dokkrb Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2015 Otworzył się w końcu pierwszy dzbanek u Nepenthes robcantleyi x hamata Nepenthes campanulata Nepenthes rajah Drosera adelae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2015 Nepenthes smilesii, który zaczął puszczać kwiatostan pod koniec grudnia (Post #535), puszcza już następny kwiatostany, niestety nie mam tylko żadnego osobnika żeńskiego, który by teraz kwitł. Szklarniowe N. ampullaria Nepenthes hamata BE trochę wygnieciona przez dzieciaki podczas Nocy Biologów, ale najbardziej wymęczone były muchołówki - żadna otwarta pułapka sie nie uchowała Nepenthes tentaculata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 Wczoraj zrobiłem trochę zdjęć dzbaneczników w szklarni, wiele z nich całkiem ładnie rośnie, niektóre poszczają młode odrosty, więc trzeba będzie niedługo rozsadzać. Niestety zdjęcia trochę kiepskie, bez słońca trzeba kombinować z ręcznymi ustawieniami balansu bieli ze względu na lampy sodowe, a nie zawsze mam na to czas. Nepenthes albomarginata Nepenthes maxima x ventricosa Nepenthes singalana x dubia - główny pęd poszedł w pnącze, zwłaszcza po przekwitnięciu (nasiona wysiałem i czekam co z tego będzie - x z N. smilesii) i zupełnie pozbawiony jest dzbanków, ale młode odrosty poszczają już całkiem spore dzbanki Nepenthes bokorensis Nepenthes stenophylla Nepenthes fusca i Nepenthes x Miranda Nepenthes northiana Nepenthes boschiana przy czujniku sterownika klimatem i Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes spathulata x aristolochioides Nepenthes khasiana Nepenthes burbidgeae x platychila i Nepenthes spectabilis x burkei Na koniec Rhododendron sp. (Sumatra) od Ptaaha, chyba przypadły mu szklarniowe warunki, bo puszcza liczne nowe pędy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Wspaniała singalana x dubia !! One zawsze takie czarne ? Reszta jak zwykle też zapiera dech w piersiach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 Wspaniała singalana x dubia !! One zawsze takie czarne ? Reszta jak zwykle też zapiera dech w piersiach Dzięki U mnie obie krzyżówki N. singalana mają takie bardzo ciemne dzbanki (z dubia i z ventricosa) - zrozumiałe że trochę inny kształt dzbanka, ale to zabarwienie jest bardzo intensywne i to przy bardzo słabym oświetleniu jakie jest w szklarni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Tak wyglądają obecnie młode osobniki Nepenthes singalana x ventricosa, największa roślina z której mam te odrosty rośnie w paludarium przy wejściu do Katedry. Niestety N. singalana, którą mam, strasznie odchorowała awarię klimy latem i dopiero zaczyna odbijać, ale ma już malutkie dzbanki więc kolejnym razem zrobię jej trochę zdjęć. Nepenthes singalana x ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Dla lubiących sałatę, kilka ujęć z mojego paludarium z tłustoszami, niestety niewiele się dzieje, wszystkie tłustosze rosną, ale na razie bardzo wolno, mam nadzieję że znacznie podskoczą jak przeniosę zbiornik z zimowania do fitotronu ciepłego, ale jeszcze chwilę muszą odpocząć. Pinguicula zeheri i P. cyclosecta Pinguicula ibarrae Pinguicula hemiepiphytica Pinguicula emarginata jakieś krzyżówki Pinguicula esseriana zimowa rozeta Pinguicula Tina Pinguicula Weser Edytowane 25 Stycznia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Aż się wczoraj cofnęłam odszukać Nepenthes singalana x ventricosa w Twoich poprzednich postach i znalazłam właśnie w terrarium na korytarzu. Tamta matka zdaje się ma ciemniejsze dzbanki, niż ten tutaj ? Mimo wszystko i kształt i kolor N. singalana x dubia zdecydowanie podoba mi się bardziej A co do sałaty, to świetnie wybarwiona hemiepiphytica A cyclosecta przed zimowaniem miała dużo liści ?? U Ciebie dość skromnie wygląda rozeta zimowa...u mnie liść na liściu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Aż się wczoraj cofnęłam odszukać Nepenthes singalana x ventricosa w Twoich poprzednich postach i znalazłam właśnie w terrarium na korytarzu. Tamta matka zdaje się ma ciemniejsze dzbanki, niż ten tutaj ? Mimo wszystko i kształt i kolor N. singalana x dubia zdecydowanie podoba mi się bardziej A co do sałaty, to świetnie wybarwiona hemiepiphytica A cyclosecta przed zimowaniem miała dużo liści ?? U Ciebie dość skromnie wygląda rozeta zimowa...u mnie liść na liściu Im starsze dzbanki tym zdecydowanie ciemniejsze, niekoniecznie zależy to od wieku rośliny, nie mniej faktycznie kształt dzbanków N. singalana x dubia jest specyficzny, bardzo fajny, tylko tych dzbanków "tyle co kot napłakał", roślina nie bardzo mi się podoba podobnie jak N. dubia, rośnie bardzo szybko do góry, ma strasznie długie międzywęźla, mało liści, a dzbanków jeszcze mniej. Ale zrozumiałe to kwestia gustu. Dzbanki ma za to wyjątkowe. P. cyclosecta ma teraz bardzo rzadziutką rozetę, zwłaszcza bardzo szczupłe są liście, latem wyglądała zdecydowanie lepiej i mam nadzieję że wróci do podobnego stanu w cieplejszych warunkach. Tak wyglądała latem, chyba już kiedyś wstawiałem to zdjęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Tak pamiętam to zdjęcie, myślałam, że nieco zmienił się od lata Mój wcale jakimś gigantem nie był, w sumie zrobił więcej zimowych liści niż miał jesienią. Co do dzbanecznika, to rozumiem, że sama łodyga i parę liści bez dzbanków jest mało atrakcyjna, ale jak sam piszesz odrosty ładnie dzbankują i zapewne będą o wiele atrakcyjniejsze od matki Same dzbanki jak dla mnie są świetne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2015 Dzisiaj zrobiłem trochę zdjęć rosiczek Ładnie rosną wysiane niedawno D. capensis, spatlata i aliciae - rosną oczywiście pod świetlówkami w fitotronie Drosera capensis trochę za gęsto mi się posiała Drosera spatulata Drosera aliciae Drosera spatulata var. lovellae Drosera madagascariensis Drosera felix (Tuku Muruku, Gran Sabana) Drosera hamiltonii Drosera graomogolensis Drosera darwiniensis x ordensis Drosera petiolaris Drosera burmannii Red Margins i Drosera slackii Drosera schizandra Drosera roseana Drosera pygmaea Drosera spatulata (opisywana jako Auyan Tepui) Drosera sessilifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Gdyby tak zatrzymać w rozwoju gromadkę siewek capensisa ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Ale masz czerwone te rosiczki wstawiaj więcej zdjęć rosiczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Przyłączam się do prośby przedmówcy - poproszę więcej droserowych fotek!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 Przyłączam się do prośby przedmówcy - poproszę więcej droserowych fotek!!! Postaram się wrzucać więcej, jednak rosiczek mam niewiele, a dodatkowo niewiele się zmieniają. Ale będę pamiętał i starał się częściej robić fotki. Na razie obfotografowałem trochę dzbaneczników Nepenthes smilesii mały dzbanek młodego odrostu na wiszącym koszu. Nepenthes ventricosa Nepenthes dubia x jamban clone 1 Nepenthes singalana Belirang Nepenthes ampullaria Red Speckled Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi