Jowita Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Dzbaneczniki PRZEPIĘKNE , a mi najbardziej podoba się Nepenthes ventricosa i Nepenthes ampullaria Red Speckled Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 U dokkrb każda roślina zapiera dech w piersiach. Mistrz! Wszystkie rośliny są przepiękne, a dywanik z rosiczek i ich wybarwienie jest genialne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satan123666 Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Powiem ci kolego że bardzo duży szacunek dla ciebie. Gratulacje za tak pięknie utrzymane roślinki. I za cierpliwość w nich pielęgnacji. Ja zacząłem rozmyślać nad stworzeniem terrarium dla muchołówek, gdyż mam spory domek zadbany i plastikowe doniczki na parapecie albo na balkonie troszkę niszczą to, a i moja kobitka zaczęła się tego czepiać. No i zacząłem myśleć nad powiększeniem liczebności rodzajów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 WoW samo patrzenie jest MEGA przyjemnością, co dopiero hodowla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2015 Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa i cieszę się że rośliny się podobają dla Portera i Cupra111 trochę droserowych fotek, które udało mi się dzisiaj zrobić Drosera sp. Lantau Island Drosera paradoxa Drosera spatulata Drosera spatulata var. lovellae Drosera cayennensis Drosera capensis Drosera burmannii Red Margins Drosera tokaiensis Drosera adelae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Dla mnie bomba A D.hilaris już się obudziła ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2015 Dla mnie bomba A D.hilaris już się obudziła ? D. hilaris jeszcze na zimowisku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Często poszukuje się rzadkich, najpiękniejszych i nie wiadomo jakich gatunków a tu proszę - "zwykła" spatulata, zadbana i jaka piękna.... Daje do myślenia. Dzięki dokk! Oczywiście będę wypatrywał następnych. Ps. Hilaris masz ze swojego siewu czy "kupną" ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Często poszukuje się rzadkich, najpiękniejszych i nie wiadomo jakich gatunków a tu proszę - "zwykła" spatulata, zadbana i jaka piękna.... Daje do myślenia. Dzięki dokk! Oczywiście będę wypatrywał następnych. Ps. Hilaris masz ze swojego siewu czy "kupną" ? Pozdrawiam D. hilaris mam kupną jeszcze z FloraLabu in-vitro, zakupiona razem z D. graminifolia, w zeszłym roku zakupiłem też nasiona ale nic z nich nie wzeszło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 No właśnie dlatego pytam bo mnie tez sie nie udało jej ruszyć z nasion, co wiecej zagraniczne fora wcale nie kipią informacjami na temat D.hilaris i jej koleżanek m.in. D.trinervia a jak już piszą to to ze jest trudna do chowu z nasion i tak naprawdę nikt nie ma 100% sposobu na jej hodowle od nasionka, chociaż ponoć pózniej tez nie jest łatwa do prowadzenia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Chimanta Massif stoi już półtora miesiąca, niewiele się zmienia, ale na szczęście jakoś farba się trzyma. Mszaki zarastają tepui, wszystkie rośliny się przyjęły, a co niektóre już ładnie rosną i kwitną, niestety słabe oświetlenie daje się we znaki. Heliamphora folliculata i H. heterodoxa Heliamphora heterodoxa, Heliamphora nutans Heliamphora chimantensis na Chimanta Tepui Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Brocchinia hechtioides, a w mszakach wszędzie rośnie brzoza, będzie niedługo brzezina bagienna u stup tepui Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Witam!. Masz błędnie opisane rosiczki co do helek- hrtrodoxa raczej nie jest tym, czym powinna byc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Lutego 2015 Autor Share Napisano 1 Lutego 2015 Witam!. Masz błędnie opisane rosiczki co do helek- hrtrodoxa raczej nie jest tym, czym powinna byc Już kilka razy poruszana była sprawa tej H. heterodoxa w moim temacie (zakupiona od Wistuby w 2010 r.), poza propozycją Ptaaha (heterodoxa x ionasii) innych nie było, czekam aż wydorośleją zakupione młode osobniki heterodoxa x ionasii, aby mieć jakieś porównanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Lutego 2015 Autor Share Napisano 1 Lutego 2015 Krótka historia pierwszego odrostu Heliamphora tatei (Cerro Duida), który pojawiła się na początku grudnia Odrost ma już dorosłe pułapki, ale w stosunku do dorosłej rośliny jest to maleństwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Trudno mieć pewność, bo ze zdjęcia na zdjęcie ta roślina wygląda inaczej. W obecnym stanie nie przypomina mi H. heterodoxa x ionasi. Dziwna sprawa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi