Hesperyda Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 A ja swoich w ogóle nie zapylałam, i na razie wszystko wskazuje na to, że same zawiązały nasiona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Marca 2015 Autor Share Napisano 9 Marca 2015 A ja swoich w ogóle nie zapylałam, i na razie wszystko wskazuje na to, że same zawiązały nasiona Dzięki, miałem właśnie pytać czy trzeba im w tym samozapyleniu pomagać. W takim razie czekam aż się kwiat całkowicie rozwinie - szykuje się foto-sesja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Wydaje mi się, że warto jej pomóc, bo samozapylenie nie jest takie pewne, często rośliny wytwarzają więcej nasion po ręcznym zapyleniu. Roridulę zapyla się podobnie do Byblis. Najłatwiej urwać kilka pręcików i za pomocą końcówki od szczoteczki elektrycznej lub kamertonu rozsypać pyłek na jakąś gładką powierzchnię, np. kawałek butelki po wodzie. Później ten kawałek butelki wystarczy przyłożyć do słupka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Marca 2015 Autor Share Napisano 9 Marca 2015 Wydaje mi się, że warto jej pomóc, bo samozapylenie nie jest takie pewne, często rośliny wytwarzają więcej nasion po ręcznym zapyleniu. Roridulę zapyla się podobnie do Byblis. Najłatwiej urwać kilka pręcików i za pomocą końcówki od szczoteczki elektrycznej lub kamertonu rozsypać pyłek na jakąś gładką powierzchnię, np. kawałek butelki po wodzie. Później ten kawałek butelki wystarczy przyłożyć do słupka. Dzięki, mam już w tym trochę doświadczenia, bo dokładnie tak samo zapylam helki (tylko pyłek z innego osobnika) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Marca 2015 Autor Share Napisano 11 Marca 2015 Małe dzbaneczniki, które trzymam w fitotronie górskim. Nepenthes spathulata x ventricosa Nepenthes singalana Belirang Nepenthes gymnamphora Nepenthes ventrinermis Nepenthes vogelii Nepenthes platychila Nepenthes tentaculata Nepenthes jamban Nepenthes truncata Chyba jakoś przypadły sobie do gustu te dwa dzbanki truncaty, bo już od jakieś czasu tulą się do siebie, a może to przez te niskie temperatury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Marca 2015 Autor Share Napisano 13 Marca 2015 Dzisiaj czekając na miłych gości (m.in. Hesperyda i Blueb) zrobiłem kilka zbliżeń. Drosera adelae Drosera binata Drosera darwiniensis x ordensis Drosera graomogolensis Drosera burmannii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Widzę że tym razem same rosiczki czyli tak jak lubię najbardziej. Na tych zdjęciach binata wyszła Ci jak byblis na zbliżeniu, takie długie i nieregularne igiełki. Super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Marca 2015 Autor Share Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Dzięki, Właśnie zupełnie zapomniałem zrobić zdjęcia nowego byblis - niedługo to nadrobię. To te Drosera binata rosnące w szklarni Drosera prolifera Drosera adelae, D. capensis oraz Utricularia pubescens w doniczce z D. peltata i Marsilea crenata Szklarniowy cykas - młody liść i mszaki rosnące na moich górkach Chimanta Massif Kilka pływaczy: Młode Utricularia calycifida "Giant" (Gran Sabana) Utricularia calycifida i U. longifolia na koszu z Nepenthe smilesii Utricularia humboldtii x quelchii Utricularia humboldtii Utricularia quelchii (Auyan Tepui) Edytowane 14 Marca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Marca 2015 Autor Share Napisano 15 Marca 2015 Pojedyncze Drosera rotundifolia już się wybudzają Nepenthes Hookeriana Dorsera gigantea Po ciężkim lecie zeszłego roku dopiero pierwszy dzbanek Nepenthes diatas Roridula gorgonias powinna już rozwinąć kwiat w tym tygodniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 18 Marca 2015 Autor Share Napisano 18 Marca 2015 Powoli muchołówki już wyciągam z chłodni, przez dwa tygodnie będą się ogrzewać w warunkach górskich zanim je przeniosę do warunków nizinnych. Dionaea muscipula G14 Dionaea muscipula ROYAL RED Dionaea muscipula TRICHTERFALLE Dionaea muscipula DUTCH Dionaea muscipula MICRODENT Dionaea muscipula LOUCHAPATES Dionaea muscipula KORRIGANS Dionaea muscipula CROSS TEETH Dionaea muscipula BRISTLE TOOTH Dionaea muscipula HETEROPHYLLA Dionaea muscipula TRITON Nieoznaczone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) Nareszcie wstawiłeś muchołówki Cudowne. Zastanawia mnie, co za gatunek masz w "nieoznaczonych", chodzi konkretnie o ostatnie zdjęcia. Z początku pachniało mi to B52, ale chyba ma za krótkie "włoski", musisz sam ocenić Edytowane 19 Marca 2015 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Wspaniałe muchole. Pięknie się prezentują - widać, że zdrowe, a ostatnie sztuki do tego ładnie wyglądają w mchu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) Te nieoznaczone to jak kiedyś pisałem pozostałość po koledze, jest ich około 40 doniczek, bo porozsadzałem te które były bardzo gęste. Na ogół to były znane kultywary więc jak podrosną to nie powinno być problemów z ich identyfikację, przynajmniej części. Teraz kiedy trochę powiększyłem tą grupę roślin o nowo zakupione rośliny, będę miał materiał porównawczy hodowany w tych samych warunkach, co na pewno ułatwi zadanie. Więc może w tym roku gdzieś w pełni sezonu zajmę się ich identyfikacją, i pewnie będę wrzucał zdjęcia z prośbą o pomoc w ich rozpoznaniu. Na razie dam im trochę dojść do siebie po zimowaniu, niektóre trochę przelałem i niestety kiepsko zniosły odpoczynek, ale najważniejsze że przeżyły. I chyba dobrze zimowały bo żadna jeszcze nie puszcza kwiatostanu. Za to powoli rozwija się kwiat Roridula gorgonias Edytowane 20 Marca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 Wspaniałe muchole. Pięknie się prezentują - widać, że zdrowe, a ostatnie sztuki do tego ładnie wyglądają w mchu. Dzięki, myślę że to kwestia całkiem dobrego jak na warunki zimowe oświetlenia, to co prawda bardzo stare świetlówki i tylko 7-8 godzin dziennie, ale bardzo stałe warunki termiczne dały im dobrze odpocząć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Jak zawsze śliczne roślinki . A mnie ciekawi jak tam u małego N. rajah? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi