dokkrb Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2015 Ja także chciałbym o coś poprosić ^^ Nie pamiętam, żeby pojawił się w tym temacie Nepenthes alba (Peninsular Malaysia), albo przynajmniej ja go tutaj nie zauważyłem. Czy mógłby Pan wstawić chociaż jedno, małe zdjęcie Pańskiego dzbanka? Rosiczki w bardzo dobrych kondycjach! Aż nie można oderwać wzroku Dzięki Thomas Nepenthes alba już kilka razy wstawiałem, musiało Ci umknąć, bez tych wyjątkowych białych dzbanków górnych nie wyróżnia się niczym wyjątkowym, roślina i dzbanki dolne wybarwiają się na ciemno jak N. ramispina. Obecnie N. alba mi kwitnie, niestety jak prawie wszystkie co się u mnie ujawniły, to osobnik męski (cały rodzaj Nepenthes jest męki - może stąd ich przewaga). Jest w szklarence z której ciężko go wyciągnąć stąd ma bardzo mało zdjęć i ostatnio nie robiłem, ale obiecuje w wolnej chwili "coś mu zrobię". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) A to musisz mi wybaczyć Krzyśku, ja jestem zupełnie "zielony" jeśli chodzi o dzbaneczniki i nie wiedziałem, że N. alba jest głównie czarny... Ostatnio napotkałem w internetach takie zdjęcie (w załączniku) i po prostu oniemiałem, jak z innego świata! Więc zacząłem dumać czy kiedykolwiek widziałem u Ciebie w temacie (czy w szklarni) białe dzbanki, pewnie dlatego nie skojarzyłem. Wychodzi na to, że temu gatunkowi bardzo zależy, aby odpowiednio zamanifestować swoje poglądy na temat równouprawnienia... Za młodu czarny, potem biały Czyli na Twoje białe dzbanki będę jeszcze musiał długo poczekać? :< Bardzo proszę o fotki, jak tylko N. alba zabierze się za pompowanie białych cudeniek! (A co do D.alby coś mi się wydaje, że trzymałeś ją w warunkach górskich, może lepiej byłoby gdyby trafiła w cieplejsze miejsce?) Edytowane 7 Czerwca 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2015 Wychodzi na to, że temu gatunkowi bardzo zależy, aby odpowiednio zamanifestować swoje poglądy na temat równouprawnienia... Za młodu czarny, potem biały Czyli na Twoje białe dzbanki będę jeszcze musiał długo poczekać? :< Bardzo proszę o fotki, jak tylko N. alba zabierze się za pompowanie białych cudeniek! (A co do D.alby coś mi się wydaje, że trzymałeś ją w warunkach górskich, może lepiej byłoby gdyby trafiła w cieplejsze miejsce?) Też na początku byłem zaskoczony, że alba jest taka ciemna, a jakby było mało, to górne dzbanki są tylko przeważnie białe, więc nie jest powiedziane że takich się doczeka, a liczę że już niedługo, jak pisałem teraz kwitnie, a le już wyraźnie roślina idzie w pnącze. Z tego co wiem to dzbanecznik jest opisywany jako wysokogórski, stąd siedzi w tym zimnym fitotronie. Rośnie całkiem przyzwoicie więc go nie ruszam, bo mam jedną roślinę, a z takimi nie eksperymentuję. Białe dzbanki są bardzo intrygujące dlatego kupiłem sobie nasiona Nepenthes rafflesiana var. alata GIANT WHITE, trochę mi skiełkowało więc liczę że na takie białe dzbany też się doczekam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 W takim razie trzymam kciuki i czekam na oba gatunki Dziękuje za odpowiedź^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Mimo że nadal nie udało mi się załatwić dodatkowej lampy nad Chimanta Massif, to heliamfory całkiem ładnie rosną i nieźle się wybarwiają, ale obecnie mają sporo słońca, a dodatkowo w tym boksie palą się 4 lampy sodowe. Spadki temperatur nie są duże w dzień jest 23 stopnie, a nocy 16. Jak wyglądał masyw niedługo po zrobieniu (grudzień 2014) i obecnie po pół roku. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2015 W końcu zakwitła Heliamphora exappendiculata (Amuri Tepui), ale niestety w długi weekend więc trudno powiedzieć czy coś będzie z zapylania bo słupki były już trochę stare, a zaczęły wyraźnie dojrzewać pylniki, ale próby przeprowadziłem z pyłkiem H. tatei i H. folliculata, czas pokaże czy skutecznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 10 Czerwca 2015 Share Napisano 10 Czerwca 2015 Piękne Heliamfory. Życzę żeby zapylenie się udało! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 Piękny egzemplarz Krzyśku! Czyżbym się powtarzał? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Chimanta Massif przepiękny, aż gały wychodzą... . Muszę zobaczyć kiedyś na żywo. Podobnie, jak i dzbanki, których Tobie od początku zwyczajnie zazdroszczę . Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2015 Dzięki Maćku0421 robię co mogę aby zapylanie było skuteczne. A oto potwierdzenie, że się udaje - moje pierwsze małe heliamfory z nasion puszczają już pułapki Heliamphora Midoxa x folliculata (Aparaman Tepui) Maćku zgadza się, to ciągle ten sam egzemplarz, ale teraz kwitnący. Dla przywołania wspomnień teraz Twoja podopieczna - Heliamphora Tequila, też w aktualnej wersji kwitnącej. Niestety tylko dwa kwiaty, więc możliwe będą dwie krzyżówki. Już przekwitnięta Heliamphora collina (Foothills Testigos) Arturr0 rośliny na Chimanta Massif są teraz ładnie wybarwione i już ładnie rosną, pewnie z każdą chwilą całość będzie się prezentowała lepiej. Aby Cię bardziej zachęcić do przyjazdu może zaprezentuję nowe dzbanki Nepenthes bongso Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 Piękne to pierwsze zdjęcie heliamfory ! O N. bongoso nie ma co się rozpisywać, cudne dzbanki większe od samej rośliny mówią same za siebie Mnie do odwiedzin zachęca każda Twoja roślina z osobna, niestety jeszcze w tym roku nie będzie to możliwe Pokazałbyś coś jeszcze z czarnych dzbaneczników ? To były te krzyżówki z singalaną, tak ? Ten N. alba jest taki piękny zarówno czarny jak i biały ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2015 Piękne to pierwsze zdjęcie heliamfory ! O N. bongoso nie ma co się rozpisywać, cudne dzbanki większe od samej rośliny mówią same za siebie Mnie do odwiedzin zachęca każda Twoja roślina z osobna, niestety jeszcze w tym roku nie będzie to możliwe Pokazałbyś coś jeszcze z czarnych dzbaneczników ? To były te krzyżówki z singalaną, tak ? Ten N. alba jest taki piękny zarówno czarny jak i biały ! Dzięki, Z odwiedzinami się spiesz, bo jak mnie z uczelni wyrzucą to będzie ciężko. Porobię nowe zdjęcia i wrzucę, poza tymi co napisałaś, mam jeszcze bardzo ciemnego N. muluensis x lowii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Przepięknie kwitnie Heliamphora exappendiculata - po prostu cudo , tak jak wszystkie rośliny u Ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2015 Dzięki Jowita biedronkaoo7 kilka ciemnych dzbanków dla Ciebie znalazłem Chyba na razie u mnie najciemniejszy Nepenthes naga, ale jeszcze bardzo mały Bardzo ciemne dzbanki ma Nepenthes muluensis x lowii nie tylko mięsożerny dzbanecznik, ale dzbankożerny dzbanecznik Niestety Nepenthes singalana x dubia, który miał bardzo ciemne dzbanki jest już pnączem i ma tylko górne zielone dzbanki wyglądające jak N. dubia, ale dość ciemne ma także Nepenthes singalana x ventricosa, ale brakuje sporo do x dubia. Nepenthes ramispina (Peninsular Malaysia) Nepenthes sanguinea Nowiutki dzbanek Nepenthes boschiana Nepenthes robcantleyi Nepenthes mindanaoensis, Nepenthes spectabilis (Gunung Sibuatan, Sumatra) Nepenthes rafflesiana Giant najbardziej czarne dzbanki Cephalotus follicularis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Dzbaneczniki - WOW Tylko odseparuj tego dzbankożerce-kanibala Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi