dokkrb Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 Pojawiło się dzisiaj jeszcze kilka nowych dzbaneczników Nepenthes glandulifera Nepenthes mira Nepenthes petiolata x veitchii Nepenthes burbidgeae x campanulata Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides Nepenthes tobaica x aristolochioides Crespo mnie pewnie jeszcze bardziej znienawidzi za te krzyżówki aristolochioides Nepenthes mira Nepenthes glandulifera Nepenthes sibuyanensis x aristolochioides niestety bez dzbanków Nepenthes tobaica x aristolochioides ma natomiast dzbanki mało podobne do aristolochioides, może tylko na razie, chyba że to jakaś pomyłka Nepenthes petiolata x veitchii Nepenthes burbidgeae x campanulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 Crespo mnie pewnie jeszcze bardziej znienawidzi za te krzyżówki aristolochioides Zgadłeś! Ale dobrze, niech maluchy rosną i wydają potomstwo. Krzyżówki aristo skradły moje serce Mam nadzieję że do mojej wizyty u Ciebie, N. sibuyanensis x aristolochioides dorobi się dzbanków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) Mam nadzieję że do mojej wizyty u Ciebie, N. sibuyanensis x aristolochioides dorobi się dzbanków Może mam już z dzbankami - rok temu zakupiłem w Roraimie jako Nepenthes sibuyanensis x hamata, ale niestety z hamaty nic w nim nie ma. Za to sporo z aristo. Jednak pewności co to za krzyżówka nie mam, ale może właśnie sibuyanensis x aristolochioides. Edytowane 11 Maja 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 A nie aristolo x mira? Chociaż też możesz mieć rację :v Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Maja 2015 Autor Share Napisano 12 Maja 2015 A nie aristolo x mira? Chociaż też możesz mieć rację :v Może tak być jak piszesz, ale w okresie gdy kupowałem (zamierzałem kupić) N. sibuyanensis x hamata Roraima nie miała krzyżówek z aristo w sprzedaży. N. aristolochioides x mira mieli rok wcześniej. Ta pomyłka wynika ponoć z zaniedbań BE, a jak mi pisał Pan Michał może to być N. sibuyanensis x aristolochioides - stąd moja sugestia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 Mega kolekcja !!! tyle gatunków i do tego takie ładne okazy Też kiedyś dzbanków kilka ciekawych miałem ale ze względu na brak miejsca do ich hodowlii musiałem zrezygnować i pozostałem przy muchołówkach. Muszę kiedyś odwiedzić UG i zobaczyć na własne oczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Maja 2015 Autor Share Napisano 12 Maja 2015 Muszę kiedyś odwiedzić UG i zobaczyć na własne oczy Zapraszam, dla wszystkich drzwi stoją otworem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Maja 2015 Autor Share Napisano 19 Maja 2015 Rośliny które przywiozłem z Warszawskiej wystawy, sporo z nich to prezenty od Carnisany Część kupionych tłustoszy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 Zapewne wiele osób może pomyśleć, gdzie osoba z tyloma roślinami znajdzie coś dla siebie na takiej zwykłej wystawie ... a tu proszę Przywiozłeś wiele roślin, wróciłeś z podobną ilością jak widzę Muchołówka po lewej to Harmony ? D.Hilaris piękna rosiczka, miałem ją kupić na wystawie i przez to czekanie na zabieganego Alberta, wypadła mi z głowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Maja 2015 Autor Share Napisano 19 Maja 2015 (edytowane) Zapewne wiele osób może pomyśleć, gdzie osoba z tyloma roślinami znajdzie coś dla siebie na takiej zwykłej wystawie ... a tu proszę Przywiozłeś wiele roślin, wróciłeś z podobną ilością jak widzę Muchołówka po lewej to Harmony ? D.Hilaris piękna rosiczka, miałem ją kupić na wystawie i przez to czekanie na zabieganego Alberta, wypadła mi z głowy Faktycznie mimo że sporo roślin mam, to sporo ciekawych znalazłem, co świadczy o tym, że to nie była taka zwykła wystawa. A jedyny jej słaby punkt to, jak zauważyłeś, że Albert nie był uchwytny. I ja również przez to zamieszanie nie o wszystkich roślinach pamiętałem i część gatunków jak się później okazało przegapiłem, ale nie szło się momentami dopchać do stołów. A ta muchołówka po lewej to MICRODENT. Edytowane 19 Maja 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Ładnie tego nabrałeś ! wiele gatunków tlustoszy, na które sama miałam ochotę Warto na wystawę przyjechać wcześnie rano, do jakiejś 10:05 było pusto i dało się spokojnie przebierać w roślinach Później do samego wieczora to już wiadomo Edytowane 20 Maja 2015 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Wyborne zakupy! Już podoba mi się tam kilka odmian nie tylko rosiczek! Ale cóż zrobić kiedy ja goły i bosy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 No coraz to ciekawsze gatunki masz Widzę nawet D.chrysolepis. Moja zaczyna kwitnąć tak jak parę innych rosiczek. Czekam na więcej rosiczek! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Maja 2015 Autor Share Napisano 20 Maja 2015 Mimo że późno przyjechałem (a wcześniej i tak bym nie dał rady wstać) to trochę ciekawych gatunków jak zauważyliście udało mi się dostać. Tłustoszy było sporo, a u mnie trochę z nimi krucho, więc przywiozłem ich całkiem dużo, a ostatnio jeszcze dostałem w prezencie sporą porcję sałaty od Pawianusa - więc teraz na braki tłustoszy nie mogę narzekać. Pinguicula martinezii Pinguicula potosiensis 'Red Leaves' Pinguicula macrophylla Pinguicula kondoi, ponoć nie do końca Pinguicula reticulata Pinguicula agnata El Lobo Pinguicula rectifolia i Pinguicula moranensis 'alba' Molango Nie pamiętam co to jest, ale są tu dwa gatunki - centralnie coś innego Podpisane na woreczkach niebieskim markerem nazwy tłustoszy w Gdańsku były już niestety zupełnie nieczytelne, a z moją znajomością tematu jest krucho. Muszę prosić fachowców o zidentyfikowanie obcych. Pinguicula acuminata i Pinguicula heterophylla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Podpisywałeś woreczki tym niebieskim markerem który leżał na stole? To witaj w klubie Ja na szczęście miałem mniej sałaty w workach Nr 1 to może P. parvifolia? Była dostępna na wystawie. A nr 4 (ta mała czerwona rozetka) to może P. calderoniae? Brałeś coś z tych dwóch? Ewentualnie napisz, skąd były wysadzane rośliny do worków czy z prostokątnej misy ze stołu czy skądś indziej Edytowane 20 Maja 2015 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi