dokkrb Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Podpisywałeś woreczki tym niebieskim markerem który leżał na stole? To witaj w klubie Ja na szczęście miałem mniej sałaty w workach Nr 1 to może P. parvifolia? Była dostępna na wystawie. A nr 4 (ta mała czerwona rozetka) to może P. calderoniae? Brałeś coś z tych dwóch? Ewentualnie napisz, skąd były wysadzane rośliny do worków czy z prostokątnej misy ze stołu czy skądś indziej Dzięki - P. calderoniae brałem na pewno, a reszta roślin nie była z zamówienia tylko propozycji Mateusza, których nie pamiętam, rośliny były wyjmowane zarówno z tej dużej misy prostokątnej jak i z małych doniczek. Mateusz mówił że pozna co mi dawał, więc poproszę go aby zerknął na zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 1. parvifolia na pewno, calderoniae też potwierdzam., natomiast czy ten zielony lekko kudłaty z 4. nie był brany z wystawy z kuli ? Brałeś cos z tamtąd ? Bo wygląda jak P. 'Crystal'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 1. parvifolia na pewno, calderoniae też potwierdzam., natomiast czy ten zielony lekko kudłaty z 4. nie był brany z wystawy z kuli ? Brałeś cos z tamtąd ? Bo wygląda jak P. 'Crystal'. Dzięki za potwierdzenie, nic z kuli nie wynosiłem, z tego co się orientuję wszystkie były brane ze stołu, kilka z tej dużej kuwety i mniejszych doniczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) W takim razie to nie Crystal bo go tam nie było Może jeszcze cos sobie przypomnimy a jak nie to Mateusz pomoże EDIT: Jednak Crystal podobno był w doniczkach więc podtrzymuję wersję, że to on 2. Może P. medusina, a 3. wygląda na P. reticulata. Edytowane 21 Maja 2015 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 W takim razie to nie Crystal bo go tam nie było Może jeszcze cos sobie przypomnimy a jak nie to Mateusz pomoże EDIT: Jednak Crystal podobno był w doniczkach więc podtrzymuję wersję, że to on 2. Może P. medusina, a 3. wygląda na P. reticulata. Biedronka masz dobre oko, Mateusz potwierdził: 1- parvifolia, 2- medusina 3- reticulata 4- calderoniae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2015 Niestety nie doczekałem się kwiatów Utricularia reniformis, kwiatostan gdy dorósł do górnej szyby złamał się, mam nadzieję że się jednak doczekam u innego osobnika, bo kilka młodych roślin szybko się rozrasta i puszcza młode pędy. Utricularia cornigera (Utricularia reniformis Big form) jak co roku puszcza u mnie tylko jednego liścia. Kwitnie natomiast Heliamphora Tequila, niestety kiepskie zdjęcia zrobione przez szybę, ale część helek trzymam w akwarium, a ich wyciąganie zawsze kończy się jakimś uszkodzeniem pułapki lub kwiatów. Kolejny raz w tym roku kwitnie Heliamphora tatei var. tatei (Cerro Duida), jednak nie puściła kwiatostanu, tylko jakoś dziwnie jeden kwiat. Zakwitła Drosera filiformis i Stylidium caespitosum Kwitnie także Piper cubeba - pieprz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Mój reniformis niespodziewanie zaczął puszczać ogromne liście, chyba nie skłamię jak powiem, że odrobinkę mniejsze od tego niby "Big" a jest to chyba standard, do tego liści tyle, że wychodzą drzwiami terrarium Też czekam aż może zakwitnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 Mój reniformis niespodziewanie zaczął puszczać ogromne liście, chyba nie skłamię jak powiem, że odrobinkę mniejsze od tego niby "Big" a jest to chyba standard, do tego liści tyle, że wychodzą drzwiami terrarium Też czekam aż może zakwitnie Moje mam już trzy lata i dopiero w tym roku zaczęły puszczać duże liście, tak jak już wcześniej pisałem, wydaje mi się że to w dużej mierze zasługa porządnego zimowania. Chyba udało mi się doprowadzić w końcu Drosera darwiniensis x ordensis do optymalnego koloru, co trzeba jest zielone, wcześniej była cała czerwona (zdjęcie dla porównania) Drosera burmannii Red Margins Drosera graomogolensis się rozkrzewia Do rozsadzenia z in-vitro mam Drosera indica i Drosera rupicola Drosera rupicola Tak wyglądają korzenie D. rupicola w pożywce Bardzo ładnie wykiełkowały mi z zakupionych nasiona Drosera intermedia (Gran Sabana) i Drosera intermedia (Mt Roraima) I na koniec dzieło moich magistrantek misa pełna Drosera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Risa Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Rosiczki z grupy Petiolaris nie przestaną mnie chyba zachwycać. Pod jakim światłem je trzymasz obecnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 Rosiczki z grupy Petiolaris nie przestaną mnie chyba zachwycać. Pod jakim światłem je trzymasz obecnie? Cały czas używam tylko Sylvania Grolux 39W, tylko obecnie mam włączane po 4 świetlówki na półkę (40x100 cm), a nie tak jak wcześniej 6. Przy czy 2 są nowe a dwie to już roczne świetlówki. To pozwala by się rosiczki i heliamfory ładnie wybarwiały, ale niektóre fragmenty roślin elementy są zielone, a niektóre rośliny całe zielone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jazon1 Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 A jak robisz ze twoja Drosera graomogolensis tak świetnie wygląda? Moja to niby wytwarza nowe liście, ale ''rosy'' jakby mniej. Przeczytałem na tej stronie: http://www.growsundews.com/sundews/south_a...an_sundews.html że lubi nocne spadki tem., wiec ją wystawiłem na dwór jednak wtedy zaczeła marnieć to samo było z d.tomentosa. Nie wiem czy to było przez za mocne bezpośrednie słońce,(bo mam dostępny tylko zachodzni parapet) czy może przez mniejszą wilgotność, albo były wtedy jeszcze za chłodne noce(wystawiałem je w połowie kwietnia). Możesz coś doradzić? Nie wiem moze znowu spróbować je na dwór wystawić? bo teraz pod oświetleniem siedzią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 A jak robisz ze twoja Drosera graomogolensis tak świetnie wygląda? Moja to niby wytwarza nowe liście, ale ''rosy'' jakby mniej. Przeczytałem na tej stronie: http://www.growsundews.com/sundews/south_a...an_sundews.html że lubi nocne spadki tem., wiec ją wystawiłem na dwór jednak wtedy zaczeła marnieć to samo było z d.tomentosa. Nie wiem czy to było przez za mocne bezpośrednie słońce,(bo mam dostępny tylko zachodzni parapet) czy może przez mniejszą wilgotność, albo były wtedy jeszcze za chłodne noce(wystawiałem je w połowie kwietnia). Możesz coś doradzić? Nie wiem moze znowu spróbować je na dwór wystawić? bo teraz pod oświetleniem siedzią. Trudno mi doradzać, bo u mnie rośnie w zupełnie innych warunkach, wątpię że takie warunki powinna mieć, ale jej pasują. Właśnie ja Drosera graomogolensis trzymam z rosiczkami z grupy petiolaris w warunkach nizinnych (prawie cały czas 25-23 stopnie- dzień/noc, fitotron ciepły), D. tomentosa jak wyniosłem do górskiego (fitotron zimny 20/12 stopni) to mi bardzo zmarniała, i na dniach wróci też do tego nizinnego, gdzie co prawda słabo rosła, ale wyglądała znacznie lepiej. Oczywiście ja wszędzie mam rośliny w szklarenkach więc wilgotność jest podwyższona. Jak rozsadzę te młode Drosera graomogolensis to będę mógł testować ich wzrost w górskich warunkach. Na razie staram się nie przenosić roślin do innych warunków, gdy dobrze rosną, mimo że te warunki powinny być dla nich lepsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 Doktorku, mógłbyś pokazać Swoją Drosere alba i opisać warunki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 Ja także chciałbym o coś poprosić ^^ Nie pamiętam, żeby pojawił się w tym temacie Nepenthes alba (Peninsular Malaysia), albo przynajmniej ja go tutaj nie zauważyłem. Czy mógłby Pan wstawić chociaż jedno, małe zdjęcie Pańskiego dzbanka? Rosiczki w bardzo dobrych kondycjach! Aż nie można oderwać wzroku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2015 Doktorku, mógłbyś pokazać Swoją Drosere alba i opisać warunki ? Niestety z D. alba nie mam żadnych doświadczeń, bo dopiero niedawno zakupiłem (w maju), razem z Jakubem (Blueb) po jednej sztuce kupiliśmy od francuskiego hodowcy przez CPUK i jedna już padła, drugiej niestety też wróżę szybki koniec. Ich zdjęcia niedawno wstawiałem, wtedy jakoś jeszcze wyglądały. Na szczęście mamy jakieś maleństwa uzyskane z liści i one coś rokują na przyszłość. Jak będą rosły to będę w stanie coś więcej powiedzieć, na razie nic na temat hodowli tej rosiczki nie wiem z własnego doświadczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi