Hesperyda Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Mam przeczucie że kwiat Roriduli nie rozchyli się mocniej. Pamiętaj żeby ją zapylić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 Mam przeczucie że kwiat Roriduli nie rozchyli się mocniej. Pamiętaj żeby ją zapylić Dopiero dzisiaj kwiat się otworzył, a właśnie jutro mam w palnie zapylanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Kapitalne zdjęcia co za tym idzie kapitalne rośliny. Osiągnięcie takich okazów... Marzenie!. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 Jak zawsze śliczne roślinki . A mnie ciekawi jak tam u małego N. rajah? Niestety Nepenthes rajah nadal maleństwo, zwłaszcza ten od Wistuby żyje i puszcza dzbanki ale nie rośnie - przestawiłem go w inne miejsce gdzie będzie jeszcze chłodniej, jak to nic nie da, to go przesadzę do innego podłoża. Drugi rośnie znacznie lepiej ma ok. 7 cm średnicy. Kapitalne zdjęcia co za tym idzie kapitalne rośliny. Osiągnięcie takich okazów... Marzenie!. Dzięki wksek, warto marzyć bo marzenia się spełniają, ale głównie dzięki ciężkiej pracy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 Roridula gorgonias otworzyła kwiat, mam nadzieję że udało się zapylić. Pierwszy raz u mnie zakwitła Drosera adelae Drosera binata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Czym się różnią warunki poszczególnych adelek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 (edytowane) Czym się różnią warunki poszczególnych adelek ? Ta co kwitnie jest bardzo mała - rośnie w warunkach górskich, natomiast pozostałe, co prawda w różnych szklarenkach, ale w warunkach nizinnych - fitotrony. Mam też doniczkę w szklarni, też są tam war. nizinne i nie kwitnie. W warunkach nizinnych rośliny są znacznie większe i zbliżone do siebie choć rosną na różnym podłożu, są ponad trzy razy większe niż ta w górskich, a wyjściowo były to takie same okazy. Ponadto wszystkie w warunkach nizinnych puściły już młode od korzenia. Edytowane 20 Marca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 (edytowane) ...to go przesadzę do innego podłoża. Sorry za drążenie tematu, ale w czym teraz rośnie? Edytowane 20 Marca 2015 przez NepenthesPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 Sorry za drążenie tematu, ale w czym teraz rośnie? Mieszanka torfu, prlitu, chipsów kokosowych i kory, co ciekawe ten drugi w takich samym podłożu, jednak na dolnej półce regału gdzie temperatura jest w dzień o jakieś trzy stopnie niższa. Mam nadzieję że po przeniesieniu go na takie miejsce też ruszy. Jak nie przesadzę go w torfowca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 A w górskim i nizinnym masz takie samo oświetlenie ? Szczególnie zastanawiają mnie różnice wybarwienia i szerokości liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 A w górskim i nizinnym masz takie samo oświetlenie ? Szczególnie zastanawiają mnie różnice wybarwienia i szerokości liści. Oświetlenie jest takie samo ale odległość od świetlówek jest w każdym przypadku inna, bo to różnej wysokości półki i wysokości doniczek. Ta w górskim jest najbliżej świetlówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 Byblis guehoi, którego prezentowałem w doniczce bonsai sporo podrósł i obecnie kwitnie, niestety jest za duży aby go wyciągnąć i zrobić zdjęcia Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Większość Cephalotus follicularis posadziłem na wiszącym koszu dlatego postanowiłem je trochę rozmnożyć i pierwsza sadzonki się już pojawiają. siewki Pinguicula vulgaris Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Kilka zdjęć ze szklarni zaraz po zraszaniu. Heliamphora pulchella (Apacapa Tepui) Heliamphora minor Heliamphora chimantensis (Chimanta) Lantana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Nie wiedziałem, że hodujesz jeszcze pająki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Nie wiedziałem, że hodujesz jeszcze pająki Niestety tych pająków jest mnóstwo, rośliny głodują, bo wszystko wyżerają pająki. Nepenthes spectabilis x burkei Nepenthes diatas Nepenthes stenophylla Nepenthes albomarginata i Nepenthes alata Nepenthes singalana x dubia Nepenthes bellii Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes sibuyanensis x talangensis i Utricularia longifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi