimowaniem w okres kiedy i roślina uznała że czas na spoczynek. Z pozostałymi roślinami było tak, że już wcześniej zrobiły sobie krótki odpoczynek i zaczęły puszczać nowe liście, a część za względu na zbyt długie przetrzymywanie w warunkach nizinnych całkowicie straciły rozety, w poprzednim roku miałem podobnie, na szczęście wszystkie rośliny odbijają od korzenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokkrb, powiedz mi proszę, w jakiej temp. odpoczywają u Ciebie regie?

Stoją na tych regałach w chłodni, które są na zdjęciu powyżej - temperatura 3 st. C. Jednak przez dwa tygodnie stały w temp. 10 st. C.Niestety klima ma straszny nawiew i wysusza rośliny, dlatego część co cenniejsze trzymam w zbiornikach, aby jednak utrzymać wyższą wilgotność. Jednak D. regia stoją w większości luzem. Kombinując z różnymi pojemnikami i bez nich sprawdzam po trosze, które warunki są dla roślin korzystniejsze do zimowania.

Oczywiście D. regia nie zimuję tyle co muchołówki, max 3-4 tygodnie w tej temperaturze, na kolejne dwa tygodnie lądują w szafie z temperaturą ok. 10 stopni, po czym w fitotronie górskim na dłużej (do 2 miesięcy) i dopiero w warunki nizinne. Jeden osobnik trzymałem cały rok w warunkach górskich i ewidentnie nie przejawiał zainteresowania zimowaniem, ale i tak wyniosłem go do chłodni - krótkie zimowanie 3 tyg. mu zrobię.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Kilka maleństw:

Drosera rupicola która niedawno wykiełkowała, nadal samotna, więcej nic nie wschodzi

Drosera_rupicola_4_12_2014_030.jpg

Drosera sessilifolia

Drosera_sessilifolia_4_12_2014_056.jpg

Drosera burmannii Red Margins

Drosera_burmannii_4_12_2014_016.jpg

Drosera ascendens, już ją prawie spisałem na straty, straciła wszystkie liście, ale na szczęście odbiła

Drosera_ascendens_4_12_2014_018.jpg

Drosera graomogolensis - prawie nic się nie zmienia, może jest teraz trochę silniej wybarwiona.

Drosera_graomogolensis_4_12_2014_004.jpg

Jednak najlepiej wybarwia się Drosera spatulata (sp. Auyan Tepui)

Drosera_spatulata_4_12_2014_063.jpg

Drosera_spatulata_4_12_2014_048.jpg

Ruszyły gemmae Drosera roseana

Drosera_roseana_4_12_2014_057.jpg

Drosera pygmaea

Drosera_pygmaea_4_12_2014_062.jpg

Drosera paleacea

Drosera_paleacea_4_12_2014_068.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Tłustosze po posadzeniu w nowym zbiorniku w końcu zaczęły rosnąć, jednak całe terrarium stoi obecnie w fitotronie zimnym, czyli w warunkach górskich i część roślin zaczęła zimować, przede wszystkim Pinguicula Weser i P. Tina tworzą zimowe rozety.

Pinguicula Weser

Pinguicula_Weser_5_12_2014_046.jpg

Natomiast część tłustoszy zaczęła puszczać coraz większe liście i wychodzić z zimowych rozet:

Pinguicula hemiepiphytica

Pinguicula_hemiepiphytica_5_12_2014_041.jpg

Pinguicula zeheri

Pinguicula_zeheri_5_12_2014_040.jpg

Pinguicula moctezumae

Pinguicula_moctezumae_17_11_2014_018.jpg

Pozostałe rosną bez zmian

Pinguicula ibarrae

Pinguicula_ibarrae_5_12_2014_043.jpg

Pinguicula emarginata

Pinguicula_emarginata_5_12_2014_050.jpg

i niezidentyfikowana krzyżówka

5_12_2014_047.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwona emarginata jest bardzo popularna - mam po egzemplarzu z 2 różnych źródeł, raz dostałem ją w gratisie. Wnioskuję zatem, że jest łatwa w uprawie i chętnie się mnoży. Dokkrb, mam do Ciebie pytanie spędzające mi sen z powiek. Jakimi lampami doświetlasz swoje rosiczki, jeśli można wiedzieć? U mnie niestety słabo się wybarwiają, a rosną w sąsiedztwie ładnie wybarwionych heliamfor. Wrzuciłbym je do małego terrarium dł. 50cm i spróbował przypiec :)

Odnośnik do odpowiedzi