Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A w czym rosną twoje heliamphory?

Różnie, w paludarium przeważa torf z perlitem, w doniczkach jest na ogół robiona na oko mieszanka suchego torfowca, perlitu, torfu i kory sosny, czasami dodatek pumeksu lub lawy lub chipsów kokosowych.

Odnośnik do odpowiedzi

Posadziłeś kilka roślinek w doniczce ;) czy tak mała roślina ma już odrosty?

To są same młode odrosty, jest to wynik awarii klimy latem, niestety kilka dzbanków w wyniku tej awarii nieźle ucierpiało i straciło wierzchołki, i odbijają,

bardzo mocno przypiekły się N. ramispina, akurat Nepenthes singalana odbił i ma teraz trzy wierzchołki, N. diatas puścił dwa, a N. flava tylko jeden, ale najważniejsze że odbiły.

Na szczęście nie ucierpiały zupełnie dzbanki najcenniejsze, jak N. hamata, N. veitchii, N. rajah i inne, tylko trochę spowolniły wzrost, choć może teraz miałbym trzy hamaty.

Odnośnik do odpowiedzi

To są same młode odrosty, jest to wynik awarii klimy latem, niestety kilka dzbanków w wyniku tej awarii nieźle ucierpiało i straciło wierzchołki, i odbijają,

bardzo mocno przypiekły się N. ramispina, akurat Nepenthes singalana odbił i ma teraz trzy wierzchołki, N. diatas puścił dwa, a N. flava tylko jeden, ale najważniejsze że odbiły.

Na szczęście nie ucierpiały zupełnie dzbanki najcenniejsze, jak N. hamata, N. veitchii, N. rajah i inne, tylko trochę spowolniły wzrost, choć może teraz miałbym trzy hamaty.

Wszystko przed Tobą :D niedługo kolejne lato ;)

A tak serio... takie straty to same zyski okej

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko przed Tobą :D niedługo kolejne lato ;)

A tak serio... takie straty to same zyski okej

Już się zaczynam obawiać co będzie z tą klimą, ale masz rację niektóre dzbanki na tym skorzystały, jednak dopiero po ponad pół roku uzyskały wielkość jak przed awarią, a niektóre niestety są daleko w tyle jak N. flava, która już puszczała ładne dzbanki ma teraz tylko dwa listki i żadnego dzbanka.

Można oczywiście zmusić roślinę do puszczania odrostów przez przycięcie pędu głównego, robiłem tak wielokrotnie przy Rebecca Soper, Linda i ventricosa, które za bardzo się rozrosły w paludariach, i poza sadzonkami pędowymi ładnie zaczęły puszczać nowe odrosty i teraz znacznie lepiej wyglądają, ale z jakimiś cenniejszymi gatunkami nie będę próbował.

Teraz w szklarni kilka większych roślin puściło odrosty więc będę mógł niedługo rozsadzać.

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu rozwinął się pierwszy kwiat Heliamphora collina, podejrzenia co do drugiego pędu kwiatostanowego nie sprawdziły się, okazał się drugim wierzchołkiem wzrostu, podobnie jak w przypadku Heliamphora Tequila. Z dwoma wierzchołkami ich rozety będą teraz znacznie szybciej rosły.

Heliamphora collina (Foothills Testigos)

Heliamphora_collina_03_02_2015_008.jpgHeliamphora_collina_03_02_2015_009.jpg

Heliamphora_collina_03_02_2015_013.jpgHeliamphora_collina_03_02_2015_011.jpg

Może coś spróbuję zapylić, bo mam wrażenie że próby zapylenia Heliamphora tatei się powiodły - bo torebki nasienne urosły tak duże jak nigdy i cały czas rosną.

Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) zapylana pyłkiem Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui)

Torebki od najstarszej do najmłodszej

Heliamphora_tatei_03_02_2015_017.jpg

Heliamphora_tatei_02_02_2015_015.jpgHeliamphora_tatei_03_02_2015_016.jpg

Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui) - widać jak dużo nektaru produkują gruczoły na pułapce

Heliamphora_exappendiculata_02_02_2015_022.jpg

Heliamphora Tequila

Heliamphora_Tequila_02_02_2015_026.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo nowych dzbanków pojawiło się na Nepenthes spectabilis (Sibuatan)

Nepenthes_spectabilis_02_02_2015_052.jpg

Nepenthes_spectabilis_02_02_2015_055.jpgNepenthes_spectabilis_02_02_2015_046.jpg

Nowy dzbanek Nepenthes robcantleyi x hamata już ładnie przyciemniał i jest teraz znacznie bardziej hamatowaty

Nepenthes_robcantleyi_x_hamata_02_02_2015_038.jpgNepenthes_robcantleyi_x_hamata_02_02_2015_040.jpg

Dzbaneczniki w szklarni poszczają młode odrosty, część udało mi się rozsadzić.

04_02_2015_015.jpg04_02_2015_016.jpg

Nepenthes Miranda

04_02_2015_014.jpg04_02_2015_022.jpg

Nepenthes Rebecca Soper

04_02_2015_021.jpg

Młode odrosty:

Nepenthes spectabilis x burkei i Nepenthes ventrinermis (N. inermis x N. ventricosa)

04_02_2015_007.jpg04_02_2015_010.jpg

Nepenthes mirabilis var globosa

04_02_2015_013.jpg

Nepenthes tobaica

04_02_2015_008.jpg

Nepenthes singalana x dubia

04_02_2015_001.jpg

Nepenthes spathulata x aristolochioides

04_02_2015_011.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nasiona D. rupicoli były świeże to może jeszcze pojawić się znacznie więcej siewek. W tamtym roku kupiłam około 30-40 nasion D. menziesii ssp. basifolia, po jakimś miesiącu pojawiła się jedna siewka. Myślałam że nic więcej z tych nasion nie wykiełkuje a po kolejnych 2-3 miesiącach wykiełkowało masę nowych roślinek, i teraz jest ich ponad 20 :)

Edytowane przez Hesperyda
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nasiona D. rupicoly były świeże to może jeszcze pojawić się znacznie więcej siewek. W tamtym roku kupiłam około 30-40 nasion D. menziesii ssp. basifolia, po jakimś miesiącu pojawiła się jedna siewka. Myślałam że nic więcej z tych nasion nie wykiełkuje a po kolejnych 2-3 miesiącach wykiełkowało masę nowych roślinek, i teraz jest ich ponad 20 :)

Dzięki za informacje!

Właśnie zastanawiałem się czy nie przesadzić tej siewki i reszty już nie wywalić, bo bardzo silnie zarasta mszakami - w takim razie czeka mnie plewienie, ale może i kolejne rosiczki.

Odnośnik do odpowiedzi

Nepenthes flava o której ostatnio pisałem, najbardziej ucierpiała podczas letniej awarii klimy, na początku spisałem ja na straty, a tu miła niespodzianka bo odbiła, jednak po ponad pól roku nadal wygląda mizernie.

Nepenthes_flava_06_02_2015_031.jpg

Młody okaz Nepenthes tentaculata, mam nadzieję że będzie rósł jak rodzic, który właśnie idzie w pnącze.

Nepenthes_tentaculata_06_02_2015_043.jpg

Nepenthes jamban niestety rośnie w czerwonych torfowcach i aparat na ogół głupieje z balansem bieli.

Nepenthes_jamban_06_02_2015_040.jpg

Nepenthes_jamban_06_02_2015_053.jpgNepenthes_jamban_06_02_2015_051.jpgNepenthes_jamban_06_02_2015_055.jpg

Nepenthes_jamban_06_02_2015_041.jpg

Jedna z nielicznych muchołówek, która nie zimuje - Dionaea muscipula RED PIRANHA X BOHEMIAN GARNET, była w zbyt kiepskim stanie aby ją zimować, na szczęście chyba najgorsze ma już za sobą.

RED_PIRANHA_X_BOHEMIAN_GARNET_06_02_2015_037.jpg

Nepenthes naga

Nepenthes_naga_06_02_2015_058.jpg

Nepenthes truncata Pasian

Nepenthes_truncata_Pasian_06_02_2015_056.jpg

Drosera gigantea budzi się po zimowaniu, pojawiło sie już wiele kiełków, ale na razie tylko jeden pęd zdążył wypuścić liście.

Drosera_gigantea_06_02_2015_008.jpg

Drosera_gigantea_06_02_2015_007.jpg

Drosera_gigantea_06_02_2015_002.jpg

Odnośnik do odpowiedzi