Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tak jak i Wy wszyscy mam nadzieję, że rośliny będą dobrze rosły, tylko dlatego zdecydowałem się na taki zakup. Uznałem że już na tyle nabrałem doświadczenia, aby się zajęć hodowlę trochę bardziej wymagających dzbaneczników. Choć na początku myślałem, że lepiej będzie kupić więcej tańszych i mniej wymagających roślin. Jednak takie gatunki mogę uzyskać z różnych źródeł na drodze wymiany choćby z forumowiczami, a ciężko byłoby tą drogą zdobyć większość gatunków, które kupiłem (bo mało kto je ma, a z drugiej strony nie miałbym nic adekwatnego aby za nie zaproponować).

Czas pokaże czy wykombinowałem dobrze.

Iglacy - nawet nie zauważyłem że te dzbanki się tak brzydko zachowują, ale to chyba tylko takie niewinne podgryzanie.

Biedronko i Crespo N. aristolochioides to jeden z moich ulubionych dzbaneczników, więc pewnie będę przy narodzinach każdego nowego dzbanka z aparatem, o czy się przekonacie.

Jaca nie wiem jak jest z tą N. hamata, ja mam klon BE, który najprawdopodobniej jest innym klonem, bo znacznie droższym od tego z lokacją Lumut, Central Sulawesi. Oba są dostępne m.in na Czplants w bardzo różniących się cenach.

U Wistuby hamata jest z jednej lokalizacji (Gunung Lumut) więc pewnie nie różnią się między sobą, a 4 klony to prawdopodobnie potomkowie 4 różnych roślin z tej lokacji, tak przynajmniej mi się wydaje.

N. edwardsiana nie kupiłem tylko dlatego, że jak zamawiałem rośliny to nie był dostępny, był wcześniej, jest i teraz, ale już wydałem prawie wszystkie pieniądze przeznaczone na rośliny, a jeszcze zostało mi do kupienia sporo podłoży i doniczek.

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek przyszły także rośliny z Vegetalement Carnivore, głównie muchołówki, ale także Aldrovanda vesiculosa, Pinguicula grandiflora i P. primuliflora, które dość ciężko zniosły podróż i są bardzo silnie pogniecione - zdjęcia zrobię jak będą wyglądały właściwie.

W bardzo dobrym stanie dotarły natomiast Drosera Alba (jedna dla mnie, jedna dla Blueba)

2015_05_08_021.jpg

2015_05_08_020.jpg

2015_05_08_018.jpg

Muchołówki ze względu wysokie ceny kupiłem w rozmiarze XS lub S więc nie bardzo jest na razie co pokazać, ale moja grupa muchołówek powiększyła się o kilka ciekawych kultywarów, z tego trzy to rośliny Hesperydy.

Dionaea muscipula BELZEBUB

Dionaea muscipula BIMBO

Dionaea muscipula BRISTLE TOOTH

Dionaea muscipula CHARLY MANSON SPOTED

Dionaea muscipula GOLD STRIKE

Dionaea muscipula GREEN SAWTOOTH

Dionaea muscipula H13

Dionaea muscipula JAWS

Dionaea muscipula JAWS SMILEY

Dionaea muscipula SOUTH WEST GIANT

Dionaea muscipula UK SAWTOOTH 2

Dionaea muscipula VITILIGO

Dionaea muscipula YELLOW

2015_05_08_012.jpg

2015_05_08_013.jpg

2015_05_08_015.jpg

Kupiłem też Stylidium caespitosum

2015_05_08_024.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to już z całą pewnością szklarnia doktora stała się ziemią obiecaną, zarówno pod względem mnogości gatunków jak i kondycji okazów. Za niedługo ten wątek będzie służył jako katalog roślin owadożernych dostępnych na rynku ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dionaea muscipula BELZEBUB

Dionaea muscipula BIMBO

Dionaea muscipula BRISTLE TOOTH

Dionaea muscipula CHARLY MANSON SPOTED

Dionaea muscipula GOLD STRIKE

Dionaea muscipula GREEN SAWTOOTH

Dionaea muscipula H13

Dionaea muscipula JAWS

Dionaea muscipula JAWS SMILEY

Dionaea muscipula SOUTH WEST GIANT

Dionaea muscipula UK SAWTOOTH 2

Dionaea muscipula VITILIGO

Dionaea muscipula YELLOW

No i zaczynam omijać ten temat ... zazdroszczę wszystkich tych kultywarów, wpisuję się na listę osób chętnych na przyszłe rozmnożone maleństwa ... czyli przy ich rozmiarach, najszybciej za rok minimum :D

Odnośnik do odpowiedzi

Crespo proponuję abyś się nastawił na przyjazd do mnie w przyszłym roku i sobie rozmnożył co się da rozmnożyć i co będziesz chciał, niestety najprawdopodobniej nie będę miał czasu aby zajmować się jeszcze rozmnażaniem i rozsadzaniem, bo już teraz ledwo wyrabiam się z przesadzaniem tego co muszę przesadzić.

Czasem na szczęście pomagają mi moje magistrantki i dzięki nim mam już trochę uporządkowane i przesadzone w świeże podłoże muchołówki i tłustosze.

Dla przykładu ładnie posadzona przez studentów Tina.

2015_05_08_025.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Crespo proponuję abyś się nastawił na przyjazd do mnie w przyszłym roku i sobie rozmnożył co się da rozmnożyć i co będziesz chciał, niestety najprawdopodobniej nie będę miał czasu aby zajmować się jeszcze rozmnażaniem i rozsadzaniem, bo już teraz ledwo wyrabiam się z przesadzaniem tego co muszę przesadzić.

Czasem na szczęście pomagają mi moje magistrantki i dzięki nim mam już trochę uporządkowane i przesadzone w świeże podłoże muchołówki i tłustosze.

Dla przykładu ładnie posadzona przez studentów Tina.

2015_05_08_025.jpg

Takie studia to ja rozumiem, nic tylko pozazdrościć. Nie ma co się dziwić że potrzebujesz pomocy, przy takiej ilości roślin, ogarnąć to wszystko samemu, aby każda roślina była ładnie posadzona i dopieszczona - graniczyłoby z cudem.

Mam nadzieję, że uda mi się dogadać z Hesperydą i odwiedzić Cię jeszcze w tym roku. No i jeśli proponujesz to chętnie wpadne za rok, chętnie pomoge przy przesadzaniu :)

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi

Jaca nie wiem jak jest z tą N. hamata, ja mam klon BE, który najprawdopodobniej jest innym klonem, bo znacznie droższym od tego z lokacją Lumut, Central Sulawesi. Oba są dostępne m.in na Czplants w bardzo różniących się cenach.

U Wistuby hamata jest z jednej lokalizacji (Gunung Lumut) więc pewnie nie różnią się między sobą, a 4 klony to prawdopodobnie potomkowie 4 różnych roślin z tej lokacji, tak przynajmniej mi się wydaje.

Przyznaję się... nie odrobiłem lekcji z lokalizacji :( ale czy czasem ta nie jest inna niż Gunung Lamut ;)

Z tego co zrozumiałem z opisu dzbany mają się nieco różnić, w cenie też jest różnica :)

https://www.wistuba.com/nepenthes/sulawesi/...ng-katopasa.php

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że uda mi się dogadać z Hesperydą i odwiedzić Cię jeszcze w tym roku. No i jeśli proponujesz to chętnie wpadne za rok, chętnie pomoge przy przesadzaniu :)

Nie widzę przeszkód abyś zaglądał częściej, dogadamy się w Warszawie na wystawie.

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaję się... nie odrobiłem lekcji z lokalizacji :( ale czy czasem ta nie jest inna niż Gunung Lamut ;)

Z tego co zrozumiałem z opisu dzbany mają się nieco różnić, w cenie też jest różnica :)

https://www.wistuba.com/nepenthes/sulawesi/...ng-katopasa.php

Może znajdzie się ktoś kto się orientuje, jak to jest. Ja mogę mieć nawet dwie takie same wcale mi to nie przeszkadza.

Wg zamówienia od Wistuby kupiłem Rare Sulawesi species: Nepenthes hamata (G. Lumut) and Nepenthes pitopangii (Ivory) - tak jest opisany zestaw

Mój klon BE ma znacznie ciemniejsze dzbanki niż Gunung Lumut jakie znalazłem na zdjęciach w internecie. Jak ta świeżo zakupiona urośnie (bo na razie na 2cm dzbanki) to będę mógł coś więcej powiedzieć stawiając obie rośliny obok siebie. Teraz nie da się porównać ich dzbanków.

W przyszłym roku będę myślał o kupieniu N. hamata (Gunung Katopasa) - HAMATY nigdy za wiele

Odnośnik do odpowiedzi

Może znajdzie się ktoś kto się orientuje, jak to jest. Ja mogę mieć nawet dwie takie same wcale mi to nie przeszkadza.

Wg zamówienia od Wistuby kupiłem Rare Sulawesi species: Nepenthes hamata (G. Lumut) and Nepenthes pitopangii (Ivory) - tak jest opisany zestaw

Mój klon BE ma znacznie ciemniejsze dzbanki niż Gunung Lumut jakie znalazłem na zdjęciach w internecie. Jak ta świeżo zakupiona urośnie (bo na razie na 2cm dzbanki) to będę mógł coś więcej powiedzieć stawiając obie rośliny obok siebie. Teraz nie da się porównać ich dzbanków.

W przyszłym roku będę myślał o kupieniu N. hamata (Gunung Katopasa) - HAMATY nigdy za wiele

I tu przyznam Ci rację, Hamata to najpiękniejszy dzbanek na Świecie yeah

Sa inne droższe, rzadsze, ale jej urok przebija wszystkie.

Dopytuję tak bo sam chciał bym kolejną ale nie klon 2,3,4, które są prawdopodobnie identyczne?

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem też ostatnio kilka zdjęć terra z Darlingtonia californica, zimowało w całości w chłodni razem z muchołówkami.

Podłożem są tu tylko żywe torfowce

2015_04_28_088.jpg

Dla porównania zdjęcie z 28 marca 2014 roku i obecny stan

Oliwa_28_03_2014_255.jpg2015_04_28_089.jpg

2015_04_28_092.jpg

2015_04_28_094.jpg2015_04_28_096.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wow ! Efekt po roku jest niesamowity !! W ogóle świetne terra i piękna czerwona kobra :) Czy na pozostałych piętrach oprócz muchołówki i mchu na górze coś rosnie ?

Tak, w tych pozostałych kieszonkach są binaty, tylko jeszcze słabo ruszyły ze wzrostem, a poza tym jest tam dla nich trochę za sucho (musiałbym codziennie spryskiwać aby lepiej rosły), chyba sensowniej będzie posadzić tam więcej muchołówek, bo takie warunki im pasują - niestety ten kokos nie chłonie wilgoci z podłoża pomimo tego że darlingtonie rosną praktycznie w wodzie.

Odnośnik do odpowiedzi