mrDIIL Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Jak możesz, mówisz, że są słabo oświetlane, a są lepiej wybarwione niż u wielu forumowiczów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 W końcu otworzył się pierwszy dzban właściwego N. talangensis, a kolejne w drodze, więc zakupiony z in-vitro dzbanecznik z postów 535 i 537 na pewno nie jest tym gatunkiem. Z ostatnich zakupów w Roraimie również Nepenthes burkei ma pierwsze dzbanki a także Nepenthes ovata puściła pierwszy dzban Także ładne i nowe dzbanki ma już Nepenthes burkei x hamata Niestety wolniej rośnie Nepenthes robcantleyi x hamata, pierwszy dzbanek dopiero pompuje, ale jeszcze jeden stary pozostał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Heliamfory ostatnio szaleją z kwiatostanami i chyba Heliamphora Tequila też nie chciała być gorsza, wypuszcza kwiatostan podobny jak H. tatei, tylko znacznie mniejszy. Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui) Heliamphora nutans (Roraima) Heliamphora chimantensis (Chimanta) Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Haliamfory, które kupiłem jako H. heterodoxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Tylko ja mam takie wrażenie, że jak ludzie zobaczą jak te krzyżówki hamaty ładnie u ciebie rosną to lista zamówień na roraimie pęknie w szwach? Życie znając wszystkie będą ładne a ja jedyny nie zdąże sobie jakiegokolwiek sprawić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Tylko ja mam takie wrażenie, że jak ludzie zobaczą jak te krzyżówki hamaty ładnie u ciebie rosną to lista zamówień na roraimie pęknie w szwach? Życie znając wszystkie będą ładne a ja jedyny nie zdąże sobie jakiegokolwiek sprawić Tymi krzyżówkami to od początku było duże zainteresowanie. Z tego co widziałem to są na wyczerpaniu, a przez moment nie było, poza tym duże zainteresowanie napędza ceny. Jak ja kupowałem dwa miesiące temu to N. burkei x hamata kosztowała 50 zł, a N. robcantleyi x hamata 80 zł, były to ceny bardzo przyzwoite. Teraz kosztują odpowiednio 80 i 150 zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Takie prawo popytu i podaży Bardzo ładne dzbanki ale inaczej u Ciebie być nie mogło Kwitnąca helka zwłaszcza ostatnie zdjęcie cudowna ! Rozmnażałeś już helki z nasion własnej hodowli ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Rozmnażałeś już helki z nasion własnej hodowli ? Nie miałem do tej pory nasion, bo dopiero teraz kwitnie mi tyle roślin, że mogę bawić się w zapylanie, co prawda nie interesują mnie takie sztuczne krzyżówki, ale nie wypada nie spróbować - może coś się ciekawego wyhoduje. Heliamfory bardzo dobrze i szybko rozmnaża się z odrostów, zwłaszcza gdy rośliny są już duże (może nie wszystkie gatunki) szybko ma się kolejne dorosłe rośliny, a z nasion trwa to bardzo długo i trudno mieć dwie kwitnące rośliny tego samego gatunku do zapylenia, więc pozostaje tylko krzyżowanie. Na razie czekam aż nasiona dojrzeją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 trudno mieć dwie kwitnące rośliny tego samego gatunku do zapylenia, więc pozostaje tylko krzyżowanie Wystarczy mieć kwiatostan z przynajmniej 2 kwiatami, i można zapylić czysty gatunek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Tymi krzyżówkami to od początku było duże zainteresowanie. Z tego co widziałem to są na wyczerpaniu, a przez moment nie było, poza tym duże zainteresowanie napędza ceny. Jak ja kupowałem dwa miesiące temu to N. burkei x hamata kosztowała 50 zł, a N. robcantleyi x hamata 80 zł, były to ceny bardzo przyzwoite. Teraz kosztują odpowiednio 80 i 150 zł. Rownież jestem szczęśliwym posiadaczem hamato-podobnych Jak na razie są w fazie produkcji nowych dzbanków więc za bardzo nie ma czym się chwalić Co do cen nie bądżcie jakoś szczególnie zdziwieni... na początku ceny były Polskie, teraz nasycony nasz rynek to i ceny bardziej Europejskie U nas pasja owadożerna raczkuje, ale niemcy, anglicy czy inni możni tego świata korzystają z niskich cen w naszych sklepach. Oczywiście nie jestem wyrocznią to tylko moje przypuszczenia. Szczęśliwego Nowego Roku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Wystarczy mieć kwiatostan z przynajmniej 2 kwiatami, i można zapylić czysty gatunek Właściwie zapylenie krzyżowe powinno odbywać się pomiędzy dwoma osobnikami, bo ma zapewnić większą różnorodność genową potomków, inna sprawa że na ogół w hodowli i tak mamy klony jednego osobnika, więc o żadnym zróżnicowaniu genowym nie ma mowy, jedyny sens widzę w zapylaniu kwiatów u osobników z różnych lokacji. Jednak jak na to nie patrzeć, jest to bardzo powolny i długotrwały proces rozmnażania, nasiona potrafią kiełkować do roku, a siewki rosną bardzo wolno, o wiele szybciej i łatwiej rozmnażać je wegetatywnie - w minionym roku udało mi się uzyskać m.in. siedem młodych H. parva, i wszystkie maja już dorosłe pułapki. Heliamphora parva (Cerro Neblina) Heliamphora neblinae (Avispa Venezuela) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Temat z Drosera graminifolia zamknięty więc napiszę tutaj, że kolejne próby rozmnożenia z liścia się także powiodły, a dodatkowo jak pisał w opisie hodowli tej rośliny Cephalotus, daje się ją także rozmnożyć z liścia trzymając go bezpośrednio na torfie, trwa to faktycznie nieco krócej jak w wodzie, ale młodych jest mniej, liść znacznie szybciej się starzeje i rozkłada. Natomiast plusem jest to że znacznie szybciej rosną młode rośliny. Wysiałem już trochę roślin, aby zdążyły urosnąć do maja na kolejny Bałtycki Festiwal Nauki. Miedzy innymi Drosera capensis Wysiałem też nasiona Byblis guehoi od Blueba, które po dobowym moczeniu w GA3 bardzo ładnie wschodzą. Nasion było sporo więc przygotowałem dwie doniczki z identycznym podłożem, jednak z braku miejsca wstawiłem do różnych szklarenek w fitotronie ciepłym. W szklarence stojącej blisko świetlówek, gdzie tem. jest ok 24-25 stopni w dzień wzeszły już po tygodniu i szybko rosną. Druga doniczka stoi na półce gdzie temperatura jest ok 21-22 stopnie w dzień i nocy - rośliny zaczęły kiełkować aż sześć dni później, ale kiełkują - bo już podejrzewałem że pomyliłem doniczki czy etykiety. Spodziewałem się że temperatura ma wpływ na kiełkowanie, ale nie myślałem, że aż tak duży wpływ może mieć różnica 2 stopni. Jedna z trzech kapturnic, których w tym roku nie zimuję: Sarracenia x Eva - rośnie cały czas w warunkach górskich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2015 Zimowisko moich roślin pełne (dwa stare regały hodowlane Polonu), wszystko co ma zimować już docelowo trafiło do chłodni (ok. 3 st.C). Ze względu na wysuszający wpływ klimatyzacji i oświetlenia, muszę co 2-3 dni rośliny podlewać, na szczęście część trzymam w szklarenkach, zwłaszcza muchołówki, cefalotusy i część darlingtoni. Jedyne cefalotusy, które nie wylądowały na wiszącym koszu. Zimujący pływacz drobny, widać ciemne turiony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Roślinki jak zawsze przepiękne, szczególnie cefalotus . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2015 Roślinki jak zawsze przepiękne, szczególnie cefalotus . Dzięki, akurat po cefalotusach zupełnie nie widać aby zimowały, na pewno nie jest to dla nich okres spoczynku, bo ewidentnie poszczają nowe, całkiem spore pułapki. Być może za długo trzymałem je w zbyt ciepłych - nizinnych warunkach, teraz odżyły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Super rośliny, świetne zdjęcia! Podziwiam Cię za wielkość kolekcji i wygląd roślin. Kiedy widzę, że coś nowego wrzucasz do swojego tematu to z góry wiem, że będzie na co popatrzeć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi