comandos21 Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 dokkrb, będziesz zapylał kapturnice? Jak tak to jestem chętny na nasionka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Listopada 2014 Autor Share Napisano 29 Listopada 2014 dokkrb, będziesz zapylał kapturnice? Jak tak to jestem chętny na nasionka Nie bawiłem się do tej pory w zapylanie kapturnic, i raczej nie będę miał na to czasu, jedynie sporadycznie znajdę czas aby pobawić się w zapylanie heliamfor, ale na razie bezskutecznie, z wysianych nasion nic mi nie wyrosło. Ciężko trafić aby dwie rośliny jednego gatunku kwitły, a krzyżówki mnie nie bardzo interesują. O wiele łatwiej i szybciej uzyskać rośliny, drogą rozmnażania wegetatywnego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Listopada 2014 Autor Share Napisano 29 Listopada 2014 Stałem się niedawno posiadaczem trzech nowych roślin: pływacza i dwóch rosiczek. Utricularia biloba (Moolooaba, Queensland) nie nadaje się na razie do pokazania, natomiast rosiczki są w całkiem dobrym stanie. Drosera intermedia (Mt Roraima, Venezuela) Drosera fulva (Howard River) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 Ładne zimowe turiony wytworzyły niektóre osobniki Drosera regia Drosophyllum lusitanicum Regały do zimowania roślin w chłodni (3 st.C) coraz bardziej się zapełniają, jeszcze zostało mi do przeniesienia tylko część kapturnic ze szklarni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Fajnie, że pokazujesz jak regia zimuje bo moja dziwne rzeczy robi i sięzastanawiam czy tak ma wyglądać czy nie. Na razie nie mam takich turionów ale skróciła liście do 1-2 cm i nie rosną więcej.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Fajnie, że pokazujesz jak regia zimuje bo moja dziwne rzeczy robi i sięzastanawiam czy tak ma wyglądać czy nie. Na razie nie mam takich turionów ale skróciła liście do 1-2 cm i nie rosną więcej.... U mnie też większość D. regia nie wytworzyła turionów, obecnie mam kilkanaście osobników zimujących i znaczna część, jak u Ciebie, ma tylko skrócone liście, część zupełnie straciła liście, a tylko u dwóch roślin wytworzył się taki turion - tu ewidentnie udało mi się trafić z zimowaniem w okres kiedy i roślina uznała że czas na spoczynek. Z pozostałymi roślinami było tak, że już wcześniej zrobiły sobie krótki odpoczynek i zaczęły puszczać nowe liście, a część za względu na zbyt długie przetrzymywanie w warunkach nizinnych całkowicie straciły rozety, w poprzednim roku miałem podobnie, na szczęście wszystkie rośliny odbijają od korzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Dokkrb, powiedz mi proszę, w jakiej temp. odpoczywają u Ciebie regie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Dokkrb, powiedz mi proszę, w jakiej temp. odpoczywają u Ciebie regie? Stoją na tych regałach w chłodni, które są na zdjęciu powyżej - temperatura 3 st. C. Jednak przez dwa tygodnie stały w temp. 10 st. C.Niestety klima ma straszny nawiew i wysusza rośliny, dlatego część co cenniejsze trzymam w zbiornikach, aby jednak utrzymać wyższą wilgotność. Jednak D. regia stoją w większości luzem. Kombinując z różnymi pojemnikami i bez nich sprawdzam po trosze, które warunki są dla roślin korzystniejsze do zimowania. Oczywiście D. regia nie zimuję tyle co muchołówki, max 3-4 tygodnie w tej temperaturze, na kolejne dwa tygodnie lądują w szafie z temperaturą ok. 10 stopni, po czym w fitotronie górskim na dłużej (do 2 miesięcy) i dopiero w warunki nizinne. Jeden osobnik trzymałem cały rok w warunkach górskich i ewidentnie nie przejawiał zainteresowania zimowaniem, ale i tak wyniosłem go do chłodni - krótkie zimowanie 3 tyg. mu zrobię. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2014 Kilka maleństw: Drosera rupicola która niedawno wykiełkowała, nadal samotna, więcej nic nie wschodzi Drosera sessilifolia Drosera burmannii Red Margins Drosera ascendens, już ją prawie spisałem na straty, straciła wszystkie liście, ale na szczęście odbiła Drosera graomogolensis - prawie nic się nie zmienia, może jest teraz trochę silniej wybarwiona. Jednak najlepiej wybarwia się Drosera spatulata (sp. Auyan Tepui) Ruszyły gemmae Drosera roseana Drosera pygmaea Drosera paleacea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2014 Tłustosze po posadzeniu w nowym zbiorniku w końcu zaczęły rosnąć, jednak całe terrarium stoi obecnie w fitotronie zimnym, czyli w warunkach górskich i część roślin zaczęła zimować, przede wszystkim Pinguicula Weser i P. Tina tworzą zimowe rozety. Pinguicula Weser Natomiast część tłustoszy zaczęła puszczać coraz większe liście i wychodzić z zimowych rozet: Pinguicula hemiepiphytica Pinguicula zeheri Pinguicula moctezumae Pozostałe rosną bez zmian Pinguicula ibarrae Pinguicula emarginata i niezidentyfikowana krzyżówka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 9 Grudnia 2014 Share Napisano 9 Grudnia 2014 Każda Emarginata tak się wybarwia ?? Jak Ty dobrze zachęcasz do hodowli sałaty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2014 Każda Emarginata tak się wybarwia ?? Jak Ty dobrze zachęcasz do hodowli sałaty Ta czerwona opisana jest jako P. emarginata Red Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 9 Grudnia 2014 Share Napisano 9 Grudnia 2014 Skąd taką wytrzasnąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2014 Skąd taką wytrzasnąć? Jest na bestcarnivorousplants, ja pewnie też będę próbował rozmnożyć, ze zwykłą emarginata nie mam problemu, więc chyba w tą czerwoną wersją też powinno iść dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 10 Grudnia 2014 Share Napisano 10 Grudnia 2014 Czerwona emarginata jest bardzo popularna - mam po egzemplarzu z 2 różnych źródeł, raz dostałem ją w gratisie. Wnioskuję zatem, że jest łatwa w uprawie i chętnie się mnoży. Dokkrb, mam do Ciebie pytanie spędzające mi sen z powiek. Jakimi lampami doświetlasz swoje rosiczki, jeśli można wiedzieć? U mnie niestety słabo się wybarwiają, a rosną w sąsiedztwie ładnie wybarwionych heliamfor. Wrzuciłbym je do małego terrarium dł. 50cm i spróbował przypiec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi