biedronkaoo7 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Skąd u mirandy taki inny dzbanek ?? Patrzę na te Twoje tłustosze i myślę, że może moja gypsicola x moctezumae też spi w terrarium bo znacznie skróciła liście i położyła rozetę....do tej pory myślałam, że to regres po przesadzeniu. Dobrze, że N.flava odbiła, jest dzbanek to już sukces ! Podkarm czymś i może ruszy lepiej Ile cm ma jamban ? To mój ulubiony dzbanek więc będę go obserwować Oczywiście razem z Tobą czekam na górne dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Skąd u mirandy taki inny dzbanek ?? Patrzę na te Twoje tłustosze i myślę, że może moja gypsicola x moctezumae też spi w terrarium bo znacznie skróciła liście i położyła rozetę....do tej pory myślałam, że to regres po przesadzeniu. Dobrze, że N.flava odbiła, jest dzbanek to już sukces ! Podkarm czymś i może ruszy lepiej Ile cm ma jamban ? To mój ulubiony dzbanek więc będę go obserwować Oczywiście razem z Tobą czekam na górne dzbanki Ten po prawej stronie to górny dzbanek Mirandy, jest podobny wielkością do dolnych, ale znacznie szczuplejszy i bez plamek. To jeden z dzbanków z drugiego osobnika, który ma dwa, ponad 2 m pnącza. Nie mam doświadczenia z nawożeniem mineralnym, i na razie nie mam czasu na eksperymentowanie, więc dopóki nie pojawią się większe dzbanki nie dokarmiam, poza tym najprawdopodobniej nie bardzo posłuży to żywym torfowcom w których trzymam większość dzbanków. Jestem cierpliwy więc poczekam, a teraz już chyba pójdzie szybkiej ze wzrostem. N. jamban ma malutkie dzbanuszki obecnie cztery, ale żaden nie ma więcej niż 1,5 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Myślałam raczej o wrzuceniu jakiegoś robaczka do dzbanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Myślałam raczej o wrzuceniu jakiegoś robaczka do dzbanka Tak to dokarmiam, ale to muszą być już sporawe dzbanki, więc jeszcze N. flava musi poczekać, nawet dzbanków wielkości jamban nie dokarmiam, bo muchy są za duże i się psują niszcząc pułapkę, musiałbym łapać owocówki, a to zbyt dużo zabawy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Tak to dokarmiam, ale to muszą być już sporawe dzbanki, więc jeszcze N. flava musi poczekać, nawet dzbanków wielkości jamban nie dokarmiam, bo muchy są za duże i się psują niszcząc pułapkę, musiałbym łapać owocówki, a to zbyt dużo zabawy. Co do dokarmiania owocówkami mam pewną radę, otóż mam kilka hodowli muszek owocówek "nielotnych" a często dokarmiam nimi dzbaneczniki. Z początku też bawiłem się w łapanie ich i wrzucanie do dzbanka jednak było to strasznie irytujące... Znalazłem inny sposób. Kupiłem w markecie pojemnik próżniowy do przechowywania żywności (chciałem żeby pojemnik był szczelny by muchy nie uciekały). Teraz przesypuje z hodowli ok. 100-150 muszek do tego pojemnika, wkładam na 2 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągam, wysypuje martwe muszki na kartkę i zsypuje do dzbanków. Proste, szybkie i skuteczne . Edytowane 7 Lutego 2015 przez kamil95 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Co do dokarmiania owocówkami mam pewną radę, otóż mam kilka hodowli muszek owocówek "nielotnych" a często dokarmiam nimi dzbaneczniki. Z początku też bawiłem się w łapanie ich i wrzucanie do dzbanka jednak było to strasznie irytujące... Znalazłem inny sposób. Kupiłem w markecie pojemnik próżniowy do przechowywania żywności (chciałem żeby pojemnik był szczelny by muchy nie uciekały). Teraz przesypuje z hodowli ok. 100-150 muszek do tego pojemnika, wkładam na 2 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągam, wysypuje martwe muszki na kartkę i zsypuje do dzbanków. Proste, szybkie i skuteczne . Dzięki za informację, godne przetestowania, byłaby możliwość dokarmiania już małych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Duże rośliny też można dokarmiać owocówkami, wystarczy wsypywać więcej much . Dla dzbaneczników nie ma różnicy czy muszki będą żywe czy martwe bo i tak zostaną strawione. Gorzej jeśli chodzi o rosiczki bo niestety trzeba dokarmiać żywymi :/. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Tylko aby wykarmić niektóre duże dzbaneczniki owocówkami musiałbym się przerzucić z hodowli roślin na hodowlę owocówek. Dla mnie sprawa jest warta uwagi tylko pod kątem młodych roślin, których teraz nie dokarmiam, duże rośliny dostają duże muchy, do których dostęp mam cały czas (białe robaki wędkarskie) i nie muszę się zajmować ich hodowlą. Właśnie się zastanawiam czy nie łatwiej będzie mi nawet kupować jakieś mrożone pokarmy dla ryb, np. larwy komarów, dafnię itp - muszę to jeszcze przetestować, na pewno będzie dla mnie mniej czasochłonne niż hodowla owocówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Lutego 2015 Autor Share Napisano 8 Lutego 2015 Tłustosze zimuję w warunkach górskich, bardzo ładnie w tym klimacie rośnie teraz Pinguicula ionantha, pozostałe funkcjonują w formie zimowych rozet. Pinguicula ionantha Pinguicula laueana Druga Pinguicula cyclosecta, prezentowana poprzednio rośnie w paludarium z tłustoszami Pinguicula ibarrae Pinguicula jaumavensis Maleństwo Pinguicula orchidioides Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Tłustosze tak jak wszystkie owadożerne u Ciebie bezkonkurencyjne. Ja zamierzam dopiero w tym roku zacząć swoją przygodę z tłustoszami, najpierw powolutku na parapecie. Doradź mi od jakich tłustoszy zacząć, jakich szukać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 U Ciebie nawet śpiąca laueana ognistoczerwona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Lutego 2015 Autor Share Napisano 8 Lutego 2015 Tłustosze tak jak wszystkie owadożerne u Ciebie bezkonkurencyjne. Ja zamierzam dopiero w tym roku zacząć swoją przygodę z tłustoszami, najpierw powolutku na parapecie. Doradź mi od jakich tłustoszy zacząć, jakich szukać. Na tłustoszach to ja się niewiele znam, jak się domyślasz nie mam też doświadczenia z hodowlą parapetową. Ale na pewno śmiało można zacząć od krzyżówek, podobnie jak to ma to miejsce przy dzbanecznikach, bo są najmniej wymagające np: P. Tina, Tempa, Weser i P. Hybryde, co do czystych gatunków, które dadzą radę na parapecie niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni w ich hodowli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Lutego 2015 Autor Share Napisano 8 Lutego 2015 U Ciebie nawet śpiąca laueana ognistoczerwona Sam jestem zdziwiony, ona tak sama z siebie jest po prostu czerwona, bo podczas zimowania, już od dwóch miesięcy stoi przy bardzo słabym oświetleniu (palą się tylko 2 świetlówki, a nie jak przy innych roślinach 6), które jest też dość wysoko od roślin ok. 50 cm. Prawdopodobnie przy tych niskich temperaturach jest wystarczająca ilość światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Lutego 2015 Autor Share Napisano 10 Lutego 2015 W końcu doczekałem się dzbanka ponad 30 cm, oczywiście Nepenthes Miranda Nepenthes spathulata x robcantleyi po przesadzeniu puścił nowy dzbanek Paludaria z dzbanecznikami zarosły, wyciąłem dzisiaj dwa długie pędy N. Linda i N. venticosa i poszły na sadzonki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi