dokkrb Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Pinguicula ? (nie cyclosecta 1714) Kilka zdjęć obiecanych rosiczek Drosera roraimae (Gran Sabana) Drosera burkeana Kiełkujące Drosera intermedia (Mt Roraima) Drosera sp. Bostwana Drosera cayennensis podobnie jak inne rosiczki ameryki południowej ma dość długie korzenie jak na tak niewielkie rozety, Drosera latifolia (ascendens) Drosera hamiltonii Drosera sp. 'Chimanimani' (mountains, Zimbabwe) Drosera gigantea Drosera adelae Drosera spatulata var. lovellae i Drosera capensis Drosera sp. Lantau Island Drosera paradoxa Drosera pygmaea Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 16 Kwietnia 2015 Share Napisano 16 Kwietnia 2015 Adelki Co do cyclosecty 1714, kwiat wygląda identycznie jak ta moja, o której kiedyś Ci pisałam i niestety jestem pewna, że cyclosectą to nie jest. Mimo wszystko ładna sałata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Kwietnia 2015 Share Napisano 16 Kwietnia 2015 Pinguicula cyclosecta 1714 To nie jest P. cyclosecta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2015 Co do cyclosecty 1714, kwiat wygląda identycznie jak ta moja, o której kiedyś Ci pisałam i niestety jestem pewna, że cyclosectą to nie jest. Mimo wszystko ładna sałata Do moich cyclosecta też nie jest podobna, ale myślałem że może tak ma być, może ma mieć 1714 różnic od typowej P. cyclosecta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Paludaria z dzbanecznikami Paludarium pierwsze zdjęcie sprzed roku i obecne, w międzyczasie całkowicie wyciąłem N. Rebecca Soper, która teraz zaczęła odbija, mocno przyciąłem N. ventricosa i usunąłem Brocchinia reducta Nepenthes bicalcarata (Sipitang, Borneo) Nepenthes albomarginata Red Nepenthes ventricosa (Philippines) Nepenthes ampullaria (Tayeve, Irian Jaya) Paludarium drugie zdjęcie sprzed roku i obecne, w międzyczasie silnie przyciąłem N. Linda, Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 O! Czekałam na te aktualizacje Bicalcarata i ampullaria piękne (nie masz tam jakichś odrostów ?? ) Drugie terra nieźle zarosło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 O! Czekałam na te aktualizacje Bicalcarata i ampullaria piękne (nie masz tam jakichś odrostów ?? ) Drugie terra nieźle zarosło W pierwszym silnie przycinałem dzbaneczniki, więc jest znacznie widniej, w drugim N. Ventrata i Linda całkowicie zarosły ampullaria Niestety N. bicalcarata nie puszcza odrostów mimo że już całkiem spora urosła, natomiast N. ampullaria cały czas puszcza odrosty, fajnie taka basal rosette wygląda, jednak jak jest za dużo odrostów to część z nich jest eliminowana i usycha, stąd co jakiś czas robię przecinkę odrywając młode, aby nie było za gęsto - jednak ukorzeniają się strasznie wolno, bo nie są to typowe odrosty od korzenia, tylko bardzo krótkie odgałęzienia pędu. Ale widząc jak wolno rosną siewki to i tak jest to znacznie szybsza metoda uzyskania nowych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Jakiś czas temu dostałem od Hesperydy Byblis guehoi, dużą i ładną roślinę, która po przesadzeniu i aklimatyzacji w szklarni ruszyła ze wzrostem i zaczyna teraz kwitnąć. Dwa tygodnie od wysiania (10.04) zaczynają kiełkować pierwsze nasiona Heliamphora Midoxa x folliculata (Aparaman Tepui), dzisiaj znalazłem pierwsze trzy kiełki, mam nadzieję że to tylko początek. Nasiona były moczone w GA3 przez dobę, w kontrolnej doniczce nie moczone nasiona jeszcze nie kiełkują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Zakwitła mi drugi raz Utricularia alpina, tym razem ma już dwa kwiatostany. Mam nadzieję, że niedługo zakwitnie mi Utricularia reniformis - w końcu (pierwszy raz), mocno ją przezimowałem razem z muchołówkami i teraz puszcza zarówno liście jak i kwiatostany (ale zdjęcia dopiero kolejnym razem, jak coś będzie już widać). Martwiłem się że zakwitnie mi Brocchinia hechtioides, problem mało się nie rozwiązał przez jednego sporego ślimaka, który dorwał się do kwiatostanu, na szczęście całkowicie nie odgryzł i kwiatostan dalej rośnie. Ślimaka dorwałem ja i skończył w jednym z dzbanków N. Miranda. I na koniec wszędobylskie u mnie Utricularia pubescens Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 To ja proszę o zdjęcie reniformisa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Ślimak sobie na luzie (i głodzie) przyśluział (nie ma takiego słowa xd) na obiadek, tak jak matka natura postanowiła, a tu nagle CAP! Nawet krzyknąć nie zdążył... Kara śmierci przez strawienie... Dokkrb Ty brutalu! :C Co powiesz jego dzieciom? Ślimak X ~ 26.04.2015 R.I.P A tak poza tym, przepiękne "obiecane" rosiczki. Uczta dla oczu^^ czekam na więcej, zwłaszcza na rozbudzona cayennensis! Zresztą wszystkie rośliny masz piękne. Podpisuje się rękoma I nogami pod postem Tough! Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Dokkrb Ty brutalu! :C Co powiesz jego dzieciom? Ślimak X ~ 26.04.2015 R.I.P A tak poza tym, przepiękne "obiecane" rosiczki. Uczta dla oczu^^ czekam na więcej, zwłaszcza na rozbudzona cayennensis! Zresztą wszystkie rośliny masz piękne. Podpisuje się rękoma I nogami pod postem Tough! Jego dzieci też wyłapałem - mam nadzieję że wszystkie, niestety co jakiś czas pojawia się w szklarni nowy i do tego wygłodniały ślimak. A że ostatnio nie mam czasu dokarmiać dzbaneczniki to świeże mięsko na miejscu się przydaje. Niestety na zdjęcia U. reniformis trzeba będzie trochę poczekać, dopiero się pojawił kwiatostan, nawet liści jeszcze nie ma dopiero dwa młodziutkie i to jeszcze nie w pełni rozwinięte. Choć dopiero rośnie, kwiatostan ma już ponad 30 cm, jeszcze trochę i nie będę miał gdzie go trzymać a to mała forma Big form też już puszcza liścia - w zeszłym roku doczekałem się tylko jednego - mam nadzieję że po tym zimowaniu będzie ich więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Jego dzieci też wyłapałem - mam nadzieję że wszystkie, niestety co jakiś czas pojawia się w szklarni nowy i do tego wygłodniały ślimak. A że ostatnio nie mam czasu dokarmiać dzbaneczniki to świeże mięsko na miejscu się przydaje. Rozumiem dbać o rośliny, ale serwowanie im kuchni francuskiej to już przesada Normalnie Wersal! Ale za to rosną przepięknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 O widzę, że nie tylko u mnie reniformis puszcza małe listki na długaśnej łodydze... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 O widzę, że nie tylko u mnie reniformis puszcza małe listki na długaśnej łodydze... To normalne u tego gatunku, hihi i wcale nie małe, kiedy rośliny są dorodne i mają dużo światła to blaszki liściowe potrafią być wielkości dłoni Swoją drogą to jutro (w zasadzie dziś) swoje przesadzę w większe doniczki. Rosną wyśmienicie i mam nadzieję, że na koniec roku zobaczę kwiatostany, jeśli nie to tez je przezimuję. U. nelumbifolia nie wymagał tego żeby zakwitnąć. Aktualnie kwitnie mi U. asplundii a w drodze są pędy alpiny, alpiny 'Pittier moon' i alpina x endresii, choć ten ostatni gatunek już wrażenia na mnie nie robi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi