Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Króliczki to U. sandersonii :)

Piękne ukwiecenie szklarni, jednak pływacze z dużymi kwiatami robią wrażenie :)

Faktycznie, to sandersonii, z rozpędu po tej krzyżówce (U. alpina x endresii) jakoś mi bardziej pasowała endresii.

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio sporo się dzieje wśród heliamfor, wiele z nich wypuszcza teraz kwiatostany i/lub odrosty.

Heliamphora_11_12_2014_023.jpg

Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) wypuściła kwiatostan ze sporą pułapką

Heliamphora_tatei_11_12_2014_025.jpgHeliamphora_tatei_11_12_2014_026.jpg

i w końcu także pierwsze odrosty

Heliamphora_tatei_11_12_2014_030.jpg

Kilka odrostów ma także Heliamphora ciliata

Heliamphora_ciliata_11_12_2014_045.jpg

Brocchinia reducta

Brocchinia_reducta_11_12_2014_048.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jej! Jaka piękna ta Drosera adelae "var. spiralis"! Na początku się wkręciłem i zacząłem w internecie szukać informacji o takiej - po chwili dotarło do mnie że to mały wybryk występujący tylko u Ciebie. Nie mniej - niesamowicie wyglądałaby taka w środowisku naturalnym i ma swój wyjątkowy urok.

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie temperatury i wilgotność panują u Ciebie w terrarium z helkami że tak dobrze wyglądają?

Heliamfory teraz zimują w fitotronie zimnym (20 stopni w dzień, 15 w nocy) wilgotność powietrza ponad 90%, normalnie, czyli poza zimowaniem mają 24-25 stopni w dzień, 21 w nocy, a wilgotność cały czas ponad 90%, na ogół raz w miesiącu są dokarmiane dużymi muchami, po jednej do każdej dorosłej pułapki.

Trochę przyciąłem mszaki, jeszcze czeka mnie niewielkie plewienie przy młodych H. minor bo za bardzo zarastają je mszaki.

15_12_2014_088.jpg

15_12_2014_091.jpg

15_12_2014_112.jpg

15_12_2014_110.jpg15_12_2014_083.jpg

Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) - właśnie otworzyła się pułapka przy kwiatostanie, zupełnie w pełni wykształcona, ze szczeliną odprowadzającą nadmiar wody - więc w pełni funkcjonująca pułapka.

Heliamphora_tatei_15_12_2014_076.jpgHeliamphora_tatei_15_12_2014_079.jpgHeliamphora_tatei_15_12_2014_077.jpg

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Paludaria z dzbanecznikami zarastają coraz bardziej, rozrasta się głównie N. ampullaria i N. Linda, ale ładnie rosną także mszaki i paprocie na korzeniach.

10_12_2014_008.jpg10_12_2014_014.jpg

Nepenthes bicalcarata (Sipitang, Borneo)

Nepenthes_bicalcarata_10_12_2014_005.jpgNepenthes_bicalcarata_10_12_2014_006.jpg

Na dno zbiorników dociera już bardzo mało światła, stąd rośliny tu rosnące mają bardzo trudne warunki.

Cephalotus follicularis

Cephalotus_follicularis_10_12_2014_001.jpg

Utricularia longifolia ma silnie podzielone liście ze względu na deficyty światła

Utricularia_longifolia_10_12_2014_002.jpg

N Linda, N ampullaria

N__Linda,_N__ampullaria_10_12_2014_020.jpg

Zarastające korzenie

10_12_2014_025.jpg

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

W tej Twojej Helkowej kompozycji brakuje mi wybitnie jakiegoś pływacza epifitycznego. Czegoś z rodzaju U. jamesoniana, bo nie wiem jakie tam temperatury panują i czy U. campbelliana będzie się z nich cieszyć. U. mannii co prawa z innego kontynentu, ale mały, wpasowałby się w torfowce idealnie. Bo ja tam widzę mnóstwo niewykorzystanej przestrzeni. Tak samo jakąś rosiczkę można by spróbować posadzić gdzieś nieco wyżej.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się nie zgodzę z Cephalotusem. Uważam że ta "niewykorzystana przestrzeń", daje poczucie niedosytu wrażeń i wręcz narzuca ciekawość. Nawet jeśli obecny kształt zbiornika daje wrażenie niewykorzystanej przestrzeni, to za rok czasu, podejrzewam że będzie zupełnie inaczej i dodanie kolejnych roślin teraz, stworzy chaos i zaburzy koncepcje w przyszłości.

Podejrzewam że większość z nas upchałaby tam o wiele więcej roślin - ja również bym tak zrobił, jednak właśnie taki kształt tego zbiornika, jest najlepszy i najbardziej mi się podoba - choć fakt jakiś dodatkowy pływacz byłby cudowny :P

Ps. Utricularia menziesii :D Przy okazji pytanie: Czy w swoich zbiorach masz takową?

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie kompozycja z helkami jest absolutnie skończona i pełna ! Jestem w niej zakochana love i jakby była taka możliwość to bym pojechała do Gdańska, spakowała terra jak stoi do auta i uciekała do domu :P (dokkrb zastanów się lepiej czy mnie tam wpuścisz do tych roślin kiedyś :P)

A na poważnie to przecież te rośliny i mech cały czas rosną, pojedyncze kwiaty pubescens'a i tak juz coraz liczniejsze uroczo dopełniają całości, drugi pływacz wprowadziłby zamieszanie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadając wszystkim powyżej - każdy z Was ma trochę racji.

Coś by się więcej przydało, ale nie ma co przesadzać, z ilością gatunków, zwłaszcza, że gatunków jest znacznie więcej niż do tej pory widzieliście. Doświadczenie mnie uczy, że jak się rozrośnie to co jest posadzone, to będę musiał wyrywać, jak to miało miejsce w paludariach z dzbanecznikami.

Część heliamfor (głównie H. folliculata) już się rozrosła i zaczyna przeszkadzać innym, niestety musiałem rosnące koło niej H. heterodoxa usunąć z paludarium, podobnie jak jej młode odrosty, które dość często się pojawiają.

Kiedy tworzyłem ten zbiornik, nie miałem wielu gatunków, które mam teraz. Niestety posadziłbym też kilka gatunków nie z Ameryki Południowej.

Są już posadzone inne pływacze poza U. pubescens, która jak ktoś może zauważył jest tylko w prawej części zbiornika, po lewej rośnie kilka innych, min. Utricularia livida, Utricularia longifolia i jeszcze inne niezidentyfikowane, nie prezentowałem ich bo jeszcze nie kwitną, a na zdjęciach z ogólnym widokiem są słabo widoczne.

18_12_2014_009.jpg

18_12_2014_010.jpg

Utricularia_longifolia_18_12_2014_006.jpgUtricularia_longifolia_18_12_2014_004.jpg

Posadzone są trzy osobniki Utricularia quelchi (Auyan Tepui), w różnych częściach, paludarium i już puszczają ładne liście, ale trzeba czasu, aby je było widać. Na razie to tylko pojedyncze liście.

Utricularia_quelchi_18_12_2014_005.jpg

Utricularia_quelchi_18_12_2014_012.jpg

Są też rosiczki, ale właściwe gatunki wprowadzę dopiero, jak rozmnożę Drosera intermedia (Mt Roraima)- bo mam jedną szt., a także Drosera kaieteurensis (Gran Sabana, Venezuela) gdy uzyskam z nasion - poszła do Katedry Fizjologii Roślin na in-vitro.

I to jest chyba jedyna grupa mięsiożerów, którą moim zdaniem jest sens rozszerzyć i na pewno je wprowadzę.

Na razie rośnie D. rotundifolia i D. spatulata.

Drosera_rotundifolia_18_12_2014_008.jpg18_12_2014_007.jpg

Aby wszystko zobaczyć co rośnie w takim zbiorniku to trzeba przyjechać i wsadzić głowę do środka.

Odnośnik do odpowiedzi