dokkrb Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzięki Olek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Dzisiaj były pierwsze u mnie zbiory nasion heliamfor, dojrzały na razie tylko torebki Heliamphora x Midoxa rosnące w szklarni. Nasion nie jest dużo około 30 w torebce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Tak patrzę na Twoją listę i widzę ciekawe rosiczki, których wcześniej na tej liście nie widziałem, m.in. D.burkeana, D.roraimae. Czy mógłbyś wrzucić ich zdjęcia w niedalekiej przyszłości? Zresztą każdej rosiczki zdjęcie możesz wrzucić A jak się D.hilaris spisuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Tak patrzę na Twoją listę i widzę ciekawe rosiczki, których wcześniej na tej liście nie widziałem, m.in. D.burkeana, D.roraimae. Czy mógłbyś wrzucić ich zdjęcia w niedalekiej przyszłości? Zresztą każdej rosiczki zdjęcie możesz wrzucić A jak się D.hilaris spisuje? Może za jakiś czas porobię zdjęcia, na razie roraimae i inne z tamtych stron dochodzą do siebie bo mam je od niedawna, a D. hilaris niestety nie pojawiła się po zimowaniu, więc chyba będę szukał nowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Szkoda tej D.hilaris, w takim razie z wielką chęcią czekam za zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Szkoda tej D.hilaris, w takim razie z wielką chęcią czekam za zdjęcia Niestety za późno wysłałem ją na zimowanie, bo dopiero jak straciła całą rozetę, powinienem to zrobić znacznie wcześniej, ale niestety trochę dużo mam tych roślin i nie sposób o wszystkim pamiętać na czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Fajne zdjęcia nasion helek Czekam na fotorelacje podobną do fotorelacji z wysiewu nasion dzbaneczników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Coraz więcej słońca w szklarni powoduje że dzbaneczniki chętnie puszczają nowe dzbanki, a te ładnie się wybarwiają. Nepenthes bokorensis Nepenthes fallax = N. stenophylla Nepenthes spathulata x aristolochioides i Nepenthes sibuyanensis x merrilliana Nepenthes singalana x ventricosa i Nepenthes ventricosa Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes smilesii Nepenthes ampullaria Nepenthes maxima Wavy leaf już idzie w pnącze i ma bardzo długie przyrosty Nepenthes ventrinermis (N. inermis x N. ventricosa) Nepenthes rafflesiana Nepenthes Rebecca Soper Osobnik, który zaczyna kwitnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Przepięknie! Miałbym co robić u Ciebie z aparatem! Także czekam na fotorelację odnośnie helek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Przepięknie! Miałbym co robić u Ciebie z aparatem! Także czekam na fotorelację odnośnie helek. Bierz aparat i przyjeżdżaj. Dzisiaj nasiona helek wysiałem, jak tylko coś się będzie pojawiać będzie fotorelacja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Przepięknie! Miałbym co robić u Ciebie z aparatem! Także czekam na fotorelację odnośnie helek. Łukashu, szykuj się to w czerwcu pojedziemy! Miałem ostatnio spytać i zapomniałem. Doktorze, w jakiej mieszance trzymasz muchołówki? Jakiego torf do nich stosujesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Łukashu, szykuj się to w czerwcu pojedziemy! Miałem ostatnio spytać i zapomniałem. Doktorze, w jakiej mieszance trzymasz muchołówki? Jakiego torf do nich stosujesz? Muchołówki trzymam na ogół w typowej dla nich mieszance torf: piasek (1:1), ale większe rośliny coraz częściej sadzę w mieszance torf:perlit (3-4:1) - dla mnie jest to mieszanka łatwiejsza w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności, bo z pisakiem zbyt szybko wysycha z powodu silnego nawiewu z klimy. Od zeszłego roku używam torfu Hartmann, nigdzie lepszego w okolicy nie znalazłem, ale niestety już mi się kończy i nigdzie go nie mogę dostać. Sklep ogrodniczy w którym kupiłem (OKAZ) zamknęli i teraz muszę szukać czegoś innego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Niestety ale nadal najwięcej się dzieje wśród dzbaneczników, stąd kolejne zdjęcia Nepenthes spathulata x robcantleyi Największa Nepenthes maxima i najmniejsza N. maxima Lake Poso Nepenthes khasiana Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes Hookeriana Nepenthes Hookeriana red Nepenthes spectabilis x ventricosa Ciekawie ubarwiony Nepenthes burbidgeae x platychila Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Muchołówki trzymam na ogół w typowej dla nich mieszance torf: piasek (1:1), ale większe rośliny coraz częściej sadzę w mieszance torf:perlit (3-4:1) - dla mnie jest to mieszanka łatwiejsza w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności, bo z pisakiem zbyt szybko wysycha z powodu silnego nawiewu z klimy. Od zeszłego roku używam torfu Hartmann, nigdzie lepszego w okolicy nie znalazłem, ale niestety już mi się kończy i nigdzie go nie mogę dostać. Sklep ogrodniczy w którym kupiłem (OKAZ) zamknęli i teraz muszę szukać czegoś innego. A czy zaobserwowałeś może negatywny wpływ perlitu na odczyn pH podłoża? Jeśli tak to po jakim czasie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Crespo, bo był taki eksperyment, poszperaj na forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi