Wrazik Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Rośliny świetne, ale przy tej ilości pająków przyda się chyba inwestycja w jakiś nawóz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Bardzo ładne rośliny. Masz chyba błąd w oznaczeniu- bellii nie wyglada jak bellii - bardziej jak vogellii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 Dzięki chłopaki, Radku, dla mnie niestety N. bellii też nie wygląda na bellii, już od jakiegoś czasu planuję wrzucić do tematu z identyfikacją dzbaneczników. N. vogellii mam i raczej go nie przypomina, ale mam bardzo młodą roślinę. Najbardziej podchodzi mi pod sanguinea, może jakaś jego krzyżówka. Dla świętego spokoju N. bellii (Mindanao) zamówiłem w Czplants, ale czekam na realizację zamówienia od maja zeszłego roku. Jest szansa że niedługo zrealizują moje zakupy, ale muszę zmienić asortyment na dostępny, przy czym nie są w stanie mi powiedzieć co jest dostępne (albo nie chcą), muszę ja podać listę życzeń wtedy powiedzą mi co z tego mają. Jak dla mnie to trochę pokręcone - równie dobrze mogę im przesłać całą listę ich dzbaneczników ze strony i niech mi powiedzą co mają. Z tego względu w tym roku zamawiam rośliny u Wistuby, okazuje się że można wiedzieć co jest dostępne i nawet w niższych cenach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 Zmniejszyłem trochę oświetlenie niektórych rosiczek w fitotronie i mam w końcu trochę zielonych roślin. Drosera slackii Drosera fulva (Howard River) Drosera scorpioides Trochę rosiczek szklarniowych. Drosera adelae Drosera capensis Drosera capensis i Drosera binata Drosera peltata Drosera prolifera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Wspominałem już kiedykolwiek, że zarówno Twoje rośliny, jak i ich zdjęcia są obłędne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Marca 2015 Autor Share Napisano 28 Marca 2015 Dzięki ampH. Zrobiłem kilka zdjęć Cephalotus follicularis rosnących w szklarni, osobniki te nie zimowały, stąd nie wyglądaj tak okazale jak rośliny zimujące i nie mają wybarwionych pułapek. Ale niedługo przeniosę je do innego boksu, gdzie będą warunki górskie, więc mam nadzieję że trochę poprawi się ich wygląd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salivan Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Widze,że udało Ci się skrzyżować rosiczki z cefalem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Marca 2015 Autor Share Napisano 29 Marca 2015 Prezentowałem już jakiś czas temu ciekawe i ciemne dzbanki dolne Nepenthes singalana x dubia, obecnie puścił w końcu dzbanek górny. Pojawił się kolejny potwór u Nepenthes Miranda Misa Heliamphora Midoxa, niestety dla helki ilość światła w szklarni jest zimą zdecydowanie za mała, stąd roślina zupełnie niewybarwiona. Ale rośnie ładnie i kwitnie obficie, torebki nasienne zaczynają powoli dojrzewać i brązowieć. Nepenthes sanguinea Nepenthes sibuyanensis x talangensis to ciekawa krzyżówka, która bardzo dobrze rośnie w warunkach nizinnych, pewnie da radę także na parapecie. Kwiatostan Utricularia longifolia dalej się rozwija Zakwitł mi także jeden ze skrytowiatów (Cryptanthus) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Kiedyś chciałem sobie kupić tego Sibuyanensis x talangensis, ale czekanie pół roku z zerowym efektem skutecznie mnie zniechęciło. Dobrze pamiętam, że Sibuyanensis ma formy nizinne i górskie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 Z zimowania wróciły dzisiaj do fitotronów wszystkie Darlingtonia californica, Drosera regia i Cephalotus follicularis Kilku roślinom udało mi się zrobić zdjęcia. Resztę spróbuję obfotografować jutro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Darlingtonie i D. regia takie piękne. I w ogóle wszystko. Tough płakał jak oglądał. ;__; Edytowane 30 Marca 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Cephalotus "zwykły" czy jakiś kultywar? Świetnie wybarwiony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 Cephalotus "zwykły" czy jakiś kultywar? Świetnie wybarwiony Zwykły, jeszcze nie dorobiłem się kultywarów, brakuje mi jeszcze zbyt wielu ciekawych dzbaneczników, aby inwestować w cefale - każdy ma jakieś priorytety Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Ładne foty... jak zwykle Cephalotusy trzymasz w mieszance torf + perlit, czy jeszcze coś dosypujesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Pięknie wybarwione cefale. Kultywary niepotrzebne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi