Lukash Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 O matko! Jakie piękności! Toż to majstersztyk! Ostatnie zdjęcie jest tak niepowtarzalne, że chciałoby się mieć coś podobnego w domu u siebie. Przepięknie rosną helki i jeszcze te poduchy! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Marca 2015 Autor Share Napisano 5 Marca 2015 Dzięki Łukashu, faktem jest że helki nie wszystkim się podobają, ale na poduszki mszaków wszyscy zwracają uwagę, a zwiedzający szklarnię namiętnie je obmacują i sprawdzają czy żywe. Nepenthes Miranda otworzyła kolejny 30 cm dzbanek, ale ten jeszcze rośnie, więc jest szansa że będzie nieco większy, niestety roślina przechodzi w fazę pnącza, wiec prawdopodobnie kolejne dzbanki będą już raczej dzbankami górnymi. Kolejny dzban puszcza Nepenthes sibuyanensis x merrilliana, może w końcu będą jednocześnie dwa dzbanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Dzbanki idealne na oktoberfest , po co nam kufle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Zdjęcia robią wrażenie ale na żywo pewnie wszystkie twoje rośliny jeszcze lepiej się prezentują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Marca 2015 Autor Share Napisano 5 Marca 2015 Zdjęcia robią wrażenie ale na żywo pewnie wszystkie twoje rośliny jeszcze lepiej się prezentują. Wiadomo że to zawsze inaczej się odbiera na żywo, możesz wszystko dotknąć i dokładnie obejrzeć. Na zdjęciach duże rośliny wydają się znacznie mniejsze, a malutkie przez makro zawsze są duże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Kiedyś Cię na pewno odwiedzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Marca 2015 Autor Share Napisano 6 Marca 2015 Kiedyś Cię na pewno odwiedzę. Zapraszam! Jakiś czas temu podejrzewałem Heliamphora Tequila, że będzie kwitła, a ona tylko się podzieliła i ma teraz dwa stożki wzrostu. Jednak dzisiaj zauważyłem, że chyba wzięła to do siebie bo puszcza kwiatostan. Heliamphora nutans Heliamphora huberi (Amuri Tepui) Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui) Heliamphora collina (Foothills Testigos) Heliamphora spec. nov. Angasima Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Heliamphora collina (Foothills Testigos) - modelowe zdjęcie tej heliamforki. A co to za kropki na roślinie? To chyba nie jest oznaka choroby? Podobne mam u siebie na storczykach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Marca 2015 Autor Share Napisano 6 Marca 2015 A co to za kropki na roślinie? To chyba nie jest oznaka choroby? Podobne mam u siebie na storczykach. Jeżeli chodzi o Heliamphora exappendiculata to są gruczoły nektarowe bardzo charakterystyczne dla tego gatunku. Zdjęcie jak produkują nektar zamieściłem w Poście #608 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Marca 2015 Autor Share Napisano 8 Marca 2015 Kilka aktualnych zdjęć ze szklarni, dzień się trochę wydłuża i widać że rośliny zaczynają reagować na większą ilość światła. Nepenthes smilesii Kosz z Heliamphora x Midoxa Nepenthes copelandii Nepenthes fusca i Nepenthes rafflesiana Nepenthes spectabilis x burkei i Nepenthes ampullaria Nepenthes pervillei Nepenthes Rebecca Soper Dla pokazania wielkości roślin zrobiłem kilka fotek z moją osobą, jeszcze w zimowej szacie (kiedy to robiłem za mikołaja), teraz już pozbyłem się zbędnego owłosienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Jaki przystojniak !!!! Skoro pozbyłeś się "zbędnego owłosienia" - masz na myśli że ogoliłeś się na łyso i zostawiłeś brodę? Przepiękne zdjęcia - z resztą 29 200 wyświetleń tematu mówi samo za siebie!! Już rośliny reagują na coraz dłuższy dzień, więc cały rok będzie obfitował w wspaniałe zdjęcia! jakieś cele wyznaczyłeś sobie na ten rok? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Marca 2015 Autor Share Napisano 8 Marca 2015 Skoro pozbyłeś się "zbędnego owłosienia" - masz na myśli że ogoliłeś się na łyso i zostawiłeś brodę? Przepiękne zdjęcia - z resztą 29 200 wyświetleń tematu mówi samo za siebie!! Już rośliny reagują na coraz dłuższy dzień, więc cały rok będzie obfitował w wspaniałe zdjęcia! jakieś cele wyznaczyłeś sobie na ten rok? Nie nabijaj się ze starego człowieka, bo nie wypada Zbędne owłosienie, którego się pozbyłem to broda, myślałem że z takim zarostem będę wyglądał poważniej, ale się myliłem i tak nikt poważnie mnie nie traktuje. W tym roku niestety trochę muszę ograniczyć zaangażowanie w hodowlę roślin, bo muszę dokończyć habilitacje - albo mnie wyrzucą z pracy i o roślinach będę musiał zapomnieć na zawsze. Będę próbował w tym roku dokupić trochę dzbaneczników górskich głównie od Wistuby (mam w planach jakieś 30-40 roślin). Na pewno do maja zrobię w szklarni jakieś drzewa z dzbanecznikami na próbę z nizinnymi jeden stół, a także drugi stół z heliamforami - tym razem takie odwzorowanie samego szczytu tepui z małym oczkiem wodnym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Owadożerne jak zawsze - The Best, choć niezły Rarytas znajduje się na dwóch ostatnich zdjęciach . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Marca 2015 Autor Share Napisano 9 Marca 2015 Po weekendzie ciekawe odkrycie! Będzie kwitła Roridula gorgonias. Wysiane kilka dni temu nasiona Pinguicula vulgaris (Francja) bardzo ładnie wschodzą (24 godziny moczone w GA3) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Gratuluję kwiatka Roriduli, widać dobrze jej u Ciebie, bo jest o pół roku młodsza od Roridul moich i Marty. Moje mają już dojrzewające torebki nasienne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi