Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

Cephalotusy trzymasz w mieszance torf + perlit, czy jeszcze coś dosypujesz?

Przyznam się że te są akurat w mieszance dla dzbaneczników, nie było to takie zamierzone, jak sadziłem dzbanki to automatycznie poszły i cefale, poza perlitem i torfem, trafiła się też kora i drobny keramzyt. Ale wszystkie młode cefalotusy trzymam w mieszance torfu z piaskiem.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kilka zdjęć z paludarium z helkami

01_04_2015_188.jpg

01_04_2015_187.jpg

Nasiona Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida) dojrzewają niestety bardzo wolno, za to coraz szybciej rosną młode odrosty

Heliamphora_tatei_01_04_2015_007.jpgHeliamphora_tatei_01_04_2015_165.jpg

Heliamphora_tatei_01_04_2015_006.jpg

Heliamphora_tatei_01_04_2015_005.jpg

Heliamphora_tatei_01_04_2015_171.jpg

Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Huachamachari)

Heliamphora_tatei_var__tatei_(Cerro_Huachamachari)_01_04_2015_168.jpgHeliamphora_tatei_var__tatei_(Cerro_Huachamachari)_01_04_2015_183.jpg

Heliamphora ciliata

Heliamphora_ciliata_01_04_2015_174.jpg

Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela)

Heliamphora_folliculata_(Aparaman_Tepui,_Venezuela)_01_04_2015_177.jpg

Heliamphora nutans

Heliamphora_nutans_01_04_2015_166.jpg

Heliamphora minor

Heliamphora_minor_01_04_2015_167.jpg

Utricularia longifolia

01_04_2015_184.jpg

Heliamphora parva (Cerro Neblina)

Heliamphora_parva_01_04_2015_181.jpg01_04_2015_186.jpg

Młode Heliamphora parva, rosnące w tych samych warunkach, jednak przy znacznie silniejszym oświetleniu

Heliamphora_parva_01_04_2015_204.jpgHeliamphora_parva_01_04_2015_206.jpg

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Moja ulubiona kompozycja love Świetnie wyglądają te czerwone helki z przodu :)

U. pubescens sadziłeś po całym terra po trochę, czy w jednym miejscu i tak się porozrastał?

U. pubescens sadziłem w kilkunastu miejscach po kilka listków, aby się szybciej i w miarę równomiernie rozrosła.

Te czerwone z przodu H. minor są faktycznie ładnie wybarwione, choć od światła znacznie dalej niż te wysokie, jak tatei czy parwa, więc widać tu wyraźnie możliwości do wybarwiania poszczególnych gatunków.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

love wyglądają świetnie. Szkoda, że u mnie warunki na helki są takie sobie, bo to piękne rośliny. Gratulacje.

No niestety bez niskich temperatur to z nimi jest ciężko, zauważ że to paludarium w zeszłym roku miałem w pokoju, ale jak na lato wyniosłem do fitotronu, to uznałem że nie ma co męczyć roślin, bo zdecydowanie odżyły w tych warunkach i został zbiornik tu na stałe.

Przy silniejszym oświetleniu w tych samych warunkach górskich helki potrafią się wybarwić na maksa, prawie bez żadnej plamki zielonego.

H. minor

01_04_2015_082.jpg

i inne

01_04_2015_199.jpg

01_04_2015_194.jpg

01_04_2015_198.jpg

01_04_2015_086.jpg

01_04_2015_084.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Chroman dla Ciebie trochę zdjęć Heliamphora spec. nov. Akopan i Angasima, może Cię przekonam że warto na nie znaleźć trochę miejsca w terra. Nie wybarwiają się tak intensywnie jak inne helki, ale rosną od nich zdecydowanie szybciej, przez co są bardziej okazałe.

Heliamphora spec. nov. Angasima i Akopan

Heliamphora_spec__nov__Angasima_i_Akopan_02_04_2015_028.jpg

Heliamphora spec. nov. Akopan

Heliamphora_spec__nov__Akopan_02_04_2015_025.jpgHeliamphora_spec__nov__Akopan_02_04_2015_031.jpg

Heliamphora_spec__nov__Akopan_01_04_2015_009.jpgHeliamphora_spec__nov__Akopan_01_04_2015_010.jpg

Heliamphora spec. nov. Angasima

Heliamphora_spec__nov__Angasima_02_04_2015_030.jpgHeliamphora_spec__nov__Angasima_02_04_2015_032.jpg

Heliamphora_spec__nov__Angasima_01_04_2015_191.jpgHeliamphora_spec__nov__Angasima_01_04_2015_008.jpg

Puszczająca kwiatostan Heliamphora Tequila

Heliamphora_Tequila_02_04_2015_024.jpg

Heliamphora_Tequila_02_04_2015_018.jpgHeliamphora_Tequila_02_04_2015_016.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego tu przekonywać? Oba gatunki przepiękne, tyle że jeszcze nieopisane - stanie się to prędzej czy później. Czyżby ten fakt odstraszał od uprawy tych roślin? Akopan ma bardzo oryginalne liście i chętnie u mnie rośnie. Gratuluję kwiatostanu u H. 'Tequila' - pięknie poza tym urosła!

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego tu przekonywać? Oba gatunki przepiękne, tyle że jeszcze nieopisane - stanie się to prędzej czy później. Czyżby ten fakt odstraszał od uprawy tych roślin? Akopan ma bardzo oryginalne liście i chętnie u mnie rośnie. Gratuluję kwiatostanu u H. 'Tequila' - pięknie poza tym urosła!

Nie sądzę aby to by jakiś hamulec, ale Łukasz ma już niestety mało miejsca w zbiorniku, więc musi coś wybrać, a nie jest lekko zrezygnować z jednej helki nawet na rzecz innej, zapewne jak większość chciałby mieć wszystkie. Albo męska decyzja która helka, albo trza myśleć o nowym większym zbiorniku i problem sam się rozwiąże.

A co do Tequila, to ładną już dostałem więc dalej też ładnie rośnie, mam nadzieję, że także uda mi się coś zapylić.

Odnośnik do odpowiedzi

Większy zbiornik problem rozwiąże jedynie chwilowo - wiem z autopsji ;) Przy przeszło 20 gatunkach, wielu różniących się od siebie lokantach i co rusz powstających nowych hybrydach faktycznie pozostaje dokonać wyboru co się chce trzymać - a do najłatwiejszych ten z pewnością nie będzie należał. Trzeba również wziąć pod uwagę, że heliamfory z maluchów przerodzą się w dorosłe, duże sztuki. Jedna większa np. H. ionasii jest w stanie skutecznie wypełnić powierzchnię połowy chromanowego terrarium i większą.

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że tu mowa o mnie i o moich warunkach :) Fakt mam już zapełnione w 80% terrarium i muszę powoli myśleć o konkretnych gatunkach którymi chciałbym uzupełnić pozostałe wolne miejsce.Z żadnej helki na rzecz innej nie zrezygnuję ;) Jak będę musiał to pływacze ( wykluczając quelchi oraz reniformis) opuszczą moją kolekcję by zwolnić trochę miejsca dla nowych helek. Nie zamierzam poprzestać na obecnej ilości helek. W przyszłości ( najpewniej jesienią) postawię drugi trochę mniejszy zbiornik lub obecny zastąpię sporo większym. Za jakiś czas będę mierzył się z tym problem teraz muszę zmierzyć się z napisaniem pracy magisterskiej wacko

Co do przekonywania mnie do tych dwóch gatunków helek. To że są one nieopisane nic a nic mnie nie odstrasza od nich. Te dwa gatunki i tak były już na liście helek które powinny znaleźć się w moim terrarium ale po obejrzeniu tych zdjęć to już nie powinny się u mnie znaleźć a wręcz muszą :rotfl:

Dokkrb dziękuję za wstawienie zdjęć okej

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne rośliny :) Znalazłeś już czas dla muchołówek? Bo jestem ciekawy jakie kultywary masz, chętnie również bym zobaczył jeszcze jakieś zdjęcia :) Oczywiście gdy znajdziesz chwilę czasu :)

Crespo muchołówki już wszystkie wróciły do fitotronu po zimowaniu, z tego co widziałem wszystkie kultywary przetrwały, więc to co mam na liście to mam, ale dokładnej inwentaryzacji nie robiłem bo na razie nie mam na to czasu.

Udało mi się natomiast dokonać pierwszych zakupów w Heldrosie, kilka bardzo ciekawych kultywarów kupiłem:

ALIEN

B52

BIG MOUTH

GREEN WIZARD

PURPLE GIANT

RED BURGUNDY

RED DAGGERS

WEREWOLF

W prezencie dostałem też bardzo ciekawą muchołówkę FREAK, która nie jest jeszcze zarejestrowanym kultywarem.

Ze względu na ograniczenia finansowe kupiłem oczywiście same w najmniejszym rozmiarze, stąd jeszcze mało typowo wyglądają, ale bardzo ładne i zdrowe sadzonki dobrze rokują na przyszłość.

Jedyna jaką kupiłem XL to PURPLE GIANT, w takiej zimowej jeszcze rozecie

DM_PURPLE_GIANT_01_04_2015_024.jpg

DM_PURPLE_GIANT_01_04_2015_149.jpg

DM_PURPLE_GIANT_01_04_2015_023.jpg

DM B52

DM_B52_01_04_2015_021.jpg

DM WEREWOLF

DM_WEREWOLF_01_04_2015_025.jpg

DM_WEREWOLF_01_04_2015_026.jpg

DM GREEN WIZARD

DM_GREEN_WIZARD_01_04_2015_028.jpg

DM_GREEN_WIZARD_01_04_2015_027.jpg

DM RED BURGUNDY

DM_RED_BURGUNDY_01_04_2015_031.jpg

DM RED DAGGERS

DM_RED_DAGGERS_01_04_2015_036.jpg

DM FREAK

DM_FREAK_01_04_2015_041.jpg

DM_FREAK_01_04_2015_040.jpg

DM ALIEN

DM_ALIEN_01_04_2015_044.jpg

BIG MOUTH

DM_BIG_MOUTH_01_04_2015_030.jpg

Dla łatwiejszego rozpoznania moich nieoznaczonych muchołówek kupiłem także Typową

DM_Typowa_01_04_2015_032.jpg

i RED-GREEN

DM_RED-GREEN_01_04_2015_038.jpg

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

No to zjadła mnie zazdrość przyznam się szczerze eeek tylko taka pozytywna, miło widzieć coraz więcej muchołówek z wyższej półki u osób z naszego kraju :) Zakupiłeś akurat kultywary na które mocno choruję ... werewolf, alien, green wizard. Muszę przyznać, że Heldros jak zawsze, popisał się, bo rośliny wyglądają bardzo dobrze, jak na tę porę roku :) Gdybyś chciał się tylko pozbyć, którejś z wymienionych roślin to pamiętaj, że możesz się do mnie zgłosić :D

Śledzę Twój temat bardzo często, ale teraz już w ogóle będzie numerem jeden :) Tylko częściej wstawiaj muchołówki ! :)

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi