kamil95 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Przepiękne rośliny! Patrzę, patrzę i napatrzeć się nie mogę! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2015 Przepiękne rośliny! Patrzę, patrzę i napatrzeć się nie mogę! Teraz w szklarni jest dużo słońca więc rośliny zaczynają naprawdę wyglądać nieźle. Niektóre dzbanki mnie bardzo mile zaskakują intensywnością wybarwienia dzbanków. Pozostaje nadzieja, że latem będzie jeszcze lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Piękne masz dzbaneczniki, tylko pozazdrościć Czy ja w tle n. boschiany widziałam n. maximę vavy? Mógłbyś pokazać jak ona obecnie wygląda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2015 Czy ja w tle n. boschiany widziałam n. maximę vavy? Mógłbyś pokazać jak ona obecnie wygląda? Tak, to oczywiście Nepenthes maxima Wavy leaf, obecnie poszedł w pnącze, ma bardzo długie przyrosty i nie wygląda ciekawie bo zero dzbanków górnych. Ostatni dzbanek który wypuściła maxima Wavy leaf i zwykła maxima Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Taka natura tego dzbanka czy coś wcina liście? Będę monotematyczny, ale.. Dzbanki świetne :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2015 Taka natura tego dzbanka czy coś wcina liście? Będę monotematyczny, ale.. Dzbanki świetne :-) Na szczęście taki jego urok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Dzieki za tak szybkie wrzucenie zdjęć szkoda ze nie ma dzbanków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Dokkrb dziękuję bardzo za piękne zdjęcia dzbaneczników !! Mogłabym wymienić każdy po kolei i napisać CHCĘ !! Na razie muszę zadowolić się oglądaniem N. sanguinea jakiś ciemniejszy niż mój... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2015 Dokkrb dziękuję bardzo za piękne zdjęcia dzbaneczników !! Mogłabym wymienić każdy po kolei i napisać CHCĘ !! Na razie muszę zadowolić się oglądaniem N. sanguinea jakiś ciemniejszy niż mój... Proszę bardzo, N. sanguinea faktycznie ma ciemne dzbanki, bo to dolne, górne ma całkiem zielone i bardzo fajne, ale żeby zrobić zdjęcia muszę mieć wysoką drabinę bo są już pod dachem szklarni. Obecnie w szklarni ciemniejsze dzbanki puszcza wiele dzbaneczników, a trzeba nadmienić, że z czasem one jeszcze nabierają kolorów. Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes albomarginata Red Striped (Penang, Peninsular Malaysia) Nepenthes smilesii ze względu na to, że rośnie na wiszącym koszu zawsze wypuszczał mało typowe dzbanki, aż teraz znalazł miejsce i ma typowy siedzący dzbanek - beczułkę. Wszystkie wiszące są szczuplejsze. Nepenthes fusca i na koniec nowy dzbanek Nepenthes spathulata x robcantleyi w końcu konkretnych już rozmiarów jak na tę krzyżówkę. świeżo otwarty i już w pełni wybarwiony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) ............ szkoda ze nie ma dzbanków Dzbanki ma tylko że dolne (przynajmniej osiem), jak się przyjrzysz zdjęciom to widać - całe zielone. Ten ostatni który robiłem to jest na czwartym liściu od góry i siedzi w doniczce innego dzbanecznika. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Jeszcze kilka dzbanków, których zdjęcia udało mi się zrobić w piątek. Po długiej przerwie zaczął w końcu ponownie dzbankować Nepenthes petiolata, niestety przez pomyłkę wyniosłem do szklarni w warunki nizinne i ewidentnie mu to nie posłużyło, za to w boksie razem z heliamforami wraca do formy. Nepenthes Hookeriana i N. Hookeriana red Nepenthes dubia Nepenthes flava która podczas zeszłorocznej awarii klimy mocno ucierpiał, na szczęście odbił od korzenia, ale obecnie to nadal bardzo mała roślina Nepenthes spathulata x aristolochioides Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes jamban Nepenthes chaniana nic się nie zmienia, jeden dzbanek usechł, pojawił się kolejny i jak zawsze są tylko dwa Nepenthes mirabilis var globosa Nepenthes burkei x hamata Nepenthes robcantleyi x hamata Edytowane 14 Czerwca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2015 Aby nie zamęczyć Was dzbanecznikami, dla odmiany kilka zdjęć rosiczek Drosera slackii Drosera gigantea Drosera cuneifolia Drosera hilaris Drosera regia Drosera graminifolia (Botumirim, Brasil) Drosera felix (Tuku Muruku, Gran Sabana) Drosera cayennensis Kilka rosiczek, które mam dzięki uprzejmości Ptaaha: Drosera roraimae (Gran Sabana) Drosera roraimae (Mt. Roraima) Drosera esmeraldae (Cerro Duida) i Drosera kaieteurensis (Chimanta Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Nie interesuje się dzbanecznikami, ale muszę przyznać jedno. N. dubia, N. robcantleyi x hamata oraz N. jamban wyglądają jak kosmici z innego świata! A co do rosiczek południowoamerykańskich to tylko pozazdrościć! Drosera esmeraldae... czy D. roraimae... Drosery gigantea przypominają na tym zdjęciu mały zagajnik, genialnie to wygląda (na żywo to takie maleństwa...) Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2015 Od kilku dni rośnie kwiatostan Heliamphora parva (Cerro Neblina), to jest drugie kwitnienie tej heliamfory, pierwszym razem nie zapylałem, bo była to pierwsza helka która u mnie kwitła. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu znalazłem dzisiaj jeszcze jeden kwiatostan, tym razem u Heliamphora pulchella (Amuri Tepui). Heliamphora pulchella (Chimanta Tepui) jeszcze nie kwitnie, ale zaczęła już ładnie rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Dzień dobry! Tak podziwiam i podziwiam zdjęcie po zdjęciu i urzekły mnie właśnie dzbaneczniki "beczułkowe". Jeśli miałbym posiadać jakiekolwiek dzbanki wybrałbym te okazy, co nie zmienia faktu, że inne też są ciekawe. Rosiczki też czują się u Ciebie jak rybka w wodzie, kropelkują i D. felix kwitnie! U mnie bywały kwiatuszki ale rzadko potem z nasionami, jakoś ciężko zawiązują się. Podobnie jest z D. kaieteurensis. U mnie jest po kwitnieniu i postaram się, żeby nasiona wydała bo rosiczka jest specyficznego koloru a przy tym cieszy oko! Helki chyba nigdy mnie nie przekonają do trzymania ich u siebie. Podkreślę jednak, że ujęcia są kosmiczne a takie uwielbiam, gdzie można zobaczyć więcej szczegółów. Pozdrawiam! Edytowane 16 Czerwca 2015 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi