dokkrb Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Kosz z cefalotusami zrobiłem trochę o złej porze roku, bo przy tej niewielkiej ilości słońca nie bardzo rosną na nim rośliny. Ale wszystkie cephalotusy się przyjęły i puszczają nowe pułapki, przyjęły się także paprocie, tylko mszaki na razie nie bardzo rosną. ten na szczycie rośnie najlepiej, pewnie ze względu na największą ilość światła z lamp, ale był to także największy okaz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 W środku zimy, widno tam jak w środku lata. Można wpaść się popalać. ;-) Cephalotus wybarwiony bombowo. Eden Black byłby czarny jak smoła w tych warunkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 24 Grudnia 2014 Share Napisano 24 Grudnia 2014 Kosz SUPER , a co to będzie jak cephalotusy podrosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 24 Grudnia 2014 Share Napisano 24 Grudnia 2014 Szczerze to kosz podoba mi się bardziej niż wcześniej przedstawiony projekt ;P Jednym słowem piknie Wesołych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2014 Wczoraj udało mi się zrobić kilka zdjęć w szklarni nowych dzbanków. Nepenthes veitchii Ggolden Peristome ma w końcu prawdziwie złoty perystom Nepenthes truncata (Philippines) Nepenthes singalana x dubia Nepenthes rafflesiana elegans (Brunei) Nepenthes fallax (Bareo, Borneo) Nepenthes ventrinermis (N. inermis x N. ventricosa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 Heliamfory kwitną, więc dobry czas dla zapylaczy, trochę pobawiłem i zapyliłem Heliamphora folliculata pyłkiem Heliamphora Midoxa i odwrotnie, jutro postaram się zapylić Heliamphora tatei, która otworzyła w końcu pierwszy kwiat, ale zupełnie go nie widziałem, bo był bardzo dobrze ukryty. Postaram się skrzyżować Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) i Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui). Heliamphora Midoxa Heliamphora Midoxa i Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui) Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Dziwny jest ten kwiatostan, jakiś taki zmutowany. Przez to ciekawy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2014 Dziwny jest ten kwiatostan, jakiś taki zmutowany. Przez to ciekawy. U mnie to pierwszy tego typu kwiatostan z pułapką, ale widziałem m.in. na CPUKu, że trafia się właśnie u H. tatei, H. neblina, ale także na H. pulchella. Dzisiaj walczyłem aby pierwszy kwiat zapylić - mam nadzieję, że coś z tego będzie, niestety drugi jest także mocno ukryty. W paludarium z heliamforami zakwitła w końcu także Utricularia longifolia Zakwitła także Utricularia uniflora od Tougha i jakieś nieoznaczone maleństwo - najprawdopodobniej Utricularia bisquamata, która rośnie w doniczkach z kapturnicami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 Dokkrb śliczny jest nepenthes veitchii golden peristome - złociutki . Utricularia longifolia, uniflora, bisquamata kwiaty cudowne . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Dokkrb śliczny jest nepenthes veitchii golden peristome - złociutki . Utricularia longifolia, uniflora, bisquamata kwiaty cudowne . Dzięki, dzbaneczniki chyba już poczuły wiosnę, dzień się w końcu zaczął wydłużać i jeden z Nepenthes smilesii puszcza kwiatostan, a że jest to jeden z odrostów, to pewnie jak poprzedni - jest to osobnik męski. Nepenthes burbidgeae x platychila Nepenthes ampullaria Red Speckled Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes talangensis ? - nieoznaczona krzyżówka Nowy dzbanek Nepenthes sibuyanensis x merrilliana jeszcze po otwarciu znacznie urósł, natomiast oczekiwane kolejne dzbanki Nepenthes Miranda okazały się nie takie duże jak się spodziewałem, identyczne jak poprzednie 28,5 cm, więc na 30 cm potwory będę jeszcze musiał poczekać Na koniec Roridula gorgonias nie taka duża jak u Blueba czy Hysperydy, ale ładnie rośnie więc może też doczekam się w przyszłym roku kwiatów Edytowane 31 Grudnia 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) N. talangensis nie wygląda na czysty gatunkowo okaz. Wygląda jak burkei czy też ventricosa x coś tam. edit: wyglada na vetricosa x talangensis- specjalnie sprawdzilem moj okaz Edytowane 28 Grudnia 2014 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) N. talangensis nie wygląda na czysty gatunkowo okaz. Wygląda jak burkei czy też ventricosa x coś tam. Dla mnie też nie bardzo wygląda na czystego talangensis, kupiłem dwa lata temu ok. 10 szt. z in-vitro z FloraLab, być może nasiona są zebrane z talangensis (N. talangensis Gunung Talang, Sumatra), ale zapylone pyłkiem z innego gatunku. Ventricosa x talangensis mam i wygląda zupełnie inaczej - jest prawie równo szeroki na całej długości i równo wybarwiony. Nepenthes ventricosa x talangensis Idąc podobnymi skojarzeniami jak Ty, kupiłem niedawno w Roraimie dla porównania zarówno czysty (mam nadzieję) talangensis jak i burkei, ale dopiero zaczynają u mnie puszczać pierwsze dzbanki. Burkei ma podobnie za młodu wybarwione dzbanki, ale jednak znacznie szersze w dolnej części, te maja dzbanki wyraźnie zwężające się ku dołowi i są na długich ogonkach zdjęcia m.in. Post #125, rośliny są bardzo chimeryczne, często gubią wszystkie dzbanki, rosną bardzo wolno, a czasem tracą wierzchołek wzrostu, trzymam je w różnych warunkach (od górskich po nizinne) i w żadnych nie rosną dobrze, ze znalezionych podobnych dzbanków najbardziej pasuje mi Nepenthes sibuyanensis x burkei, ale niestety nie mam takiej krzyżówki więc trudno cokolwiek wykluczyć, a w internecie jest mało zdjęć osobników z młodymi dzbankami. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Być moze jest to naturalna krzyżówka z sanguineą lub naga- czas pokaże. Lokacja to Gunung Talang ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 Lokacja to Gunung Talang ? Tak mam podane na fakturze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 Kilka aktualnych zdjęć z paludarium z tłustoszami. Mszaki wyglądają teraz biednie, bo zimują i prawie nie rosną, natomiast część tłustoszy na złość wyszła z zimowania i ładnie rośnie, mimo że zbiornik stoi w warunkach górskich (fitotron zimny). Oświetlenie jest nad zbiornikiem wyżej niż w fitotronie ciepłym stąd wybarwienie tłustoszy jest tu bardzo słabe. Mam nadzieję że poprawi się na wiosnę, gdy przeniosę zbiornik do warunków nizinnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi