dokkrb Napisano 5 Maja 2015 Autor Share Napisano 5 Maja 2015 W końcu pierwsza Heliamphora Midoxa x folliculata wolna, pozostałe jeszcze walczą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Maja 2015 Autor Share Napisano 7 Maja 2015 Szklarniowo i słonecznie Kwitnąca Nepenthes Rebecca Soper puszcza jeszcze jeden kwiatostan Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes Hookeriana red cały czas puszcza duże i ładne dzbanki, ale ani jednego odrostu. Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes sibuyanensis x Lady Pauline Nepenthes smilesii i na koniec kolejny potwór wyprodukowany przez Nepenthes Miranda, będzie czym dzieci straszyć na Bałtyckim Festiwalu Nauki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Oj nie ładnie dzieci straszyć! A w ogóle, to kolejna dawka pięknych dzbaneczników! Edytowane 7 Maja 2015 przez NepenthesPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Maja 2015 Autor Share Napisano 7 Maja 2015 Oj nie ładnie dzieci straszyć! A w ogóle, to kolejna dawka pięknych dzbaneczników! Dzięki, Niestety to jedyna skuteczna metoda na dzieci, aby mi nie wkładały wszędzie rąk. A muszę przyznać że na prawdę boją się później dotknąć roślin, a jak im jeszcze pokażę jakieś zadrapanie czy rozcięcie na ręce, że niby przy karmieniu mnie któraś roślina dziabnęła, to widzę że niektóre dzieci to są wręcz przerażone. I tak jak przyjdzie cała klasa to jest nie do opanowania i zawsze przełączają mi wszystkie przyciski sterujące klimatem w szklarni, albo wyłączą zraszanie, albo włączą cieniówki, później trudno doprowadzić wszystko do porządku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Buahaha. Oj biedne czarcie pomioty... No, ale co poradzić? Takie już przecież są. Jeju, a gdzie się można zapisać na zwiedzanie Pańskiej szklarni? Bo ja z wielką chęcią podpiałbym się pod taką klasę, żeby tylko zobaczyć te cudeńka na żywo. ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Maja 2015 Autor Share Napisano 7 Maja 2015 Jeju, a gdzie się można zapisać na zwiedzanie Pańskiej szklarni? Bo ja z wielką chęcią podpiałbym się pod taką klasę, żeby tylko zobaczyć te cudeńka na żywo. ! W piątek 22 maja bez problemu, bo jest Festiwal Nauki, i drzwi stoją otworem (9-14), ale równie dobrze możemy się dogadać w innym terminie, gdy nie mam zajęć. Ja zupełnie nie zauważyłem że jesteśmy sąsiadami, bo mógłbyś pojawić się ze swoim torfem i byśmy sprawdzili miernikami co w nim siedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 (edytowane) Z wielką chęcią! Zobaczę, jak mi się uda to wpadnę tego 22 maja na Pana wykład, może się czegoś nauczę A jak nie to się zgadamy i spotkamy kiedy indziej (przyniosę torf^^). Edytowane 8 Maja 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Dzisiaj trochę przybyło mi roślin, bo dostałem dwie paczki zamówionych roślin, sadziłem od 13 do 19, ale dałem radę. Dotarły najdłużej oczekiwane rośliny od Wistuby, nie bez przejść bo omyłkowo jakimś dziwnym tranzytem przez Helsinki (z Niemiec do Finlandii, z Finlandii do Niemiec i dopiero do Polski) - nowa opcja u Wistuby - extra płatny expres szedł tyle co zawsze zwykła paczka. Niestety jednego dzbanecznika z niewiadomych powodów nie dostałem (Nepenthes suratensis (Thailand)). Przybyły natomiast Nepenthes aristolochioides (Sumatra) Nepenthes burbidgeae Nepenthes ephippiata (Gunung Rajah, Borneo) Nepenthes hamata (Gunung Lumut) Nepenthes muluensis (Gunung Mulu, Borneo) Nepenthes murudensis (Gunung Murud, Borneo) Nepenthes kerrii (Satun) Nepenthes rhombicaulis (Gunung Pangulubao) Nepenthes philipinensis (Palawan) Nepenthes leonardoi (Palawan) Nepenthes macrophylla (Gunung Trusmadi, Borneo) Nepenthes pitopangii (Ivory Colored Form) Nepenthes pulchra (Mindanao, Philippines) Nepenthes villosa (Mt. Kinabalu, Borneo) Nepenthes x Trusmadiensis (G. Trusmadi, Borneo) i trochę helek których nie miałem lub musiałem się upewnić czy mam właściwe Heliamphora exappendiculata (Apacapa Tepui) Heliamphora folliculata (Murosipan Tepui, Ven.) Heliamphora folliculata (Kamakawarai Tepui, Ven.) Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) Heliamphora minor Selection 1 Heliamphora minor Big Orange Heliamphora neblinae (Cerro Neblina, Braz. Ven.) Heliamphora nutans (Giant Form) Heliamphora nutans (Kukenam Tepui) Heliamphora pulchella (Chimanta Tepui, Venezuela) dla Chromana Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui) Mimo tygodniowej wędrówki rośliny dotarły bez uszczerbku, Wistuba zawsze je dobrze zapakuje. Jedne z ciekawszych roślin Nepenthes hamata (Gunung Lumut) i Nepenthes pitopangii (Ivory Colored Form) Nepenthes murudensis (Gunung Murud, Borneo) i Nepenthes muluensis (Gunung Mulu, Borneo) Nepenthes x Trusmadiensis (G. Trusmadi, Borneo) i jak głosi legenda jeden z najmniejszych dzbaneczników u Wistuby - Nepenthes villosa (Mt. Kinabalu, Borneo) niewiele większy niż 2 cm, ale nie mam co narzekać, bo dostałem dwa te maleństwa Nepenthes pulchra (Mindanao, Philippines) Nepenthes macrophylla (Gunung Trusmadi, Borneo) Nepenthes aristolochioides (Sumatra) - długo poszukiwałem czystego gatunku, bo kilka krzyżówek już mam. Nepenthes philipinensis (Palawan) i Nepenthes kerrii (Satun) - drugie podejście do tych gatunków, niestety zakupione kilka lat temu mi padły Nepenthes rhombicaulis (Gunung Pangulubao) Nepenthes burbidgeae i na koniec jeszcze raz Nepenthes hamata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Ile dzbaneczników Looo :O o.O o.O przecudownie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Wow! Zaszalałeś! Pewnie zapłaciłeś fortunę! Ale chyba było warto, śliczne dzbaneczniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Maja 2015 Autor Share Napisano 9 Maja 2015 Było warto bo rośliny bardzo ładne i w znacznej części rzadkie gatunki, a co za tym idzie niestety kosztowne. Ale i tak udało mi się kupić taniej, bo chwilę przed moimi zakupami Wistuba znacznie obniżył ceny tych droższych dzbaneczników np. z 70 na 50 EUR, a co ważne były dostępne. Cena N. pitopangi spadła ze 120 do 80, a ja jeszcze kupiłem w pakiecie z N. hamata za 100 EUR. Dowiedziałem się, że zagubiony N. suratensis dojdzie w lipcu. Kilka ujęć heliamfor które kupiłem Heliamphora neblinae (Cerro Neblina, Braz. Ven.) Heliamphora exappendiculata (Apacapa Tepui) Heliamphora pulchella (Chimanta Tepui, Venezuela) Heliamphora minor Big Orange Heliamphora minor Selection 1 Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Jakie zamówienie... jak na kolejną gwiazdkę Piękne dzbanki! A zwłaszcza pikantne ujęcie romantycznych zbliżeń dzbankow Nepenthes rhombicaulis (Gunung Pangulubao)! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Zapiera dech w piersiach Przyznam, że jakość roślin od Wistuby jest bardzo wysoka, mimo ogromnego zamówienia, wszystko dopięte na ostatni guzik Nepenthes aristolochioides (Sumatra) ... boski maluch Mimo, że koszt tego wszystkiego, większości z nas się w głowie nie mieści ... to nie ma co pisać o pieniądzach, satysfakcja i radość z zakupu na pewno była warta każdego euro centa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Doktorze, wspaniałe roślinki ROZBIŁEŚ BANK do pełni dzbankowego raju brakuje tylko Edwarda Wiadomo że u Ciebie będą rosły jak marzenie i cieszyły oko wszystkich forumowiczów Czy ta Hamata to nie ten sam klon który juz posiadasz w wersji nieco starszej? A tak na marginesie... czy jesteś w stanie podpowiedzieć mi czym róznią się cztery klony Hamaty u Wistuby? Bo jeśli tylko lokalizacją a wyglądem w znikomym stopniu to wystarczy mi klon1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Rośliny widać w doskonałej kondycji. Nic tylko czekać na mega wielkie dzbanki wyhodowane u Ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi