Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A jakiego oświetlenia używasz do tych helek? (sorry jeśli takie pytanie już padło, ale tego tematu nie czytam, tylko oglądam w zachwycie ;) )

Na pewno podałem już kilka razy w temacie, i nadal nic się nie zmieniło bo oświetlenie się sprawdza - wszędzie gdzie tylko mogę hoduję pod świetlówkami Sylvania T5 39W Gro-Lux 8500K, w przypadku helek włączonych jest 6 szt., dla dzbaneczników 2-4.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze kilka aktualnych zdjęć heliamfor.

Heliamphora nutans (Roraima Tepui)

Heliamphora_nutans_02_04_2015_014.jpg

Heliamphora_nutans_02_04_2015_021.jpg

Jeden z niepewnie oznaczonych gatunków

02_04_2015_033.jpg02_04_2015_038.jpg

02_04_2015_037.jpg

02_04_2015_035.jpg

02_04_2015_039.jpg

Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui)

Heliamphora_exappendiculata_02_04_2015_042.jpg

Heliamphora_exappendiculata_02_04_2015_047.jpg

Heliamphora_exappendiculata_02_04_2015_046.jpg

Heliamphora ceracea (Cerro Neblina)

Heliamphora_ceracea_02_04_2015_003.jpgHeliamphora_ceracea_02_04_2015_001.jpg

Heliamphora huberi (Amuri Tepui)

Heliamphora_huberi_02_04_2015_012.jpg

Heliamphora_huberi_02_04_2015_006.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zawsze świetne zdjęcia i jeszcze ładniejsze rośliny.

A ta niepewnie oznaczona to ta H. heterodoxa od Wistuby?

Dzięki Łukasz,

Dokładnie jak piszesz, zakupiona jako heterodoxa

Niestety będzie mi kwitła największa Brocchinia hechtioides

Brocchinia_hechtioides_01_04_2015_096.jpgBrocchinia_hechtioides_01_04_2015_095.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Łeh, co Ty tam wiesz. Mnie strasznie mnie denerwują zarówno brochchinie, jak i catopsisy. Nie urosną normalnie duże, tylko jak trochę lepiej się poczują to od razu pęd kwiatowy walą. W tamtym roku zakwitł mi odrost brocchini długości 5 cm. :/

Odnośnik do odpowiedzi

Łeh, co Ty tam wiesz. Mnie strasznie mnie denerwują zarówno brochchinie, jak i catopsisy. Nie urosną normalnie duże, tylko jak trochę lepiej się poczują to od razu pęd kwiatowy walą. W tamtym roku zakwitł mi odrost brocchini długości 5 cm. :/

Ale co, rzeczywiście później padły, czy jednak rosną?

U mnie znaczna część bromelii po przekwitnięciu jednak dalej rosła, oczywiście puściły także sporo młodych odrostów. Może jest jednak jakaś szansa, albo jak oszukać, i jak przy muchołówkach uciąć kwiatostan.

Odnośnik do odpowiedzi

Ucięcie kwiatostanu nic nie da. Pierwszą Brocchinię dostałem z 4,5 roku temu. Długo jej nie zajęło żeby zakwitnąć. Wypuściła trochę odrostów jakoś 4-5, potem padła, jak poodrywałem suche liście, to od tego jej pnia/korzenia powyrastało jeszcze sporo takich malutkich, które były między liśćmi w formie zalążkowej. Jeżeli martwisz się o brak odrostów to ja Ci mówię, że niepotrzebnie, bo będziesz jeszcze narzekał na gąszcz odrostów. Z mojej pierwszej Brocchinii naliczyłem łącznie przynajmniej 15 odrostów, na zdjęciu możesz zobaczyć po lewej przekwitniętego mikrusa, ta duża przekwitnęła z rok temu, wypuściła z 2-3 swoje odrostu już. Trzymam to dziadostwo w ciemnym zakątku parapetu, ale przyda się je w tym roku porozdzielać, a mam jeszcze drugą doniczkę z nimi.

post-4760-1428080997_thumb.jpg

W doniczce na zdjęciu naliczyłem 14 roślin, a być może małe jeszcze się gdzieś ukrywają.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może dlaczego tak się dzieje? Dlaczego niewielkie bromelie i catopsisy tak wcześnie kwitną w prywatnych uprawach? Z tego, co widziałem fotki tych roślin w naturze, kwitły głównie duże okazy.

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że potrzebują wysokiej wilgotności, mocnego światła lub ciągłej obecności wody w rozecie. Chociaż nie wiem do końca.

Brocchinię hechtioides dostałem od Szamanki. Jej roślina miała jakieś 40-50 cm, u mnie największe były pod 30 cm.

Katopsisa kupiłem u Davida, miał 10 cm i wytworzył pęd od razu po posadzeniu. Zawsze trzymałem catopsisy na parapecie i jak osiągały 7-8 cm to od razu zakwitały. 4 sztuki posadziłem razem i wstawiłem do terrarium z pływaczami. Mają tam wysoką wilgotność i dużo światła i wyglądają jak nigdy wcześniej, nie chce zapeszać, ale największe nie puszczają jeszcze pędów i wyglądają pięknie (mają wodę w rozecie non stop, te na parapecie tylko jak wleję).

Nie wiem jak się ma sprawz z B. reducta. Pamiętam roślinę Cephalotusa to miała z 50 cm i piękny rurkowaty kształt jak w naturze. Pamiętam ją ze zdjęcia, na którym stała na tarasie.

Wiecie może dlaczego tak się dzieje? Dlaczego niewielkie bromelie i catopsisy

Catopsisy to też bromelie. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może dlaczego tak się dzieje? Dlaczego niewielkie bromelie i catopsisy tak wcześnie kwitną w prywatnych uprawach? Z tego, co widziałem fotki tych roślin w naturze, kwitły głównie duże okazy.

Najprawdopodobniej nie trzymamy ich w najlepszych warunkach, rosną wolniej niż w naturze dlatego są znacznie mniejsze gdy kwitną, choć ich wiek może być nawet zbliżony

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej nie trzymamy ich w najlepszych warunkach, rosną wolniej niż w naturze dlatego są znacznie mniejsze gdy kwitną, choć ich wiek może być nawet zbliżony

Na potwierdzenie załączam zdjęcie katopsisów z terrarium, gdzie warunki odpowiadają naturalnym (tylko oświetlenie słabsze), oraz tych parapetowych (oj z nimi porządek muszę zrobić, bo nieładne są). Aczkolwiek widziałem u kogoś katopsisa parapetowego, który miał z 30 cm średnicy, musiał mieć baardzo dobrze.

post-4760-1428085797_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu długo oczekiwany pierwszy dzbanek Nepenthes peltata

Nepenthes_peltata_02_04_2015_069.jpg

Nepenthes_peltata_02_04_2015_070.jpgNepenthes_peltata_02_04_2015_071.jpg

Z kolei u Nepenthes robcantleyi x hamata pojawił się już trzeci dzbanek, jeszcze kilka takich dzbanków i roślina będzie wyglądała bardzo atrakcyjnie.

Nepenthes_robcantleyi_x_hamata_02_04_2015_061.jpg

Nepenthes_robcantleyi_x_hamata_02_04_2015_063.jpg

Nepenthes_robcantleyi_x_hamata_02_04_2015_066.jpgNepenthes_robcantleyi_x_hamata_02_04_2015_067.jpg

Nepenthes_robcantleyi_x_hamata_02_04_2015_064.jpg

Kolejny spory już dzbanek wypuścił Nepenthes lowii

Nepenthes_lowii_02_04_2015_055.jpgNepenthes_lowii__02_04_2015_057.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że potrzebują wysokiej wilgotności, mocnego światła lub ciągłej obecności wody w rozecie. Chociaż nie wiem do końca.

Brocchinię hechtioides dostałem od Szamanki. Jej roślina miała jakieś 40-50 cm, u mnie największe były pod 30 cm.

Katopsisa kupiłem u Davida, miał 10 cm i wytworzył pęd od razu po posadzeniu. Zawsze trzymałem catopsisy na parapecie i jak osiągały 7-8 cm to od razu zakwitały. 4 sztuki posadziłem razem i wstawiłem do terrarium z pływaczami. Mają tam wysoką wilgotność i dużo światła i wyglądają jak nigdy wcześniej, nie chce zapeszać, ale największe nie puszczają jeszcze pędów i wyglądają pięknie (mają wodę w rozecie non stop, te na parapecie tylko jak wleję).

Nie wiem jak się ma sprawz z B. reducta. Pamiętam roślinę Cephalotusa to miała z 50 cm i piękny rurkowaty kształt jak w naturze. Pamiętam ją ze zdjęcia, na którym stała na tarasie.

Catopsisy to też bromelie. :P

Tak tak. Chciałem napisać brocchinie :)

Odnośnik do odpowiedzi