Ptaah Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 A nie jest tak, że U. reniformis "Big form" to w rzeczywistości U. cornigera? Coś swego czasu na ten temat czytałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 A nie jest tak, że U. reniformis "Big form" to w rzeczywistości U. cornigera? Coś swego czasu na ten temat czytałem. Jest faktycznie tak jak piszesz, Utricularia cornigera w 2009 roku został opisany przez Dr. Miloslav Studnička (Studnička 2009), a wcześniej znany jako Utricularia reniformis "Big Form" lub "Large Form", a także w hodowli jako "Big Sister". Ale z tego co czytałem cały czas jeszcze trwają dyskusje czy ten podział reniformis przyjąć, zasadniczo różnią się pułapkami, siewkami no i wielkością, ale także ich naturalny zasięg ponoć jest inny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 To normalne u tego gatunku, hihi i wcale nie małe, kiedy rośliny są dorodne i mają dużo światła to blaszki liściowe potrafią być wielkości dłoni Swoją drogą to jutro (w zasadzie dziś) swoje przesadzę w większe doniczki. Rosną wyśmienicie i mam nadzieję, że na koniec roku zobaczę kwiatostany, jeśli nie to tez je przezimuję. U. nelumbifolia nie wymagał tego żeby zakwitnąć. Aktualnie kwitnie mi U. asplundii a w drodze są pędy alpiny, alpiny 'Pittier moon' i alpina x endresii, choć ten ostatni gatunek już wrażenia na mnie nie robi Tylko właśne ze stanu blaszki jak 50gr i lodyżki 10cm u mnie zrobiło się blaszka jak grosz albo i mniej a łodygi powyżej 20cm. Rozumiem, że za mało światła ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Tylko właśne ze stanu blaszki jak 50gr i lodyżki 10cm u mnie zrobiło się blaszka jak grosz albo i mniej a łodygi powyżej 20cm. Rozumiem, że za mało światła ? Na to wychodzi. Nigdy się u mnie nie spotkałem z tak małymi blaszkami na tak długich ogonkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 U mnie tylko kilka najstarszych roślin po zimowaniu puszcza takie długie ogonki i małe liście, natomiast młode, które rosną teraz z najmłodszych stolonów są typowe - niewysokie i mają spore liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Wczoraj zauważyłem że kolejna heliamfora zbiera się do kwitnienia tym razem H. exappendiculata (Amuri Tepui). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Przepiękna exa! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzięki Ptaahu Heliamphora Tequila już lada moment zakwitnie Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui) Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 dokkrb, trochę stanę się monotematyczny... ile można chwalić i chwalić? ale tutaj naprawdę prócz zachwytów nad każdą kolejną rośliną nie można powiedzieć nic. Jeszcze raz gratulacje, tego co osiągnąłeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzięki, dzięki wksek, sam jestem zaskoczony że niektóre rośliny tak dobrze rosną, na warunki ogólnie nie mają co narzekać, ale helki jak ta exappendiculata, kupiona niecały rok temu miała dwie pułapki, a teraz całkiem spora roślina i do tego już kwitnie. Niestety nie jest tak ze wszystkimi, niektóre trzymam już pięć lat i nadal młodociane i żadnych oznak przyśpieszenia wzrostu, wciąż maleństwa. Tym bardziej ciszy mnie jakiś mały sukces - ostatnio udało mi się zapylić nieoznaczoną na razie helkę (kupiona jako heterodoxa) pyłkiem Heliamphora collina (Foothills Testigos) - kilka nasion powinno być. Niestety nie udało się Wistubie oznaczyć tych moich helek (które kupiłem od niego), napisał tylko że to na pewno nie są to te te, które są na etykietach np. ta miała być H. purpurascens, nie wiem czy ktoś będzie w stanie to oznaczyć skoro nawet Wistuba się nie podejmuje. Heliamphora parva (Cerro Neblina) niespełna rok temu była po przekwitnięciu rozsadzana, bo miała kilka odrostów, teraz już zaczyna puszczać kolejne, może jeszcze też zakwitnie. Heliamphora nutans Heliamphora minor Ptaahu Utricularia humboldtii od Ciebie puściła w końcu liście i to całkiem spore - w dolnej części zdjęcia, rośnie już w kilku doniczkach i nie mogłem go wyjąć do zdjęcia. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Fajnie. U mnie o dziwo niedawno się zebrał i puścił kilka liści naraz. Może znalazł sobie optimum temperaturowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Myślę, że podobnie jak inne rośliny z tych rejonów Utricularia humboldtii robi sobie zimą mały odpoczynek, temperatury zimą tylko trochę spadają więc rośliny nie tracą liści tylko spowalniają wzrost i nie wypuszczają w tym okresie nowych liści, natomiast wiosną ruszają bardzo wyraźnie ze wzrostem puszczając jednocześnie kilka liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 Kilka zdjęć ze szklarni. Ostatnio bardzo intensywnie kwitła kawa stojąca przy Masywie Chimanta, trochę owoców już ma, ale teraz trzeba się nastawiać na zbiory, i będziemy się umawiać na kawę. a na masywie pojawiają się czerwone torfowce dodając trochę kolorów Rosiczki parapetowe, ale parapet szklarniowy I rozsiewające się wszędzie w szklarni pływacze, głównie te rosnące na wiszących koszach, rozsiewają się na podkładkach utrzymujących wilgoć na stołach zalewowych (czyli klasycznej ścierce do podłogi) Sumatrzańska borówka Dojrzewający owoc Solanum quitoense Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Maja 2015 Autor Share Napisano 2 Maja 2015 Niestety chyba nie udało mi się zapylić Roridula gorgonias, bo owoc nie rośnie. Drosophyllum lusitanicum i Roridula gorgonias Drosophyllum lusitanicum Tak obecnie wygląda najmniejsza bomboniera z tłustoszami. Utricularia chrysantha puszcz już kilka kwiatostanów Drosera roraimae, którą dostałem od Ptaaha, w podróży straciła kilka korzeni, podobnie jak u innych południowoamerykańskich są one grube i kruche i zawsze przy przesadzaniu trochę pozostaje w rękach, na szczęście bardzo łatwo można je wykorzystać do rozmnażania, podobnie robiłem z D. graminifolia. Tu zdjęcie młodych Drosera roraimae rosnących na razie w wodzie i na koniec kiełkująca Heliamphora Midoxa x folliculata (Aparaman Tepui) jeszcze do końca nie opuściły nasion, ale już 10 z 15 nasion skiełkowała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 Siewki dzbaneczników rosną bardzo słabo, ale niektórych gatunków puszczają coraz więcej liści, przez co zagęszcza się w doniczkach. Nepenthes mirabilis Red (West Borneo) Nieliczne nasiona Nepenthes rafflesiana Giant Rainbow Speckle skiełkowały, ale siewki są jednymi z większych. Nepenthes jacquelineae (Pasaman, North Sumatra) Nepenthes albomarginata (Sajingan, West Kalimantan) Nepenthes rhombicaulis (Mt. Sibuatan, North Sumatra) Jedne z najpóźniej kiełkujących nasion - Nepenthes naga (Mt.xxx, West Sumatra) Nepenthes reinwardtiana Red (West Borneo) Nepenthes maxima Lowland (Tentena, Central Sulawesi) Jako pierwsze dzbaneczniki skiełkowały u mnie Nepenthes ampullaria, jednak teraz najwolniej rosną i przerosły je już prawie wszystkie inne gatunki, nawet nawożenie niektórych doniczek nic nie pomogło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi