Skocz do zawartości

Rośliny dokkrb

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiło się dzisiaj jeszcze kilka nowych dzbaneczników

Nepenthes glandulifera

Nepenthes mira

Nepenthes petiolata x veitchii

Nepenthes burbidgeae x campanulata

Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides

Nepenthes tobaica x aristolochioides

Crespo mnie pewnie jeszcze bardziej znienawidzi za te krzyżówki aristolochioides

2015_05_11_039.jpg

Nepenthes mira

2015_05_11_040.jpg

Nepenthes glandulifera

2015_05_11_042.jpg

2015_05_11_043.jpg

Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides niestety bez dzbanków

2015_05_11_041.jpg

Nepenthes tobaica x aristolochioides ma natomiast dzbanki mało podobne do aristolochioides, może tylko na razie, chyba że to jakaś pomyłka

2015_05_11_044.jpg

2015_05_11_046.jpg

Nepenthes petiolata x veitchii

2015_05_11_049.jpg

2015_05_11_050.jpg2015_05_11_051.jpg

Nepenthes burbidgeae x campanulata

2015_05_11_052.jpg

2015_05_11_053.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Crespo mnie pewnie jeszcze bardziej znienawidzi za te krzyżówki aristolochioides

:xP:

Zgadłeś! Ale dobrze, niech maluchy rosną i wydają potomstwo. Krzyżówki aristo skradły moje serce :) Mam nadzieję że do mojej wizyty u Ciebie, N. sibuyanensis x aristolochioides dorobi się dzbanków :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
:xP:

Mam nadzieję że do mojej wizyty u Ciebie, N. sibuyanensis x aristolochioides dorobi się dzbanków :)

Może mam już z dzbankami - rok temu zakupiłem w Roraimie jako Nepenthes sibuyanensis x hamata, ale niestety z hamaty nic w nim nie ma. Za to sporo z aristo. Jednak pewności co to za krzyżówka nie mam, ale może właśnie sibuyanensis x aristolochioides.

2015_05_11_063.jpg

2015_05_11_055.jpg

2015_05_11_059.jpg2015_05_11_066.jpg

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

A nie aristolo x mira? Chociaż też możesz mieć rację :v

Może tak być jak piszesz, ale w okresie gdy kupowałem (zamierzałem kupić) N. sibuyanensis x hamata Roraima nie miała krzyżówek z aristo w sprzedaży. N. aristolochioides x mira mieli rok wcześniej. Ta pomyłka wynika ponoć z zaniedbań BE, a jak mi pisał Pan Michał może to być N. sibuyanensis x aristolochioides - stąd moja sugestia.

Odnośnik do odpowiedzi

Mega kolekcja !!! tyle gatunków i do tego takie ładne okazy :) Też kiedyś dzbanków kilka ciekawych miałem ale ze względu na brak miejsca do ich hodowlii musiałem zrezygnować i pozostałem przy muchołówkach. Muszę kiedyś odwiedzić UG i zobaczyć na własne oczy :D

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne wiele osób może pomyśleć, gdzie osoba z tyloma roślinami znajdzie coś dla siebie na takiej zwykłej wystawie ... a tu proszę :) Przywiozłeś wiele roślin, wróciłeś z podobną ilością jak widzę :)

Muchołówka po lewej to Harmony ? D.Hilaris piękna rosiczka, miałem ją kupić na wystawie i przez to czekanie na zabieganego Alberta, wypadła mi z głowy :(

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Zapewne wiele osób może pomyśleć, gdzie osoba z tyloma roślinami znajdzie coś dla siebie na takiej zwykłej wystawie ... a tu proszę :) Przywiozłeś wiele roślin, wróciłeś z podobną ilością jak widzę :)

Muchołówka po lewej to Harmony ? D.Hilaris piękna rosiczka, miałem ją kupić na wystawie i przez to czekanie na zabieganego Alberta, wypadła mi z głowy :(

Faktycznie mimo że sporo roślin mam, to sporo ciekawych znalazłem, co świadczy o tym, że to nie była taka zwykła wystawa. A jedyny jej słaby punkt to, jak zauważyłeś, że Albert nie był uchwytny.

I ja również przez to zamieszanie nie o wszystkich roślinach pamiętałem i część gatunków jak się później okazało przegapiłem, ale nie szło się momentami dopchać do stołów.

A ta muchołówka po lewej to MICRODENT.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie tego nabrałeś ! :) wiele gatunków tlustoszy, na które sama miałam ochotę :)

Warto na wystawę przyjechać wcześnie rano, do jakiejś 10:05 było pusto i dało się spokojnie przebierać w roślinach ;) Później do samego wieczora to już wiadomo :D

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

Mimo że późno przyjechałem (a wcześniej i tak bym nie dał rady wstać) to trochę ciekawych gatunków jak zauważyliście udało mi się dostać.

Tłustoszy było sporo, a u mnie trochę z nimi krucho, więc przywiozłem ich całkiem dużo, a ostatnio jeszcze dostałem w prezencie sporą porcję sałaty od Pawianusa - więc teraz na braki tłustoszy nie mogę narzekać.

Pinguicula martinezii

2015_05_17_023.jpg

Pinguicula potosiensis 'Red Leaves'

2015_05_17_025.jpg

Pinguicula macrophylla

2015_05_17_031.jpg

Pinguicula kondoi, ponoć nie do końca Pinguicula reticulata

2015_05_17_027.jpg

Pinguicula agnata El Lobo

2015_05_17_054.jpg

Pinguicula rectifolia i Pinguicula moranensis 'alba' Molango

2015_05_17_029.jpg2015_05_17_032.jpg

Nie pamiętam co to jest, ale są tu dwa gatunki - centralnie coś innego

2015_05_17_033.jpg

Podpisane na woreczkach niebieskim markerem nazwy tłustoszy w Gdańsku były już niestety zupełnie nieczytelne, a z moją znajomością tematu jest krucho. Muszę prosić fachowców o zidentyfikowanie obcych.

2015_05_17_062.jpg

2015_05_17_064.jpg

2015_05_17_061.jpg

2015_05_17_063.jpg

2015_05_17_059.jpg

2015_05_17_060.jpg

2015_05_17_056.jpg

2015_05_17_057.jpg

2015_05_17_058.jpg

Pinguicula acuminata i Pinguicula heterophylla

2015_05_17_066.jpg2015_05_17_065.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisywałeś woreczki tym niebieskim markerem który leżał na stole? To witaj w klubie :D Ja na szczęście miałem mniej sałaty w workach :D

Nr 1 to może P. parvifolia? Była dostępna na wystawie. A nr 4 (ta mała czerwona rozetka) to może P. calderoniae? Brałeś coś z tych dwóch?

Ewentualnie napisz, skąd były wysadzane rośliny do worków :) czy z prostokątnej misy ze stołu czy skądś indziej :)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi